Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio-käräjillä selviteltiin huumepoliisien kännyköiden säilytystä

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö, epäilty Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 1. joulukuuta 2015.
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö, epäilty Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 1. joulukuuta 2015. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Aarnio-oikeudenkäynnissä jatkettiin tiistaina Helsingin huumepoliisien kännykkäkäytäntöjen selvittämistä. Istunnossa kuultiin todistajana muiden muassa kahta tarkkailuryhmän poliisia. He olivat työskennelleet tarkkailuryhmän käytössä olleessa piilokonttorissa Edenissä, mutta kumpikaan ei ollut kuullut, että huumepoliisit olisivat säilyttäneet operaatiopuhelimiaan siellä.

Jari Aarnio ja muutamat hänen alaisensa ovat kertoneet, että huumepoliisin operaatiopuhelimia säilytettiin Edenissä. Tämä selittää Aarnion puolustuksen mukaan sen, että Pasilan miehen kännykät paikantuivat usein Edenin lähistölle Länsi-Pasilaan.

Syyttäjät taas ovat sitä mieltä, että Pasilan miehen puhelimet eivät olleet operaatiopuhelimia, vaan niitä käytti Jari Aarnio johtaessaan hasistynnyreiden salakuljetusta. Heidän mukaansa paikannukset selittyvät sillä, että Aarnio asui aivan Edenin lähellä.

Todistajana kuultu rikoskomisario Sami Anttila kertoi, ettei piilokonttori ollut edes poliiseilla yleisesti tiedossa, vaan tarkoitus oli, ettei Eden linkity millään tavalla poliisiin.

Anttilan ei muista nähneensä Edenissä muita poliiseja kuin tarkkailuryhmän jäseniä yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta. Ainakaan hän ei nähnyt siellä kahta syytteessä olevaa Aarnion alaista, jotka ovat kertoneet käyneensä tarkistamassa Edenissä, onko operaatiopuhelimiin tullut viestejä. He ovat kertoneet ajoittaneensa käynnit niin, ettei konttorissa ollut ketään muuta.

Anttilan mukaan 2000-luvun alussa Edenissä oli parin lukon lisäksi numerokoodi, joka piti näppäillä hälytyksen saamiseksi pois päältä. Myöhemmin numerokoodin sijaan tuli kulkulätkä. Eden jäi kokonaan pois käytöstä vuonna 2012.

Myös toinen tarkkailuryhmässä työskennellyt mies, rikosylikonstaapeli Petri Mäki sanoi, että Eden pyrittiin pitämään salassa jopa muilta poliiseilta. Tila ei ollut muiden kuin tarkkailuyksikön käytössä, hän sanoi.

Huumepoliisin ”dekkareita” eli etsiviä on Mäen mukaan saattanut käydä satunnaisesti konttorissa, mutta ei kovin montaa kertaa.

Syyttäjä Antti Sundberg kysyi, miltä kuulostavat Aarnion ja hänen alaistensa kertomukset siitä, että operaatiopuhelimia olisi säilytetty Edenissä ja käyty tarkistamassa niitä, kun tarkkailuryhmä ei ole paikalla.

”Kuulostaa tietyllä tavalla omituiselta, mutta en voi täysin poissulkea, koska ei siellä oltu koko ajan. En ole havainnut mitään tämäntapaista toimintaa”, Mäki sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat