Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi kiristää linjaa ja aikoo perustaa palautuskeskuksia

Kotimaa
 
Ministeri Lindström: Turvapaikanhakijoille risusavottaa
Ministeri Lindström: Turvapaikanhakijoille risusavottaa
Hallitus esitteli tiistaina uusia linjauksia turvapaikanhakijoiden suhteen. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) kertoi tiedotustilaisuudessa vastaanottokeskusten palveluista, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) työn tarjoamisesta turvapaikanhakijoille.

Hallitus kiristää turvapaikkapolitiikkaa Suomen maahanmuuttopolitiikan historiassa hyvin poikkeuksellisella tavalla.

Hallitus julkisti tiistaina yli 80-kohtaisen toimenpideohjelman, jonka päätarkoituksena on eri tavoin vähentää Suomesta turvapaikan saavien määrää ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvun tuomia kustannuksia.

Lisäksi ohjelma tehostaa kielteisen päätöksen saaneiden palautuksia.

Suomi on pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan ollut viime kuukausina turvapaikanhakijatilanteessa äärirajoilla.

Sipilän mukaan tavoitteena on nyt poistaa turvapaikkapolitiikasta kaikki sellainen, mikä houkuttelisi tulijoita Suomeen.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Suomi tarjoaa jatkossa vain välttämättömät vastaanottopalvelut.

”Tehostamme paluuta ja palauttamista.”

Kiristykset ovat linjassa hallituksen syyskuussa tekemien linjausten kanssa.

Osa toimenpiteistä on myös hallitusohjelmassa, vaikkei hallitus vielä alkukesästä osannut varautua siihen, että Suomeen tulisi tänä vuonna liki 35 000 turvapaikanhakijaa.

Suomi muokkaa nyt maahanmuuttoon ja sisäiseen turvallisuuteen liittyviä lakejaan niin, että ne täyttävät lähinnä vain EU-direktiivien määräämän minimin.

Käynnissä on useita lainsäädäntöhankkeita.

Hallitus varautuu myös siihen, että EU-alueen vapaata liikkuvuutta määrittelevä Schengen-sopimus tai EU-maiden turvapaikkapolitiikkaa linjaava Dublin-sopimus romuttuvat.

Vaikka pääpaino on erilaisten etuuksien kiristyksessä, ohjelmassa on myös monia toimenpiteitä, joilla tuetaan myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kotoutumista ja työllistymistä.

Pääpaino on kuitenkin kiristyksissä, ja osa niistä on ristiriidassa kotouttamistoimien tavoitteiden kanssa, huomauttaa Suomen pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Lehtisen mukaan esimerkiksi se, että hallitus suunnittelee oleskeluluvan jo saaneiden ihmisten käännyttämistä, jos heidän lähtömaansa tilanne kohenee, voi vaikuttaa huomattavasti kotoutumiseen.

Oleskelulupa aina määräaikaiseksi

Turvapaikanhakijoille myönnetään vain määräaikaisia oleskelulupia, joiden voimassaolo voi lyhentyä, mikäli turvallisuusarvio lähtömaasta muuttuu. Jatkossa Suomi arvioi lähtömaiden turvallisuustilanteen kahdesti vuodessa. Turvapaikan saaneen oleskelupa voi siis teoriassa olla katkolla varsin usein.

Irakilaisten tapaan myös Afganistanista tulevien turvapaikanhakijoiden mahdollisuus saada myönteinen päätös kiristyy huomattavasti, sillä maahanmuuttovirasto on päivittänyt turvallisuusarvionsa Etelä- ja Itä-Afganistanista. Jatkossa Etelä- ja Itä-Afganistanista tuleville ei myönnetä turvapaikkaa niin sanotun toissijaisen suojelun perusteella.

Suomi perustaa palautuskeskuksia

Suomi perustaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille erityisiä palautuskeskuksia. Pääkaupunkiseudulle niitä tulee kaksi. Tarjolla olisi vain ”minimipalvelut”, hallitus linjaa.

Palautuskeskukset poikkeavat sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan säilöistä, mutta niissä olisi varsin tarkka kontrolli ja erilaisia turvaamistoimia sille, että palautusta odottavat pysyvät palautuskeskuksessa.

Nykyarvioiden mukaan turvapaikanhakijoista noin kaksi kolmasosaa saa kielteisen päätöksen.

Hallitus ei vielä esittänyt ar­vioita siitä, kuinka suurta joukkoa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista palautuskeskukset koskisivat ja mitä niissä tarjottavat minimipalvelut ovat.

Auki on myös se, keitä palautuskeskuksiin sijoitettaisiin ja miten toimitaan esimerkiksi irakilaisten kanssa niin kauan kuin Irakin kanssa ei ole palautus­sopimusta.

Vastaanottokeskuksia suljetaan

Vastaanottokeskusten sijoittaminen ja perustaminen on herättänyt suurta keskustelua ympäri Suomen. Hallitus haluaa nyt viestiä, että verkostoa tarkistetaan ja huolia kuullaan. Syynä on myös se, ettei tilojen kuntoa, toimivuutta ja kustannuksia ole ehditty aiemmin kunnolla ar­vioimaan.

Joulu- ja tammikuun aikana suljetaan kolme vastaanottokeskusta: Parikkalasta, Vantaan Ilmailutieltä ja Merikarvialta. Lisäksi Kittilän, Pellon ja Ylitor­nion vastaanottokeskusten valmistelut keskeytetään.

Jatkossa lakkautuspäätöksiä tehdään pitkälti turvallisuusnäkökohdista – kiinni menee paikkoja, joissa on paljon häiriöitä ja poliisi kaukana.

Poliisi on listannut Maahanmuuttovirastolle kaikkiaan 30 sellaista keskusta, joiden turvallisuutta pitäisi parantaa tai ne pitäisi lakkauttaa.

Hallitus esittää myös toimia, joilla halutaan pitää turvapaikanhakijat tiiviisti vastaanottokeskuksissa. Esimerkiksi vastaanottorahan saamisen edellytykseksi tulee päivittäinen ilmoittautumisvelvollisuus.

Lisäksi vastaanottorahaa saavan vaaditaan sitoutuvan jonkinlaiseen suomalaisten perussääntöjen tutkintoon.

Turvapaikan saannin perusteita karsitaan

Hallitus poistaa mahdollisuuden saada turvapaikka humanitaarisen syyn perusteella.

Syynä tälle on se, että esimerkiksi varsin monen irakilaisen ennakoidaan saavan kielteisen päätöksen. Lakiin ei haluta enää jättää mahdollisuutta vedota valitusprosessissa humanitaarisiin syihin turvapaikan saamiseksi.

Lisäksi Suomi aikoo palauttaa kaikki valitukselleen hallinto­oikeudesta kielteisen päätökseen saaneet lähtömaihin, vaikka he valittaisivat jo saamastaan päätöksestä vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Katso video hallituksen turvapaikkainfosta. HS.fi/hstv
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat