Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO: Merikarhu ei käy pojan nimeksi – vanhemmat vetosivat turhaan suvun perinteisiin

Aikeen tyrmäsivät ensin maistraatti ja nimilautakunta, sitten Hämeenlinnan hallinto-oikeus ja lopuksi korkein hallinto-oikeus.

Kotimaa
 

Pitkä nimikiista päättyi vanhempien häviöön korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO), kun se totesi, ettei Merikarhu käy pojan kolmanneksi nimeksi.

Vanhemmat olisivat halunneet antaa tämän nimen vuonna 2012 syntyneelle pojalleen, millä olisi kunnioitettu myös suvun pitkää merenkulkijaperinnettä. Suvussa on lukuisia luotseja, kapteeneja ja kalastajia.

Ensin aikeen tyrmäsi maistraatti ja nimilautakunta, sitten Hämeenlinnan hallinto-oikeus ja lopuksi korkein hallinto-oikeus.

Se katsoi, että nimeä Merikarhu on pidettävä muodoltaan kotimaisen nimikäytännön vastaisena eikä kielteinen ratkaisu ole epätasapainossa perhe-elämän ja yksityiselämän suojan kanssa.

Tätä edelsi pitkä perustelukierre puolin ja toisin. Vanhemmat katsoivat, että nimi ei poikaa haittaa, koska sen yleiskielinen merkitys on positiivinen. He katsoivat olevansa parhaita arvioimaan, mistä lapselle on haittaa ja mistä ei. He vertasivat sitä myös nimiin Merituuli ja Merihelmi. Kun Merikarhu yleiskielessä tarkoittaa kokenutta merimiestä, sitä ei voi pitää naisennimenä.

He myös totesivat, että päätöksessä ei ole otettu huomioon nimikäytännön muutosta 90-luvulta alkaen, missä käyttöön on otettu merkityssisällöltään läpinäkyviä suomenkielisiä nimiä. Tällainen heidän mielestä oli myös Merikarhu. Yksilöllisyys ja uniikkinimet ovat olleet nousussa, varsinkin toisina ja kolmansina niminä.

Lausunnon KHO:lle antanut nimilautakunta löysi aikeesta ongelmia: Merikarhu ei hahmotu selvästi etunimeksi ja siksi se voidaan kuulla kahtena eri nimenä eli muodossa Meri Karhu, jolloin ensimmäinen olisi naisen nimi ja toinen sukunimi. Henkilöltä, joka esittelisi itsensä Merikarhuksi, kysyttäisiin seuraavaksi etunimeä tai ”oikeaa nimeä”, se katsoi.

Vanhemmat puolestaan ihmettelivät, miten sitten sama lautakunta on voinut myöntää luvat sellaisille nimille kuin Enkeli, Viikinki, Kalastaja tai Metsänpoika, jotka on merkitty väestötietojärjestelmään. Poika itse piti itseään jo Merikarhuna, ja sillä nimellä häntä kutsuvat lähisukulaiset ja ystävät eikä kukaan pidä sitä outona.

He totesivat myös, että nimi on oiva esimerkki tulevasta sukupuolineutraalista kansalliseen nimikäytäntöön istuvasta uudesta mahdollisesta suosikkinimestä.

KHO asettui siis lautakunnan linjoille ja piti nimeä sukunimenä rakenteensa ja merkityksensä kautta. Vaikka etunimikäytännöt Suomessa muuttuvat, tämä nimi on silti muodoltaan kotimaisen nimikäytännön vastainen. Oikeus ei lämmennyt vetoomukselle perheen mereen ja saaristoon liittyvästä elämäntavasta ja arvoistakaan eikä siten poikennut pääsäännöstä.

Kotimaisen nimikäytännön säilyttäminen arviointikriteerinä perustuu nimilakiin, ja tavoite on julkisen edun kannalta hyväksyttävä, se linjasi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat