Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus lisää paikallista sopimista

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Valmistelua toteutetaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa ja sopimusyhteiskunnan hengessä, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).
Valmistelua toteutetaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa ja sopimusyhteiskunnan hengessä, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Työaikaa koskevia lakeja uusitaan

 Hallituksen asettaman työryhmän tehtävänä on valmistella lakeja työelämän sääntöjen joustavoittamiseksi.

 Yhtenä tavoitteena on muuttaa ylitöiden maksuperusteita niin, että myös asiantuntijoiden ylityökorvaukset voitaisiin maksaa ”könttänä” samaan tapaan kuin nyt tehdään joissakin esimiesten ylityökorvaustapauksissa.

 Työaikalaissa lisätään työnantajien ja työntekijöiden oikeutta sopia keskimääräisestä työajasta.

 Liukuvan työajan sääntelyä väljennetään. Työaikapankkia muutetaan.

 Kiinteän kuukausikorvauksen soveltamisalaa saatetaan laajentaa.

 Turvataan yleissitovaa työehtosopimusta noudattavalle työnantajalle yhtäläiset mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen.

 Muutettavia lakeja ovat työsopimuslaki, työaikalaki, vuosilomalaki ja opintovapaalaki.

Hallitus on asettanut kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan lakeja, joiden tarkoituksena on mahdollistaa joustavista työajoista sopiminen paikallisesti.

Muutoksia on tulossa muun muassa asiantuntijoiden ylityökorvauksiin, jotka tulevaisuudessa voisi ehkä maksaa könttäkorvauksena.

Valmistelua toteutetaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa ja sopimusyhteiskunnan hengessä, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Ensisijaisena paikallisen sopimisen muotona on Rehnin mukaan työehtosopimusten puitteissa tehtävä paikallinen sopiminen.

Tavoitteena on laatia yhteiset pelisäännöt muiden muassa työajoista ja palkoista. Myös ehdotukset henkilöstön asemaa yrityksen päätöksenteossa vahvistavista toimista tulee laatia.

Muutoksia valmistellaan työsopimuslakiin, työaikalakiin, vuosilomalakiin ja opintovapaalakiin.

Työryhmä valmistelee työaikalain muutokset, joilla lisätään työnantajien ja työntekijöiden oikeutta sopia keskimääräisestä säännöllisestä työajasta, väljennetään liukuvan työajan sääntelyä ja lisätään työaikapankkia koskevat säännökset.

Työ tulee saada valmiiksi 15. maaliskuuta mennessä, minkä jälkeen on vuorossa lausuntokierros. Hallituksen esitys on määrä antaa toukokuussa. Voimaan lait tulisivat syyskuussa 2016.

Artikkeliin liittyvät

Kaikkiaan tavoitteena on vahvistaa luottamusta työpaikoilla, Rehn korosti. Työllisyysaste on määrä nostaa 72 prosenttiin ja luoda yli 100 000 työpaikkaa.

Työryhmää johtaa työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Pekka Timonen. Edustajia siinä on myös muun muassa kolmesta muusta ministeriöstä sekä työmarkkinajärjestöistä.

Työministeri Jari Lindström (ps) korosti tiistain tiedotustilaisuudessa luottamusta. Järjestäytymättömät yritykset on hänen mukaansa tärkeää tuoda samaan asemaan kuin järjestäytyneet.

Vaihtoehtona tulee olla perälauta, kun kyseessä ovat palkat, Lindström tähdensi. Myös yleissitovuutta vahvistetaan.

”Sopiminen on sopimista, ei sanelua”, Lindström sanoi. Aikataulu on haasteellinen, mutta ei mahdoton, Lindström sanoi.

Hänen mukaansa selvitysmies Harri Hietalan raportti lokakuulta on kolmikantaisen työn pohjana.

Hietala esitti raportissaan, että paikallinen sopiminen voidaan tehdä myös lailla pakottavaksi, jos osapuolet eivät edistä sitä työehtosopimuksin. Hänkin korosti luottamusta.

Viime viikon lopulla pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi keskustelleensa työmarkkinaosapuolten kanssa paikallisesta sopimisesta.

Pääministerin mukaan asiasta on viime viikkojen aikana käyty keskusteluja, joiden perusteella kaikki osapuolet ovat valmiita etenemään asiassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat