Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n pääsihteeri tapasi turvapaikanhakijoita

Kotimaa
 

YK:n pääsihteeri Ban Ki- moo n hymyilee vantaalaisen vastaanottokeskuksen aulassa vain päivä sen jälkeen, kun Suomen hallitus on ilmoittanut kiristävänsä tuntuvasti turvapaikkapolitiikkaansa.

Ban Ki-moon katselee ympärilleen ja sanoo olevansa hyvin vaikuttunut.

”En voi oikein kommentoida sitä, miten yksittäiset maat päätyvät jakamaan sosiaaliturvaa ja pitämään huolta pakolaisista. Sen voin kuitenkin sanoa YK:n pääsihteerinä, että globaalista näkökulmasta EU-mailla olisi kaiken talouskriisin keskelläkin huomattavasti suuremmat mahdollisuudet kantaa vastuuta pakolaiskriisistä.”

Ban Ki-moon halusi Suomen-visiitillään vierailla myös vastaanottokeskuksessa.

Ei sillä, etteikö Ban olisi uransa aikana nähnyt niitä ennenkin. Maailman kriisit, pakolaisvirrat ja kaikkein karuimmatkin leirit ovat kyllä tuttuja.

”Nämä paikat osuvat aina sydämeeni. Olen itsekin Korean sodan pakolainen.”

Ban Ki-moonin visiitti sai aikaan vipinää Auramon vastaanottokeskuksessa. Pääsihteeri piipahti puolisoineen suomen kielen tunnilla, ja selfien ottajia riitti. Syyskuussa Suomeen tulleet irakilaiset Arkam Abdulhani Hussein ja Munther Assad oli valittu tapaamaan pääsihteeri kameroiden edessä.

Aikaa sananvaihtoon ei kuitenkaan juuri ollut, ja yhteiskuvaakin pitää säätää, sillä Ban Ki-moon tuli asettuneeksi aivan wc-kyltin viereen.

”Oli todella tärkeää, että hän vieraili”, Hussein sanoo jälkikäteen. On oikeastaan vaikea edes sanoa, mitä terveisiä hänelle olisi kertonut – päällimmäisenä on koko ajan kysymys siitä, koska saa vastauksen omaan turvapaikkahakemukseen, Hussein kertoo.

”Vaimoni ja viisi lastani ovat Bagdadissa. Matka tänne olisi ollut heille liian vaarallinen. Minulle taas olisi hengenvaarillista palata Irakiin.”

Auramo on aika tavallinen suomalainen vastaanottokeskus. Entisissä toimistotiloissa asuu nyt 63 turvapaikanhakijaa, pääosin Irakista ja Afganistanista.

Ban Ki-moon on vaikuttunut. Suomalainen vastaanottojärjestelmä on tehokkuuden äiti, hän sanoo. Tämä on hyvä standardi muille maille.

Pakolaistilanne on monille maille nyt liki kestämätön, ja ne maat ovat Syyrian naapurissa, kuuluu Ban Ki-moonin viesti. Siksi EU:n täytyy pystyä nyt luomaan järjestelmä, jossa Eurooppaan on laillisia teitä, Ban Ki-moon sanoo.

”Pakolaisten vastaanotto ei vielä toimi, eikä sitä voi jättää muutamien maiden harteille.”

EU-maiden täytyy pystyä luomaan järjestelmät, jotka voivat ottaa vastaan hyvin vaikeista oloista tukevia ja usein traumatisoituneita ihmisiä.

”He ovat joutuneet jättämään kotikaupunkinsa, heillä ei ole mitään käsissään. Toivon, että heitä kohdellaan kunnioittavasti ja humaanisti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat