Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus varautuu uudella linjallaan pahimpaan turvapaikanhakijoiden kanssa

Kotimaa
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Turvapaikanhakijat yllättivät hallituksen pahan kerran viime heinäkuussa. Herätystä seurasi hätäännys ja sarja nopeasti tehtyjä toimia, joissa oli väliin paniikinkin hajua. Tehtiin, mikä ehdittiin.

Mutta jos syksyllä sanat olivat kovempia kuin teot, tilanne on nyt päinvastoin.

Tiistaina julkistettu paperi on todella kova ja sen reunat viiltävät. Uuden linjan soisi myös herättävän vilkkaan keskustelun, monesta syystä.

Yksi syy on se, että hallitus selvittää sitä, etteivät myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin, vaan heillä olisi erillinen kotouttamisjärjestelmä.

Sitä, mitä tämä tarkoittaisi, ei sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) ole vielä avannut. Keskustelun pitäisi kuitenkin nyt saada pikaisesti vauhtia, sillä muutos olisi valtava. Kaikki eivät olisikaan saman arvoisia ja oikeutettuja samaan perusturvaan, vaan rinnan kulkisi kaksi järjestelmää. Suomalaisen hyvinvointivaltion tarinassa kääntyisi monta lehteä kerralla.

Nyt on myös mustaa valkoisella siitä, että Suomi valmistautuu jopa Schengen- ja Dublin-sopimusten kaatumiseen.

Kyse ei olisi vain rajavalvonnan palauttamisesta, mikä olisi hirvittävän kallista. Kyse olisi siitä, miten Suomen rajoilla kohdeltaisiin turvapaikanhakijoita – joiden tulo ei lopu rajavalvontaan. Mitä Suomi tulijoille sanoisi? Schengenin kaatuminen ei lakkauta kansainvälisiä ihmisoikeus- ja pakolaissopimuksia – mutta voi olla, että Suomi joutuisi niitä rikkomaan.

Sitten on se, mihin Suomi joutuu aina varautumaan.

Venäjä.

Suomi pitää Venäjää turvallisena turvapaikkamaana, on ohjelmaan kirjattu, monesta syystä.

Venäjän kautta tulee Suomeen turvapaikanhakijoita monista maista. Määrät ovat vielä pieniä. Tänä vuonna Raja-Joosepin raja-aseman kautta on tullut noin 300 hakijaa. Määrien ei haluta päästä kasvamaan. Siksi rajaviranomaiset neuvottelevat siitä, millä pelisäännöillä Venäjän kautta tulevien määrää saataisiin hallittua.

Ensimmäiset pikakäännytykset tehtiin viime viikolla. Venäjälle palasi kaksi etiopialaista, joilla oli Venäjälle oleskeluluvat ja viisumit kunnossa.

Kaikki tämä voi kuitenkin olla vasta alkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat