Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR:n uusi sähköveturi on viittä vaille valmis – sen pitäisi kestää 40 asteen pakkasta

Kotimaa
 
Siemens
VR:n ensimmäinen uuden mallin veturi esiteltiin Münchenissä.
VR:n ensimmäinen uuden mallin veturi esiteltiin Münchenissä. Kuva: Siemens
Fakta

Uuden veturin pitäisi olla käytössä vielä 2070-luvulla

 Uuden Sr3-veturin vetovoima liikkeellelähdössä on 350 kilonewtonia.

 Se painaa enimmillään 90 tonnia ja voi vetää 2 000 tonnin painoista tavarajunaa.

 Veturin teho on 6 400 kilowattia.

 Huippunopeus on 200 kilometriä tunnissa.

 VR on sopinut 80 veturin ostosta, mutta niiden lisäksi Siemensin kanssa tehtyyn sopimukseen sisältyy optio tilata vielä 97 veturia sovitun lisäksi.

 Käyttöiän pitäisi jatkua 2070-luvulle.

München. Lehdenvihreä veturinkeula pilkistää Siemensin Münchenin-tehtaan hallin ovesta. Siinä se on, ensimmäinen VR:n kahdeksastakymmenestä uudesta sähköveturista.

Tehtaalla tehdään viimeistelytöitä, ja ensimmäisen Sr3-sähköveturin veturin on määrä olla valmis noin kahden viikon päästä. Tiistaina kokeiltiin ensi kertaa sen ajovaloja.

Suomeen uuden veturikannan esikoinen saapuu tammikuun alkupuolella. Se on nähtävissä ensimmäistä kertaa Liikenneviraston Rata 2016 -tapahtumassa Turussa tammikuun lopulla.

Tammikuun sää näyttää, pääseekö Vectron-mallinen veturi heti tuolloin sellaisiin suomalaisiin sääolosuhteisiin, jotka sen pitää kestää. Se tarkoittaa lumipyryä ja kovaa, jopa 40 asteen pakkasta. ”Sääolojen takia olemme räätälöineet veturin niin, että ilmanottotekniikka on katolla ja veturissa on vahva puskuri esimerkiksi hirvikolarien varalta”, Siemensin projektijohtaja Christian Becker sanoo.

Siemensin suomalainen projektipäällikkö Jukka Tuukkanen on tutustunut veturiin lähietäisyydeltä muutaman kuukauden ajan. Hän rakentaa Münchenin tehtaalla Vectron-mallista veturia sitä saksalaisten työntekijöiden kanssa oppiakseen tuntemaan sen mahdollisimman hyvin.

”Näin tiedän parhaiten, kehen ottaa yhteyttä, kun johdamme veturin käyttöönottoa Suomessa ensi vuonna”, Tuukkanen sanoo.

Ensi vuosi on varattu Sr3-veturin testaamiseen Suomen rautatieverkossa ja ensimmäisen niistä on määrä olla kaupallisessa liikenteessä vuoden 2017 alussa.

Uuden veturimallin enimmäisnopeus on 200 kilometriä tunnissa. Tuota nopeutta se voi kulkea lähinnä Helsinki–Seinäjoki-välisellä ratasuudella, Helsinki–Kouvola–Vainikkala -välillä ja joissakin kohdin Savon-rataa. Sen vetoteho vastaa 60–70 perheautoa.

”Tarvitsemme nopean, tehokkaan ja yhteiskäyttöisen veturimallin. Vanhat Neuvostoliitossa valmistetut veturit joudutaan poistamaan liikenteestä 2020-luvulla”, VR:n yhteiskuntasuhdejohtaja Otto Lehtipuu sanoo.

Kahdeksankymmenen veturin tilauksen toimitusaika on kymmenen vuotta, vuoteen 2026 asti. Niitä on määrä saapua Suomeen kahdeksan vuodessa, kolmen ja yhden veturin toimituksina kerrallaan.

Sähkömoottorin lisäksi veturissa on kaksi dieselmoottoria. Niitä on määrä käyttää esimerkiksi sähköistämättömillä satama-alueilla. Ja jos puu kaatuu sähköjohtojen päälle, dieselmoottorin turvin tavallinen matkustajajuna pystyy jatkamaan seuraavalle asemalle – vaikkakin normaalia matkanopeutta hitaammin. Uudet veturit on määrä ottaa käyttöön sekä matkustaja- että rahtiliikenteeseen.

”Meillä on 3 000 sivua tilaajan ja Suomen liikennevalvontaviranomaisten ohjeistusta siitä, millainen Suomen oloihin räätälöidyn veturin pitää olla. Veturia tullaan testaamaan ensi vuonna kolmessa vuorossa”, sanoo Siemensin Becker.

Tehtaalta toiseksi valmistuvaa veturia odottaa matka Tšekin testiradalla ja Itävallan säälaboratorioon, jossa veturin päälle suihkutetaan ”rankkasadekuuroja” ja kovaa pakkasta.

Suurin ero Keski-Euroopan liikenteeseen tehtävissä vetureissa on Suomen suurempi raideleveys. Sen takia telit täytyy tehdä eri tavalla.

Oma operaationsa on vetureiden kuljetus Suomeen aivan eteläisimmässä Saksassa sijaitsevasta Münchenistä. Sitä varten Siemenes on kehitettänyt erillisen kuljetustelin. Sillä vaunut voidaan ajaa raiteita pitkin satamaan Rostockiin.

VR:n historian suurin tilaus on suuruudeltaan 300 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat