Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi suositus: Kivunhoitoon opioideja vain harkiten

Kotimaa
 

Uusi Käypä hoito -suositus kivun hoidosta suitsii voimakkaasti vahvojen lääkkeiden käyttöä.

Opioidilääkityksen ohje suosittaa aloittamaan vain säännöllisessä, pitkäaikaisessa hoitosuhteessa – ei koskaan päivystyksessä.

Työikäisillä potilailla opioidilääkityksen aloittaminen olisi hyvä keskittää kivunhoitoon perehtyneisiin yksiköihin.

Saako työterveyslääkäriltä enää reseptiä vahvaan kipulääkkeeseen?

”Ei sitä ole laissa kielletty. Suositus kuitenkin on, että erityisesti vahvojen opioidien kohdalla potilas ohjataan kivunhoitoon perehtyneeseen yksikköön”, toteaa erikoislääkäri, professori Pekka Mäntyselkä.

Mäntyselän mukaan mieto opioidi voidaan tarvittaessa lisätä muuhun hoitoon myös työterveyshuollossa. Mietoja opioideja ovat esimerkiksi kodeiini ja tramadoli.

Suomalaisen väestötutkimuksen mukaan kolmannes aikuisista on kokenut vähintään kolme kuukautta kestänyttä kipua. Päivittäin kivusta kärsii 14 prosenttia aikuisista. Työikäisillä kipu on usein kudosvauriokipua, kuten selkäkipua.

Länsimaissa opioidien käyttö kroonisen kivun hoidossa on 1990-luvun lopulta lähtien moninkertaistunut.

Tämä on tapahtunut erityisesti Yhdysvalloissa, mutta pienemmässä mittakaavassa myös Suomessa.

”Paikka paikoin Suomessakin on kirjoitettu opioidireseptejä turhan löysin perustein ennen kuin on perehdytty asiaan riittävästi”, Mäntyselkä sanoo.

Opioidilääkityksen harkitsematon aloitus ja käyttö voi altistaa pitkäaikaiskäytön haitoille, kuten toleranssin kehittymiselle, väärinkäytölle ja hormonaalisille vaikutuksille.

Väärinkäyttöä esiintyy jopa kolmanneksella opioidien käyttäjistä ja addiktiota noin joka kymmenennellä.

Erityisesti aikaisempi päihde- tai lääkeaineriippuvuus altistaa opioidiriippuvuuden kehittymiselle. Väärinkäytön riskiä voivat suurentaa myös nuori ikä, psyykkinen sairaus ja psykologiset tekijät.

”Käypä hoito -suositus ottaa nyt selkeästi kantaa, että opioidien käyttöä tulisi harkita aiempaa tarkemmin. Tavallisissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa, kuten alaselkä-, niska- ja nivelrikkokivussa vahvat opioidit aloitetaan vasta kivunhoitoon erikoistuneessa yksikössä”, Mäntyselkä linjaa.

”Opioidit ovat hyviä lääkkeitä, kun niitä käytetään asianmukaisesti”, hän korostaa.

Uusi hoitosuositus virallistaa myös masennuslääkkeiden käytön kivunhoidossa.

”Näyttöä on sen puolesta, että niillä on tehoa. Masennuslääkkeillä hoidetaan silloin kipua, ei masennusta.”

Käypä hoito -ohje muistuttaa, että masennus ja krooninen kipu esiintyvät usein yhdessä. Kipupotilaan depression optimaalinen hoito voi vähentää myös kipua.

Ensi sijalle kivun hoidossa uusi suositus nostaa liikunnan ja terapeuttisen harjoittelun. Lisäksi se korostaa ajattelun ja käyttäytymisen malleja muokkaavaa terapiaa.

Lääkehoidoksi pitää ohjeen mukaan valita ensisijaisesti parasetamolia ja tulehduskipulääkkeitä.

”Pienten nivelten kipuihin ohjeistamme käyttämään lääkkeitä geeleinä ja voiteina. Niiden käyttöä voisi lisätä. Näin vältytään suun kautta otettavien lääkkeiden aiheuttamilta maha- ja suolikanavan oireilta”, Mäntyselkä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat