Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimuksen mukaan sähkötupakan makunesteet voivat aiheuttaa karmean keuhkotaudin

Suomalaislääkäri: Sähkötupakan käytöstä ei ole pitkäkestoista tutkimusta, mutta ajatuskin popcornkeuhkosta hirvittää

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Eduskunta käsittelee ensi vuoden alussa sähkötupakan nikotiinipitoisten nesteiden myynnin sallimista Suomessa. Makuaineet ollaan kuitenkin kieltämässä.
Eduskunta käsittelee ensi vuoden alussa sähkötupakan nikotiinipitoisten nesteiden myynnin sallimista Suomessa. Makuaineet ollaan kuitenkin kieltämässä. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Popcornkeuhko ja diasetyyli

 Popcornkeuhkon (obliteroiva bronkioliitti ) ja elintarvikkeissa käytettävän diasetyylin yhteys havaittiin vuonna 2000, kun Missourin terveysviranomaiset huomasivat kahdeksan popcorntehtaan työntekijän sairastuneen tautiin.

 Tutkimuksissa huomattiin, että työntekijät olivat sairastuneet hengitettyään keinotekoisessa voinmaussa ollutta diasetyyliä.

 Sairaus voi tarttua popcornista myös syötynä. Vuonna 2007 coloradolainen mies sairastui popcornkeuhkoon syötyään kymmenen vuoden aikana päivittäin kaksi pussia voinmakuista mikropopcornia.

Valtaosa sähkötupakoissa käytettävistä makunesteistä sisältää harvinaiselle keuhkotaudille altistavaa ainetta diasetyyliä, kertoo eilen julkaistu Harvardin yliopiston tutkimus.

Porvoon sairaalan keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki Ekroos pitää 51 makunesteen tutkimusta tärkeänä askeleena sähkötupakan vaarojen selvittämisessä.

Diasetyyli voi aiheuttaa hengitettynä niin sanotuksi popcornkeuhkoksi kutsuttavaa sairautta.

”Me lääkärit kutsumme sitä obliteroivaksi bronkioliittiksi, mutta suomeksi sitä voisi kutsua myös paskaksi taudiksi. Se kun aiheuttaa keuhkoille peruuttamattomia muutoksia”, Ekroos sanoo.

Sairaus tuhoaa keuhkojen pinnan ja arpeuttaa sen kudoksia. Sairaus aiheuttaa muun maussa hengenahdistusta ja kuivaa yskää.

Popcornkeuhkoon ei ole varsinaista parannuskeinoa, vaan joissain tapauksissa potilas on joutunut keuhkojensiirtoon.

Pahimmillaan popcornkeuhko voi johtaa kuolemaan, mutta sähkötupakan käyttäjälle riski on pieni.

”Eihän kukaan jatka sähkötupakan käyttöä, kun henki vinkuu ja pihisee, eikä jaksa kävellä viittä metriä pidempään hengästymättä. Kyllä viimein silloin ymmärtää, että jokin on vialla”, Ekroos arvioi.

Hän painottaa, että Harvardin tutkimus kertoo vain se, että sähkötupakkanesteistä löytyy vaarallisia aineita. Sähkötupakan käytöstä ei ole pitkäaikaistutkimuksia.

”Meillä ei ole mitään tietoa siitä miten, kauan sähkötupakkaa tulee käyttää, jotta tulee tällainen karmea keuhkoreaktio. Kuitenkin jo sen mahdollisuus hirvittää minua ”, Ekroos sanoo.

Diasetyyli kuten useat muut sähkötupakan ainesosat on kehitetty alunperin elintarviketeollisuuden käyttöön.

”Nämä aineet on hyväksytty syötäviksi, mutta nyt ihmiset vetävät niitä keuhkoihinsa”, Ekroos toteaa.

Oikaisu: Popcornkeuhko on lääketieteelliseltä nimeltään obliteroiva bronkioliitti, ei kryptogeeninen organisoituva pneumonia kuten artikkelin fakta-osiossa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat