Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tenojoen ylikalastusta hillitään lyhentämällä kalastuskautta ja vähentämällä lupien määrää

Kotimaa
 
Sami Kilpiö / HS
Tenojoki Utsjoella Vetsikon kylän kohdalla.
Tenojoki Utsjoella Vetsikon kylän kohdalla. Kuva: Sami Kilpiö / HS
Tästä on kyse

Tenojoessa on maailman suurin Atlantin villilohikanta

 Tenojoki muodostaa pohjoisimman Norjan ja Suomen välisen rajan. Tenojoki on yksi harvoja runsaita luonnonvaraisia Atlantin lohikantoja tukevia jokivesistöjä, joihin ihmisen toiminta kalastusta lukuun ottamatta vaikuttaa hyvin vähän.

 Tenojoessa on maailman suurin Atlantin villilohikanta. Vuotuiset jokisaaliit vaihtelevat 70 ja 250 tonnin välillä. Se vastaa keskimäärin 30 000 – 50 000:ta pyydettyä kalaa.

 Lohen jokikalastukseen kuuluvia menetelmiä ovat vapakalastuksen lisäksi verkkokalastuspyydykset, kuten pato, verkko, nuotta ja ajoverkko.

 Suomen maa- ja metsätalousministeriö ja Norjan ympäristöministeriö perustivat pysyvän seuranta- ja tutkimustyöryhmän virallisesti vuonna 2010

 Työryhmän on muun muassa toimitettava vuosiraportteja lohikantojen tilasta, arvioitava niiden hoitoa sekä annettava seurantaa ja tutkimusta koskevaa neuvontaa.

Lähde: Tenojoen lohikantojen tila 2015 -raportti

Tenojoen kalastusta rajoitetaan merkittävästi vuoden 2017 alusta. Suomen ja Norjan valtuuskunnat ovat päässeet sopimukseen joen uusista kalastussäännöksistä. Niiden tarkoituksena on vähentää kalastuskuolevuutta noin 30 prosenttia nykytasosta.

Vakavin Tenojoen lohikantoja uhkaava tekijä on tällä hetkellä ylikalastus lohen vaellusreitin eri osissa. Jokikalastuksen pyyntiaste voi olla yli 60 prosenttia kannasta. Joidenkin Tenojoen lohikantojen todellinen kalastuskuolevuus voi olla jopa yli 90 prosenttia.

”Nyt oli pakko tehdä vaikuttavia toimenpiteitä, jotta asia saadaan jotenkin hallintaan”, maatalous- ja ympäristöministerin erityisavustaja Jukka-Pekka Kataja sanoo.

Hän myöntää, että säädösneuvottelut olivat hankalat, ja valtuuskunnilla oli paljon yhteensovittamista.

”Kalastuksen tapa ja kalastuskulttuuri ovat erilaiset Norjan puolella. Loppusyksyn aikana paikalliset neuvottelivat keskenään yksityiskohdista melko pitkälle. Onneksi siellä löytyi yhteisnäkemystä ja raamit, joiden mukaan pystyimme toimimaan ”, Kataja kiittelee.

Tuleviin kalastussäännöksiin kuuluvat muun muussa kauden lyhentäminen ja matkailukalastajille myytävien lupien määrän pienentäminen. Lupien määrä pienenee kolmanneksella.

Paikallinen kalastus alkaa jatkossa toukokuun 20. päivän sijaan kesäkuun alussa. Matkailukalastuskauden alku siirtyy kesäkuun alusta kymmenen päivää eteenpäin. Kaudet lyhenevät myös loppupäästä. Esimerkiksi matkailukalastuskausi päättyy 10. elokuuta nykyiseen 20. elokuuta sijasta.

Kalastajat ovat jatkossa velvollisia ilmoittamaan lohisaaliinsa Suomen ja Norjan yhteiseen saalisrekisteriin.

Suomen ja Norjan yhteinen tutkijaryhmä laati tänä vuonna laajan raportin Tenojoen lohikantojen tilasta. Raportin mukaan kantojen elvyttämiseksi vaaditaan muun muassa yksityiskohtaiset ja täsmälliset saalistilastot kaikilta eri alueilta sekä saalisnäytteitä.

Tutkijaryhmä halusi myös tarkat ja täsmälliset kalalaskennat esimerkiksi tiettyyn sivujokeen tai pääuomaan nousevista kaloista.

”Seurantaa aiotaan tietenkin jatkaa. On tärkeää, että pystymme näkemään säädösten vaikutukset kalakantoihin”, Kataja sanoo.

Kalastussäännökset ovat osa Tenon kalastussopimusta, jonka valmistelu on vielä kesken. Sopimus aiotaan allekirjoittaa ensi vuonna, ja sen on tarkoitus astua voimaan ennen vuoden 2017 kalastuskautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat