Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tavoittelee YK:ssa lisää vaikutusvaltaa

Nykyinen YK ei tarjoa Suomelle helppoja poliittisia voittoja. Profiilia nostetaan pienin askelin.

Kotimaa
 
Ban Ki-moon perää Suomelta solidaarisuutta
Ban Ki-moon perää Suomelta solidaarisuutta
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vierailullaan kehottanut Suomea tekemään enemmän työtä rauhan ja ihmisoikeuksien hyväksi. Ban Ki-moon korosti puheessaan erityisesti pakolaisista huolehtimisesta. Hän myös kiitti Suomea sukupuolineutraalista avioliittolaista. Ban Ki-moon vetosi Suomea jatkamaan kehitysapua. Hänen mielestään siirtyminen pitkäjänteisestä kehitysavusta kriisiapuun ei olisi hyvä ratkaisu.
Tästä on kyse

Suomi 60 vuotta YK:n jäsenenä

 Suomen 60-vuotista jäsenyyttä Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n jäsenenä juhlittiin keskiviikkona Helsingin Finlandia-talossa.

 Keskiviikkona Suomi ilmoitti pyrkivänsä YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi vuosiksi 2022–2024.

 Ulkoministeri Timo Soinin (ps) linjauksen mukaan Suomi keskittyy YK:ssa rauhanvälitykseen.

 Yhdistyneet kansakunnat (YK) perustettiin toisen maailmansodan jälkeen valtioiden yhteistyöjärjestöksi, jonka tavoitteena oli suojella maailmaa uusilta sodilta.

 Järjestön toiminnan perustana on YK:n peruskirja, jonka linjauksiin jäsenvaltiot ovat sitoutuneet.

Suomi on saanut Yhdistyneissä kansakunnissa pahasti selkäänsä pariin kertaan.

Pettymys Suomessa oli suuri, kun suurlähettiläs Max Jakobson hävisi kilvan pääsihteerin paikasta vuonna 1971. Tunnelma oli yhtä synkkä, kun Suomen lähes voitonvarmoissa tunnelmissa käyty kampanja YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvan jäsenen paikasta päättyi vuonna 2012 kirvelevään tappioon.

Pienempiä tappioita on kertynyt vuosikymmenten varrella lukuisia. Toisaalta myös saavutuksia ja voittoja on tullut.

Suomen 60 vuotta jatkunutta YK-jäsenyyttä juhlittiin keskiviikkona. Juhlapuheissa Helsingin Finlandia-talossa arviot YK:sta ja Suomesta sen jäsenenä olivat lähes yksinomaan kiittäviä.

Taival ei kuitenkaan ole aina ollut helppo, eikä se ole muuttumassa helpommaksi. Suomelle ei ole tarjolla pikavoittoja.

YK:n merkitys Suomen kansainväliselle asemalle oli suuri heti kun jäsenyys alkoi 14. joulukuuta 1955.

Suomi pystyi toimimaan YK:n kautta maailmalla yhtenä Pohjoismaista, vaikka Neuvostoliitto hengitti raskaasti niskaan. Yhteistyö vahvisti Suomen asemaa YK:n sisäisessä jaossa osana ryhmää ”länsimaat ja muut” jo ennen kylmän sodan loppua.

Sukupolville suomalaisia diplomaatteja YK on ollut tärkeimpiä kansainvälisiä kouluja. Kurssin priimus on presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari.

Kansalaismielipiteessä YK vahvisti Suomessa yhteistä käsitystä kansainvälisestä vastuusta. Omakuva rauhanturvaamisen suurvaltana oli hyödyllinen, vaikka muut maat eivät olisi olleet siitä tietoisia.

Tavoite on entisellään: Suomen kansainvälistä vaikutusvaltaa yritetään vahvistaa lisäämällä näkyvyyttä YK:ssa.

Korkeilta paikoilta YK:ssa löytyviä suomalaisia ovat tänä vuonna apulaispääsihteeriksi ja väestörahaston UNFPA:n varapääjohtajaksi nimitetty Laura Londén ja vähiten kehittyneiden maiden toimistoa jo muutaman vuoden johtanut Heidi Schroderus Fox. Tehtävät ovat tärkeitä, mutta ne eivät riitä Suomen tavoitteisiin.

Keskiviikkona ilmoitettiin, että Suomi pyrkii YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi vuosiksi 2022–2024.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Suomi keskittyy YK:ssa rauhanvälitykseen.

Ne ovat pieniä ja osin tuttuja askeleita, joita tarvitaan paljon erottumiseen YK:ssa.

Juhlapäivänä YK:n pääsihteerillä Ban Ki-moonilla oli Suomelle kehujen alla pieni piikki.

”Kehitysapu ja humanitaarinen apu eivät ole nollasummapeli”, Ban sanoi puheessaan Finlandia-talossa. Se tarkoittaa, että yhden lisäämisen ei pitäisi tapahtua toisen kustannuksella.

Monen muun maan tavoin Suomi laskee osan turvapaikanhakijoiden kustannuksista mukaan kehitysavun kokonaismäärään, vaikka ei vähennäkään niitä kehitysavun määrärahoista. Viime vuonna kustannukset olivat prosentti kehitysavusta. Osuus kasvaa, kun kehitysapua supistetaan ja pakolaisten määrä kasvaa.

YK:ssa on hyvin vaikeaa samaan aikaan lisätä vaikuttavuutta ja vähentää kustannuksia.

Markku Ulander / Lehtikuva
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (vas.) ja Suomen presidentti Sauli Niinistö pitivät keskiviikkona yhteisen tiedotustilaisuuden.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (vas.) ja Suomen presidentti Sauli Niinistö pitivät keskiviikkona yhteisen tiedotustilaisuuden.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Irakilainen Raed Nadhim Jasim (vas.) otti turvapaikanhakijatovereidensa kanssa selfieitä YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin (kesk.), tämän vaimon Ban Soon-taekin, YK:n pakolaisjärjestön pääsihteerin António Guterresin ja sisäministeri Petteri Orpon (kok) kanssa keskiviikkona Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla.
Irakilainen Raed Nadhim Jasim (vas.) otti turvapaikanhakijatovereidensa kanssa selfieitä YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin (kesk.), tämän vaimon Ban Soon-taekin, YK:n pakolaisjärjestön pääsihteerin António Guterresin ja sisäministeri Petteri Orpon (kok) kanssa keskiviikkona Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat