Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valiokunta puoltaa apteekkirahojen poistoa yliopistoilta – korvauksia saattaa silti tulla vielä vuonna 2017

Kotimaa
 
Miikka Pirinen
Helsingin yliopisto on maksanut vuosittain reseptien määrään sidotun vapaaehtoisen korvauksen niille suomalaisille yliopistoille ja korkeakouluille, joiden vaikutusalueella on Yliopiston Apteekin toimipisteitä.
Helsingin yliopisto on maksanut vuosittain reseptien määrään sidotun vapaaehtoisen korvauksen niille suomalaisille yliopistoille ja korkeakouluille, joiden vaikutusalueella on Yliopiston Apteekin toimipisteitä. Kuva: Miikka Pirinen

Eduskunnan sivistyvaliokunta puoltaa niin sanottujen apteekkikorvausten poistoa yliopistoilta, joskin pitää sitä yliopistojen kannalta valitettavana asiana mutta toisaalta välttämättömänä keinona leikata valtion menoja.

Valiokunta ehdottaa myös lausumassaan, että vielä vuonna 2017 Helsingin yliopistolle ja Itä-Suomen yliopistolle kaivettaisiin jostakin ainakin osa poistuvista korvauksista.

Hallituksen esitys ehdottaa kumottaviksi yliopistolain säännökset, jotka koskevat Helsingin yliopistolle ja Itä-Suomen yliopistolle vuosittain maksettavaa korvausta. Korvaus vastaa niiden apteekkiliikkeen harjoittamisesta saadun tulon perusteella maksettua yhteisöveroa ja apteekkimaksua.

Esityksen mukaan erityisrahoituksesta luovutaan vuoden 2017 alusta, mistä seuraa valtiontalouteen runsaan 30 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Sivistysvaliokunta pitää säästöjen arvioituja vaikutuksia erityisesti Helsingin yliopistolle hyvin vakavina. Helsingin yliopiston osuus säästösummasta on noin 30 miljoonaa euroa ja Itä-Suomen yliopiston osuus noin miljoona euroa.

Helsingin yliopistossa leikkaus merkitsee rahallisesti noin kymmentä prosenttia verrattuna vuoteen 2015 ja henkilöstössä noin 500:aa henkeä. Helsingin yliopiston rahoitus on muutenkin ollut laskusuunnassa, vaikka sillä on myös paljon valtakunnallisia tehtäviä.

Itä-Suomen yliopisto on kohdentanut apteekkikorvauksen suoraan farmasian opetuksen vaatimaan harjoitteluun ja lääkehuoltoon liittyvän tutkimuksen toteuttamiseen, kuten iäkkäiden lääkehoitojen kehittämiseen. Apteekkimaksukorvauksen poistuminen uhkaa tämän työn jatkumista.

Sivistysvaliokunta ei kuitenkaan pitänyt mahdollisena vastaavien kokonaissäästöjen kohdistamista muuhun opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan toimintaan.

Lausumaehdotuksessa sanotaan, että valtioneuvosto kuitenkin vielä harkitsisi valtion vuoden 2017 talousarvioehdotuksen laatimisen yhteydessä, voitaisiinko apteekkimaksun korvauksen poistumisesta aiheutuva tulonmenetys korvata asianomaisille yliopistoille. Silti erillisrahoitus ei saisi vaarantaa muiden yliopistojen rahoitusta.

Perustuslakivaliokunta oli puolestaan ehdottanut, että leikkaus porrastettaisiin.

”Tässä lausumassa on kyse oikeastaan samasta asiasta eli porrastuksesta, kun vuonna 2017 ainakin harkittaisiin, voidaanko Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston menetykset kokonaan tai osin korvata”, selvittää sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk).

Mietintöön sisältyy esityksen hylkäystä esittänyt vastalause, jonka ovat allekirjoittaneet valiokunnan demarijäsenet sekä vasemmistoliiton ja vihreitten edustajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat