Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käräjäoikeus julkisti Putin-rekisterin tarkat luvut – eprissä 49 962 henkilöä

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Epri-rekisterin valvonnan laiminlyönnistä syytetään kolmea poliisimiestä. Kuvassa syytetyt sekä asianajaja Mikko Salo (oik.) saapumassa Helsingin käräjäoikeuden istuntoon keskiviikkona.
Epri-rekisterin valvonnan laiminlyönnistä syytetään kolmea poliisimiestä. Kuvassa syytetyt sekä asianajaja Mikko Salo (oik.) saapumassa Helsingin käräjäoikeuden istuntoon keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Putin-rekisterin eli poliisin epäiltyjen rekisterin eprin tarkka laajuus selvisi vihdoin keskiviikkona: epriin on rekisteröity yhteensä 49 962 henkilöä. Heistä suurin osa on rekisteröity rikoksesta epäiltynä. Vajaa neljännes on rekisteröity rikokseen myötävaikuttajana.

Tiedot ilmenevät Poliisihallituksen tekemästä tarkastuksesta. Tarkastuskertomus tuli julkiseksi keskiviikkona Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä. Poliisihallitus vastusti raportin julkistamista.

Käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona oikeudenkäynti, jossa kolme miestä on syytteessä epriin liittyvistä epäselvyyksistä. Heille vaaditaan rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Muistiota esitellessään valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen korosti moneen kertaan, että tarkastusraportin tiedot eivät ole kattavia. Tarkastuksessa on käyty läpi vain omalle kortille rekisteröidyt, mutta ei ole mitään tietoa, paljonko rekisteröityjen havaintotiedoissa on ylimääräisiä henkilötietoja.

”Ylimääräisestä tiedosta, kuten epäiltyjen puhelinmuistioiden kopioinnista, ei ole mitään tietoa edelleenkään. Se on täysin selvittämättä.”

Hirvonen huomautti, että tarkastukseen käytettiin kolme henkilötyövuotta. Tämä osoittaa hänen mukaansa, että ”valvontavaje on ollut melkoinen”.

Poliisihallituksen tarkastuksen mukaan eniten merkintöjä epriin on tehnyt keskusrikospoliisi (krp). Se on tehnyt yhteensä yli 34 000 ensitallennusta. Seuraavaksi ahkerimmat merkintöjen tekijät ovat Sisä-Suomen poliisilaitos (noin 5 500 merkintää) ja Helsingin poliisilaitos (noin 4 200 merkintää). Hännänhuippuna on suojelupoliisi, joka oli tehnyt yhdeksän merkintää.

Tarkastuksessa käytiin myös läpi, kuinka suuri osa merkinnöistä pitäisi Poliisihallituksen mielestä poistaa.

Eniten poistettavia merkintöjä oli Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella. Yli kolmannes sen merkinnöistä oli sellaisia, jotka esitettiin poistettavaksi. Itä-Uudenmaan poistoprosentti poikkesi selvästi kaikista muista, sillä muiden poliisilaitosten ja -yksiköiden prosenttilukemat jäivät selvästi alle kymmenen.

Supon kaikki harvalukuiset merkinnät olivat asianmukaisia. Seuraavaksi tarkimpia olivat olleet Pohjanmaan poliisi, krp ja Sisä-Suomen poliisi ja Kaakkois-Suomen poliisi. Niiden merkinnöistä esitettiin poistettavaksi alle prosenttia.

Tämän lisäksi rekisterissä oli paljon tietoja, jotka Poliisihallitus hyväksyi vasta lisäselvitysten jälkeen.

Valtionsyyttäjä Hirvonen ihmetteli tätä.

”Jos joku Möttönen lyödään sinne ilman mainintaa, miksi hänet on sinne merkitty, ei hyödytä se, että jälkikäteen ruvetaan haalimaan lisätietoa. Rekisterimerkinnälle pitää olla peruste, kun se tehdään.”

Poliisihallituksella ja syyttäjillä on erilainen näkemys siitä, millaiset merkinnät ovat lainvastaisia. Poliisihallituksen tulkinnan mukaan 1 669 merkintää eli 3,34 prosenttia rekisteröinneistä pitäisi poistaa, mutta syyttäjien käsityksen mukaan laillisuuden kannalta kyseenalaisia olisi lähes 15 prosenttia merkinnöistä.

Tämän takia raportissa on erikseen käyty läpi ne rekisteröinnit, joita syyttäjät pitävät laillisuuden kannalta ongelmallisina. Syyttäjien mielestä epriin on päätynyt ihmisiä liian heppoisin perustein. Näistä rekisteröinneistä valtaosa on krp:n tekemiä.

Esimerkiksi lähes 2 500 henkeä on päätynyt epriin sen takia, että hän on osallistunut rikollisjengin tilaisuuteen, esimerkiksi juhliin tai hautajaisiin.

Rikollisjärjestön jäsenen tapaamisen takia epriin on joutunut yli tuhat henkeä, ja lähes yhtä monesta kannatustuotteen ostajasta on tehty merkintä. Yli 1 600 ihmistä on rekisteröity sen takia, että hänen autonsa on seissyt rikollisjärjestön kerhotilan läheisyydessä tai ollut jengin jäsenen käytössä.

Epriin saa kerätä ja tallentaa tietoja henkilöstä, joka on syyllistynyt tai jonka voidaan epäillä syyllistyvän taikka myötävaikuttavan tiettyä törkeysastetta olevaan rikokseen. Rekisteriin voidaan tallentaa esimerkiksi havainto- ja yhteystietoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat