Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Selviytymiskeinoina auttoivat musiikki, terapia, avoimuus ja sisu

Kotimaa
 
Fakta

Ohjeita seksuaalista väkivaltaa kokeneen läheiselle

 Usko kokemusta. Se tarkoittaa tukea ja läsnäoloa, joka ei kyseenalaista, vähättele tai epäile väkivaltaa kokeneen kertomusta ja tunteita. Unohtamaan käskeminen lisää tuskaa.

 Ole läsnä. Väkivaltaa kokeneen tuskaa ei voi poistaa tai piilottaa, mutta riittää, jos joku jaksaa olla lähellä. Uhri saattaa kaivata välillä sekä suoria kysymyksiä asiasta että asian jättämistä rauhaan.

 Ole luottamuksen arvoinen. Toisen kokemusta ei saa levitellä, mutta salaisuuteen ei pidä lähteä mukaan. Esimerkiksi alaikäisten uhrien kohdalla ammattilaisia sitovat lait. Kerro uhrille, kelle asiasta joutuu kertomaan.

 Anna konkreettista apua. Erityisesti alkuvaiheessa tiskaaminen ja pyykinpesu auttaa, jos järkytys on vienyt uhrin toimintakyvyn. Arki jatkuu läheisten tuella.

 Ohjaa avun piiriin. Läheisten tuen rinnalle kaivataan usein ammattiapua, jossa kokemuksista ja tunteista saa puhua vapaasti. Avun piiriin ohjaaminen kertoo välittämisestä, ei hylkäämisestä.

 Anna toipumisaikaa. Toipumiselle ei voi ulkopuolelta määritellä deadlineja. Se etenee usein kaksi askelta eteenpäin, yksi taaksepäin -tahtia. Uudet elämäntilanteet, kuten lapsen saaminen voivat nostaa vanhat muistot esiin.

Lähde: Maaret Kallion kokoamat ohjeet perustuvat kyselyyn vastanneiden kertomuksiin ja toiveisiin.

Seksuaalinen väkivalta aiheuttaa uhrilleen häpeän, syyllisyyden ja avuttomuuden tunteita ja rikkoo uhrin kokemusta omasta itsemääräämisoikeudesta ja turvallisuudesta. Siitä voi kuitenkin toipua, painottaa Väestöliiton Oon siellä jossain mun -kirja.

Kirja pohjautuu nimettömään verkkokyselyyn, jonka vastaajista suurin osa oli seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä kokeneita alle 40-vuotiaita naisia.

Ensimmäisinä selviytymiskeinoina kyselyn vastaajia auttoivat musiikki, luonto, liikunta, eläinten hoito, kirjoittaminen ja taide. Tärkeitä olivat myös henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten sisukkuus, avoimuus ja periksiantamattomuus. Psykoterapia nousi esiin myönteisenä hoitomuotona.

Kielteisistä selviytymiskeinoista esiin nousivat salailu, päihteiden käyttö, välinpitämätön seksuaalikäyttäytyminen, syömisoireilu ja itsetuhoinen käytös, kuten viiltely ja ihon polttaminen. Näiden avulla uhri yritti unohtaa kokemansa, mutta jarrutti toipumistaan.

Moni uhri pitää hyvänä, että seksuaaliseen väkivaltaan liittyvät rikokset viedään oikeuteen, kirjan kirjoittanut psykoterapeutti Maaret Kallio sanoo. Toisaalta poliisibarometrin mukaan vain neljännes seksuaalirikoksista ilmoitetaan poliisille.

”Uhrin kannalta keskeistä on, että tekijä tulee tuomituksi. Rikosprosessit ovat kuitenkin kohtuuttoman pitkiä, ne voivat varjostaa uhrin koko nuoruusikää ja jarruttaa jopa toipumista. Tuomiot voivat olla naurettavia toipumisen aikaan nähden.”

Kun teko sisältää fyysistä väkivaltaa ja tekijä on tuntematon, uhrin on helpompaa ilmoittaa asiasta poliisille, Kallio sanoo. Tutkimusten mukaan raiskaajista suurin osa on uhrin tuttuja.

”Jos tekijään on ollut luottamuksellinen suhde, erityisesti nuorella uhrilla on yleensä valtava syyllisyyden ja jopa rikoskumppanuuden tunne. On tärkeää, että ensi vaiheessa asiasta kuulevat ottavat uhrin asiallisesti ja hellävaraisesti vastaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat