Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulia Venäläinen toipui raiskauksesta ja murtaa nyt tabuja

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Tuulia Venäläinen haluaa puhua kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta, sillä hänen mielestään aiheeseen liittyvä tabu pitäisi saada rikottua. ”Haluan näyttää, ettei sen kohteeksi joutuvan tarvitse hävetä. Jos yksikin uhri saa kertomastani voimaa, se on sen arvoista.”
Tuulia Venäläinen haluaa puhua kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta, sillä hänen mielestään aiheeseen liittyvä tabu pitäisi saada rikottua. ”Haluan näyttää, ettei sen kohteeksi joutuvan tarvitse hävetä. Jos yksikin uhri saa kertomastani voimaa, se on sen arvoista.” Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Ohjeita seksuaalista väkivaltaa kokeneen läheiselle

 Usko kokemusta. Se tarkoittaa tukea ja läsnäoloa, joka ei kyseenalaista, vähättele tai epäile väkivaltaa kokeneen kertomusta ja tunteita.

 Ole läsnä. Väkivaltaa kokeneen tuskaa ei voi poistaa tai piilottaa, mutta riittää, jos joku jaksaa olla lähellä.

 Ole luottamuksen arvoinen. Toisen kokemusta ei saa levitellä, mutta salaisuuteen ei pidä lähteä mukaan. Esimerkiksi alaikäisten uhrien kohdalla ammattilaisia sitovat lait. Kerro uhrille, kelle asiasta joutuu kertomaan.

 Anna konkreettista apua. Erityisesti alkuvaiheessa tiskaaminen ja pyykinpesu auttavat.

 Ohjaa avun piiriin. Läheisten tuen rinnalle kaivataan usein ammattiapua. Avun piiriin ohjaaminen kertoo välittämisestä, ei hylkäämisestä.

 Anna toipumisaikaa. Toipumiselle ei voi ulkopuolelta määritellä deadlineja.

Lähde: Maaret Kallion kokoamat ohjeet perustuvat kyselyyn vastanneiden toiveisiin.

Muutama vuosi sitten Tuulia Venäläinen ajeli ystävänsä Minnan kanssa autolla, musiikki soi. Venäläinen sai kerrottua sen, mistä ei ollut viikkoon pystynyt puhumaan kenellekään. Baari-illan jatkoilla oli käynyt ikävästi.

”Ystäväni meni ensin lukkoon ja kysyi sitten, olenko käynyt lääkärillä ja ottanut yhteyttä johonkin ammattitahoon. Hän huolehti, olenko fyysisesti kunnossa ja pystynkö olemaan yksin”, Venäläinen kertoo.

Seksuaalisesta väkivallasta selviytymisessä ratkaisevaa on kokemuksista kertominen, mutta uhrit törmäävät usein epäilyyn ja vähättelyyn, selviää Väestöliiton tiistaina julkaisemasta Oon siellä jossain mun -kirjasta.

Kirja pohjautuu 319:een seksuaalista väkivaltaa, hyväksikäyttöä tai kaltoin kohtelua kokeneen suomalaisen toipumiskertomukseen.

”Valitettavasti heillä oli paljon kokemuksia siitä, etteivät he olleet saaneet tukea. Läheiset ja ammattilaiset, kuten lääkärit, poliisit, diakonit, terveydenhoitajat, opettajat ja koulupsykologit olivat vähätelleet ja mitätöineet asiaa”, kertoo kirjan kirjoittanut, seksuaalisen väkivallan uhrien kanssa työskennellyt psykoterapeutti Maaret Kallio.

Jos väkivaltaa kokenut torjutaan, hänelle voi tulla Kallion mukaan tuplatrauma. Läheiset saattavat ummistaa silmänsä, koska asia on heille vaikea ja vastenmielinen.

Tuulia Venäläisen onnena on ollut, että hänen lähipiirinsä on toiminut toisin, vaikka tapahtunut on järkyttänyt myös heitä.

Venäläinen oli viettänyt iltaa baarissa ja lähtenyt sieltä jatkoille miehen mukaan. Aluksi istuskeltiin, sitten mies alkoi lähennellä. Venäläinen sanoi lähtevänsä kotiin.

”Tilanne äityi sellaiseksi, etten pystynyt lähtemään. Olin aiemmin ajatellut, että sellaisessa tilanteessa pistäisin hanttiin, purisin ja raapisin. Nyt kuitenkin lamaannuin, enkä pystynyt tekemään mitään.”

Venäläisen mukaan mies uhkaili väkivallalla. Venäläinen pääsi lähtemään vasta, kun raiskaus oli hänen mukaansa tapahtunut ja mies nukahtanut.

Alkuajat baari-illan jälkeen kuluivat häpeässä ja itsesyytöksissä. Tapahtunut rikkoi omaa koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta, jotain tuntui menneen rikki. Venäläinen ehti myös hautoa kostoa.

”Sitten tajusin, että se, että selviän, että käyn kaupassa pää pystyssä, on paras kosto.”

Siitä alkoi toipuminen. Venäläinen pystyi kertomaan asiasta perheelleen ja muille ystävilleen.

”Kukaan ei sanonut, että mitäs laitoit hameen päälle ja lähdit jatkoille. Ei minulle tarvitse tulla kertomaan, että jatkoille meno oli tyhmää. Kaikkein tärkeintä on ollut turvallinen ilmapiiri läheisten kesken.”

Se, ettei Venäläinen ilmoittanut teosta heti poliisille, on kaduttanut jälkikäteen. Hänen olisi pitänyt kuvailla tapahtunutta yksityiskohtaisesti vieraille ihmisille, eikä hän ollut varma, kuka uskoo. ”Nostan hattua jokaiselle, joka on niin tehnyt. He ovat oikeasti rohkeita.”

Tällä hetkellä Venäläinen tuntee hyväksyneensä tapahtuneen ja olevansa toipumisessa pitkällä. Hän haluaa puhua kokemuksistaan nimellään näyttääkseen, ettei seksuaalisen väkivallan uhrien tarvitse hävetä. Venäläisen mielestä tarvittaisiin asennemuutos, sillä väkivallan kohteeksi joutuneita tyttöjä ja naisia syyllistetään edelleen helposti.

”Haluaisin sanoa, että he ovat arvokkaita ihmisiä ja tästä voi toipua. Vaikka haavat eivät paranisi välttämättä kokonaan, kipu helpottaa pikku hiljaa.”

Tuulian kokemukset ovat tuntuneet myös Minnasta raskailta, ja ystävän toipuminen on ollut ylä- ja alamäkeä.

”Oli hirveän vaikea käsittää, että tuollaista tapahtuu tosi läheiselle ihmiselle. Pitäisi löytää oikeat sanat, tuki ja turva. Mutta tarkoitus ei ole kantaa koko maailman murheita, eikä yksi ihminen voi pelastaa yksin ketään. Pitää vain kuunnella ja olla läsnä”, Minna sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat