Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA ei pyydä Suomen osallistumista sotatoimiin Isisiä vastaan – ”Osasimme odottaa, että tällainen tulee”

Kotimaa
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Yhdysvallat ei pyydä Suomea osallistumaan Isisin vastaisiin varsinaisiin taisteluihin.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi tutkii tarkoin, miten se voisi vastata Yhdysvaltojen tiistaina Suomelle esittämään pyyntöön lisätä osallistumista terroristijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun.

On yhä salaista, mitä Yhdysvaltain avunpyyntö pitää sisällään. Vain se myönnetään, että Suomi jatkanee kurditaistelijoiden koulutusta Irakissa.

”Pyyntö ei kohdistu varsinaiseen taistelutoimintaan”, sanoo poliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Timo Kantola ulkoministeriöstä.

Presidentti Niinistön mukaan Suomi voisi esimerkiksi laajentaa kurditaistelijoiden koulutusoperaatiota.

”Käsittääkseni Yhdysvaltain avunpyyntö koskee myös sen kaltaisia siviilioperaatioita, joihin Suomi osallistuu nyt Pohjois-Irakissa kouluttamalla kurdien peshmerga-taisteilijoita”, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Suomi on halukas osallistumaan kansainväliseen terrorisminvastaiseen yhteistyöhön.

Kantola korjaa julkisuudessa liikkuneita tietoja, että Suomi olisi saanut Yhdysvalloista allekirjoitetun avunpyyntökirjeen. Mitään kirjettä ei ole, vaan Yhdysvaltain suurlähetystö on toimittanut ulkoministeriölle asiakirjoja.

Kantolan mukaan kyseessä on normaali amerikkalainen toimintatapa, kun Yhdysvallat lähestyy Suomea jossain yksittäisessä asiassa.

Vastaukselle ei ole annettu mitään takarajaa.

”Osasimme odottaa, että tällainen tulee”, Kantola sanoo.

”Se, että Yhdysvallat esittää tukipyynnön, on ymmärrettävää, sillä he ovat kansainvälisessä Isisin vastaisessa koalitiossa keskeisessä roolissa.”

Kantola arvioi, että Yhdysvallat on lähestynyt koalitioon kuuluvia maita hyvin laajasti.

”Kokonaisuudessaan pyyntö sisältää niitä aineksia, mitä koalitio tekee jo nyt. Koalitiolla on aika laaja tehtäväkenttä ulottuen kaikenlaiseen hallinnon tukeen, poliisikoulutukseen, humanitaariseen apuun ja erilaiseen vakauttamisen tukeen ja kapasiteetin rakentamiseen. Se ei ole vain sotilaallista”, hän sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola näkee Yhdysvaltain lähettämissä avunpyynnöissä halun lisätä Isisin vastaisen koalition toimintaa ja tehostaa sitä Syyriassa ja Irakissa. Koalitioon kuuluu noin 60 valtiota.

”Luulen, että pyyntöön suhtaudutaan melko positiivisesti”, Aaltola sanoo.

”Taustalla on myös suoremmat sotilaalliset suhteet Yhdysvaltoihin, vaikka ei se tähän sillä lailla liity. Sekä Suomessa että erityisesti Ruotsissa on puhuttu tarpeesta saada suorat sotilaalliset yhteydet Yhdysvaltoihin Naton ohitse. Toiminta Isisiä vastaan ei tapahdu Naton puitteissa. Siinä on yksi syy, miksi pyyntöön vastataan mielellään ehdollinen kyllä.”

Aaltola muistuttaa, että avun antaminen on Suomessa poliittisesti herkkä asia.

”Meillä on niitä, joiden mielestä ei pitäisi sotkeutua tuollaisiin asioihin. Vastapuoli sanoo, ettemme voi olla sivullisia tällaisessa tilanteessa. Sisäpoliittiseen keskusteluun tulee helposti latauksia. Varsinkin sanat ’Yhdysvallat’, ’sotilaallinen apu’ ja ’koalitio’ räjäyttävät monen tajunnan saman tien.”

Aaltolan mukaan avun lisääminen voi sisältää myös riskejä Suomelle.

”Riski on Isisin lonkeroiden kietoutumisesta myös Suomeen. Se riski voi olla pienempi kuin ajatellaan. On tullut selväksi, että Isis on ongelma, joka on hoidettava ennen kuin se vääjäämättä leviää myös Suomeen.”

Reuters
Isis-taistelijat ajoivat Irakin turvallisuusjoukoilta viedyllä autolla Mosulissa kesäkuussa 2014.
Isis-taistelijat ajoivat Irakin turvallisuusjoukoilta viedyllä autolla Mosulissa kesäkuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat