Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanomatalossa keskusteltiin vihapuheesta ja journalistien uhkailusta – katso keskustelu HSTV:ssä

Kotimaa
 
HS360: Miten pelko vaikuttaa journalismin tekemiseen?
HS360: Miten pelko vaikuttaa journalismin tekemiseen?
HS360-tapahtumassa puhutaan tänään pelosta ja pelottomuudesta. Miten pelottelu ja pelko vaikuttaa journalismin tekemiseen? Sanomatalon Mediatorilla keskustelevat Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho, toimittajat Salla Vuorikoski, Janne Zaref, Maria Pettersson ja Elina Grundström sekä Krp:n rikosylikomisario Thomas Elfgren ja HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Sanomatalon Mediatorilla vietettiin keskiviikkona 9. joulukuuta pelkojen iltaa. HS 360° -tapahtumassa keskityttiin sananvapauteen ja siihen, miten pelottelu ja vihapuhe vaikuttavat journalismin tekemiseen. HSTV esitti keskustelun suorana lähetyksenä – keskustelu on nyt nähtävissä kokonaisuudessaan HSTV:ssä.

Pelkojen illassa oli keskustelemassa viisi panelistia. Mukana olivat Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, MTV3:n toimittaja Salla Vuorikoski, Ylen toimittaja Janne Zareff, toimittaja Maria Pettersson ja työehtoasiamies Tytti Oras Suomen Journalistiliitosta.

Journalistiliitosta keskusteluun osallistuu työehtoasiamies Tytti Oras.
Journalistiliitosta keskusteluun osallistuu työehtoasiamies Tytti Oras.

Lisäksi Thomas Elfgren poliisista ja tietokirjailija, toimittaja Elina Grundström toivat oman näkökulmansa keskusteluun ja kommentoivat esiin nousevia näkökulmia.

Tilaisuuden juonsivat ammattikorkeakoulu Haaga-Helian toimittajakoulutuksen johtaja Anne Leppäjärvi ja HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen.

Pelkojen ilta -tilaisuuden aluksi nähtiin Haaga-Helian opiskelijoiden tekemä haastattelukooste siitä, millaisia kokemuksia toimittajilla on haukkumisesta, häirinnästä tai vihakampanjoista.

”Uhkauksia saaneet toimittajat kertovat, mitä heille on oikeasti sanottu”, Leppäjärvi kertoo.

Sananvapauteen kuuluu oikeus esittää kovaakin kritiikkiä. Toisaalta vihapuhe voi rikkoa lakia täyttäessään esimerkiksi kunnianloukkauksen tai laittoman uhkauksen tunnusmerkit.

Mitä selkeälle uhkaukselle tai vihaviestille voi tehdä? Miten pysyä rohkeana ja pelottomana? Näihin asioihin paneelikeskustelussa pyritään pureutumaan.

Lisäksi pohditaan, keiden vastuulla on puuttua uhkailuun tai ehkäistä sitä.

Leppäjärven mielestä Pelkojen ilta on aiheeltaan ajankohtainen viimeistään nyt. Koulutusohjelmajohtaja on pannut merkille, miten nopeasti aggressiivisuus on lisääntynyt erityisesti viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana.

”Aika on erilainen kuin koskaan ennen”, Leppäjärvi sanoo.

Hänen arvionsa mukaan toimittajiin Suomessa kohdistuvassa uhkailussa on aiemmin ollut kyse usein vain mielen pahoittamisesta tai epäreiluuden kokemuksesta.

”Nyt kuulee sellaista, että toimittajat ihan oikeasti kokevat väkivallan uhkaa. Se alkaa vaikuttaa vähitellen siihen, mistä he haluavat kirjoittaa”, Haaga-Helian koulutusohjelmajohtaja sanoo.

Pelkojen ilta -keskusteluun voi kuka tahansa sosiaalisen median käyttäjä osallistua verkossa joko lyhytviestipalvelu Twitterissä aihetunnisteella #HS360 tai yhteisöpalvelu Facebookissa HS 360 astetta -sivulla.

Korjaus 9.12. kello 11.08: Journalistiliiton osallistujaksi korjattu Tytti Oras. Alun perin puheenjohtaja Hanne Ahon piti olla mukana keskustelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat