Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA ei pyydä Suomen osallistumista sotatoimiin Isisiä vastaan – ”Osasimme odottaa, että tällainen tulee”

Kotimaa
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Yhdysvallat ei pyydä Suomea osallistumaan Isisin vastaisiin varsinaisiin taisteluihin, kerrotaan ulkoministeriöstä.

Yhdysvallat pyysi alkuviikosta Suomelta apua Isisin vastaiseen taisteluun. On yhä salaista, mitä Yhdysvaltain toimittama avunpyyntö tarkkaan ottaen pitää sisällään. Vain se myönnetään, että Suomi jatkanee kurditaistelijoiden koulutusta Irakissa.

”Pyyntö ei kohdistu varsinaiseen taistelutoimintaan”, sanoo poliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Timo Kantola ulkoministeriöstä.

”Meitä ei ole pyydetty taisteluun, jos sillä tarkoitetaan sotilaallisia operaatioita, joita siellä tehdään, siis aktiivisia taistelutoimia.”

Kantolan mukaan kurdisotilaiden koulutuksessa Suomi on mukana. ”Se on Ranskan apupyynnön takia jo valmiina pöydässä.”

Kantola korjaa julkisuudessa liikkuneita tietoja, että Suomi olisi saanut Yhdysvalloista allekirjoitetun avunpyyntökirjeen. Mitään kirjettä ei ole, vaan Yhdysvaltain suurlähetystö on toimittanut ulkoministeriölle asiakirjoja.

Kantolan mukaan kyseessä on normaali amerikkalainen toimintatapa, kun Yhdysvallat lähestyy Suomea jossain yksittäisessä asiassa. Vastaukselle ei ole annettu mitään takarajaa.

”Osasimme odottaa, että tällainen tulee”, Kantola sanoo.

”Se, että Yhdysvallat esittää tukipyynnön, on ymmärrettävää, sillä he ovat kansainvälisessä Isisin vastaisessa koalitiossa keskeisessä roolissa.”

Kantola arvioi, että Yhdysvallat on lähestynyt koalitioon kuuluvia maita hyvin laajasti.

”Kokonaisuudessaan pyyntö sisältää niitä aineksia, mitä koalitio tekee jo nyt. Koalitiolla on aika laaja tehtäväkenttä ulottuen kaikenlaiseen hallinnon tukeen, poliisikoulutukseen, humanitaariseen apuun ja erilaiseen vakauttamisen tukeen ja kapasiteetin rakentamiseen. Se ei ole vain sotilaallista.”

Yhdysvaltain avunpyyntö lähtee nyt poliittiseen käsittelyyn, jossa keskeisenä elimenä on tp-utva, eli tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola näkee Yhdysvaltain lähettämissä avunpyynnöissä halun lisätä Isisin vastaisen koalition toimintaa ja tehostaa sitä Syyriassa ja Irakissa. Koalitioon kuuluu noin 60 valtiota.

”Luulen, että pyyntöön suhtaudutaan melko positiivisesti”, Aaltola sanoo.

”Taustalla on myös suoremmat sotilaalliset suhteet Yhdysvaltoihin, vaikka ei se tähän sillä lailla liity. Sekä Suomessa että erityisesti Ruotsissa on puhuttu tarpeesta saada suorat sotilaalliset yhteydet Yhdysvaltoihin Naton ohitse. Toiminta Isisiä vastaan ei tapahdu Naton puitteissa. Siinä on yksi syy, miksi pyyntöön vastataan mielellään ehdollinen kyllä.”

Suomi on saanut viime vuosina suhteellisen helposti luvan ostaa useita erittäin kehittyneitä amerikkalaisia asejärjestelmiä. Sillä lienee myös merkitystä, kun Suomi päättää avun antamisesta.

”Kyllä se sellaista valuuttaa on. Suomen oletetaan osallistuvan, jotta se voi saada omaan puolustuskyvykkyyksiinsä tehoa”, Aaltola sanoo.

Aaltola arvioi, että avunpyynnön taustalla on myös osittain halu luoda jonkinlaista visiota, mitkä maat voisivat osalllistua kriisinhallintaoperaatioon, jos sellainen joskus saadaan aikaiseksi Syyriaan.

”Luulen, että sitä pohditaan monessa pääkaupungissa. Kenellä on siihen valmiuksia ja kenen mahdaatilla se tapahtuu? Onko se YK:n rauhanturvaoperaatio vai kriisinhallintaa jonkin koalition alla.”

Aaltola muistuttaa, että avun antaminen on Suomessa poliittisesti herkkä asia.

”Meillä on niitä, joiden mielestä ei pitäisi sotkeutua tuollaisiin asioihin. Vastapuoli sanoo, ettemme voi olla sivullisia tällaisessa tilanteessa. Sisäpoliittiseen keskusteluun tulee helposti latauksia. Varsinkin sanat ’Yhdysvallat’, ’sotilaallinen apu’ ja ’koalitio’ räjäyttävät monen tajunnan saman tien.”

Mitä riskejä siinä on, jos Suomi lisää apua Yhdysvalloille?

”Riski on Isisin lonkeroiden kietoutumisesta myös Suomeen. Se riski voi olla pienempi kuin ajatellaan. On tullut selväksi, että Isis on ongelma, joka on hoidettava ennen kuin se vääjäämättä leviää myös Suomeen.”

Reuters
Isis-taistelijoita sotilasparaatissa Raqqan alueella kesäkuussa 2014.
Isis-taistelijoita sotilasparaatissa Raqqan alueella kesäkuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat