Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäiltyjen rekisterissä 49 962 ihmistä

Putin-rekisteriin päätyneiden henkilöiden määrä selvisi vihdoin keskiviikkona.

Kotimaa
 

Niin sanottuun Putin-rekisterin eli poliisin epäiltyjen rekisterin eprin tarkka laajuus selvisi vihdoin keskiviikkona: epriin on rekisteröity yhteensä 49 962 ihmistä.

Heistä suurin osa on rekisteröity rikoksesta epäiltynä ja vajaa neljännes rikokseen myötävaikuttajana.

Tiedot ilmenevät Poliisihallituksen tekemästä tarkastuksesta. Tarkastuskertomus tuli poliisin vastustuksesta huolimatta julkiseksi keskiviikkona Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen korosti oikeudenkäynnissä moneen kertaan, että tarkastusraportin tiedot eivät ole kattavia. Tarkastuksessa on käyty läpi vain omalle kortille rekisteröidyt ihmiset, mutta ei ole mitään tietoa, paljonko rekisteröityjen havaintotiedoissa on ylimääräisiä henkilötietoja.

”Ylimääräisestä tiedosta, kuten epäiltyjen puhelinmuistioiden kopioinnista, ei ole mitään tietoa edelleenkään.”

Hirvonen huomautti, että tarkastukseen käytettiin kolme henkilötyövuotta. Tämä osoittaa hänen mukaansa, että ”valvontavaje on ollut melkoinen”.

Käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona oikeudenkäynti, jossa kolme miestä on syytteessä epriin liittyvistä epäselvyyksistä. Yksi heistä on toiminut Poliisihallituksen rekisterinpitopäällikkönä ja kaksi keskusrikospoliisin rikostiedustelussa päällikkötehtävissä.

Heille vaaditaan rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytetyt kiistivät syytteen pääosin sillä perusteella, ettei rekisterin valvonta kuulunut heille.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvosen mukaan epriin liittyvä valvonta, kouluttaminen, suunnittelu ja ohjeistaminen on poliisissa laiminlyöty.

Laiminlyöntien seurauksena epriin on Hirvosen mukaan merkitty ihmisiä liian matalalla kynnyksellä joko rikoksesta epäiltynä tai myötävaikuttajana.

”Havainnoilla täytyy olla yhteys poliisin toimintaan. Ei sinne voida merkitä jonninjoutavia tietoja, että joku on alkanut käydä punttisalilla tai jollain on uusi tyttöystävä”, Hirvonen sanoi.

Poliisihallituksen tarkastuksen mukaan eniten merkintöjä epriin on tehnyt keskusrikospoliisi. Se on tehnyt yhteensä yli 34 000 ensitallennusta.

Poliisihallituksella ja syyttäjillä on erilainen näkemys siitä, millaiset merkinnät ovat lainvastaisia. Poliisin mukaan 1 669 merkintää eli 3,34 prosenttia rekisteröinneistä pitäisi poistaa, mutta syyttäjien mukaan laillisuuden kannalta kyseenalaisia olisi lähes 15 prosenttia merkinnöistä.

Epriin saa kerätä ja tallentaa tietoja henkilöstä, joka on syyllistynyt tai jonka voidaan epäillä syyllistyvän taikka myötävaikuttavan tiettyä törkeysastetta olevaan rikokseen.

Rekisterin epäselvyydet nousivat julkisuuteen, kun MTV paljasti keväällä 2013 Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätyneen rekisteriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat