Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä: Perhekodin ohjaajan murhasta syytetyt suunnittelivat tekoa pitkään – välineinä imurin putki, pöytälevy ja tv:n johto

Kotimaa
 
Syyttäjä Muhoksen perhekotisurmasta: Tekotapa oli erityisen raaka ja julma
Syyttäjä Muhoksen perhekotisurmasta: Tekotapa oli erityisen raaka ja julma
Fakta

57-vuotias ohjaaja kuoli

  Kahta 17-vuotiasta poikaa epäillään 57-vuotiaan perhekotiohjaajana työskennelleen miehen murhasta 24. heinäkuuta viime kesänä.

  Henkirikos tapahtui Metsolan perhekodissa Muhoksen Pohjola-kodissa Pohjois-Pohjanmaalla.

  Teon jälkeen nuoret pakenivat perhekodista varastamallaan autolla Kuopioon, jossa heidät otettiin kiinni takaa-ajon jälkeen.

Muhoksen perhekodissa viime kesänä tapahtuneesta murhasta syytetyt suunnittelivat tekoaan etukäteen hankkimalla tekovälineitä ja vaihtamalla viestilappuja.

Teossa käytetty väkivalta oli raakaa, suunnitelmallista ja pitkäkestoista. Näillä perusteilla kihlakunnansyyttäjä Kirsi Männikkö vaati Oulun käräjäoikeudessa kahdelle 17-vuotiaalle rangaistusta murhasta.

Metsolan perhekodissa Pohjola-kodissa ohjaajana toiminut 57-vuotias mies kuoli henkirikoksen uhrina viime heinäkuussa.

Syytetyt kiistivät käräjäoikeudessa murhasyytteet. Puolustuksen mukaan heidän tarkoituksenaan oli saada ohjaaja tajuttomaksi ja päästä näin karkaamaan talosta.

Syytetyt myöntävät törkeän pahoinpitelyn mutta eivät murhaa.

Syyttäjän mukaan pojat sopivat etukäteen tekotavaksi kuristamisen ja tainnuttamisen. Television liitäntäjohto talletettiin etukäteen tekovälineeksi.

Väkivalta oli syyttäjän mukaan raakaa ja pitkäkestoista. Syytetyt hyökkäsivät uhrinsa kimppuun yllättäen ja tekovälineinä käytettiin metallisia astaloita, kuten imurin putkea ja laskutasona käytettävää ritilää sekä pöytälevyä ja television liitäntäjohtoa.

Puolustuksen mukaan uhri antautui tappeluun ja jätti tarkoituksella hälytyksen tekemättä.

Toinen syytetyistä totesi kuolemaan johtaneiden vammojen aiheutuneen tilanteen odottamattomasta kehittymisestä.

Kamppailutilanteessa ja kiihtymystilanteessa hän oli arvionsa mukaan joutunut käyttämään väkivaltaa aikomaansa enemmän. Kyseessä oli hänen mukaansa kuitenkin hätävarjelun liioitteluna tehty tappo tai kuolemantuottamus.

Toinen murhasta syytetyistä totesi, että käytetyn väkivallan laajuus tuli hänelle yllätyksenä. Hänen mukaansa toinen 17-vuotias jatkoi pahoinpitelyä hänen mentyään suihkuun.

Syytetyt kiistivät myös törkeän ryöstön. Tarkoituksena oli heidän mukaansa ainoastaan karata perhekodista, ei ryöstää.

Mikkelistä ja Vantaalta kotoisin olevat nuoret varastivat ohjaajalta avaimet ja perhekodista omaisuutta, kuten tablettitietokoneen sekä ottivat luvatta käyttöönsä perhekodin auton.

Kaksikko ajoi autolla Kuopioon, jossa heidät otettiin kiinni takaa-ajon jälkeen.

Syytteessä on myös kolmas, Hollolasta kotoisin oleva 17-vuotias poika. Hän osallistui esitutkinnan mukaan teon suunnitteluun ja valmisteluun. Syyttäjä vaati hänelle rangaistusta ensisijaisesti törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Kolmas syytetty myönsi luovuttaneensa television liitäntäjohdon kahdelle muulle, mutta kertomansa mukaan hän ei ymmärtänyt tekonsa vakavuutta ja oli pitänyt puheita isotteluna.

Kolmas syytetty ei osallistunut teon varsinaiseen toteuttamiseen eikä karannut perhekodista vaan hälytti apua henkirikoksen jälkeen. Hän kiistää syytteen.

Asianomistajat vaativat syytetyiltä oikeudessa kymmenien tuhansien eurojen korvauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat