Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkötupakasta ehkä karmea keuhkoreaktio

Sähkötupakan makuaineissa harvinaiselle taudille altistavaa ainetta.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sähkötupakkaa käyttää noin kolme prosenttia 15–64-vuotiaista suomalaisista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sähkötupakkaa käyttää noin kolme prosenttia 15–64-vuotiaista suomalaisista. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Makunesteet pysyvät kiellettyinä

 Nikotiinipitoista sähkötupakkanestettä ei saa myydä Suomessa. Käyttäjät ovat tilanneet nikotiininesteitä omaan käyttöönsä muista EU-maista.

 Eduskunta käsittelee ensi vuoden alussa sähkötupakan nikotiinipitoisten nesteiden myynnin sallimista Suomessa. Makuaineet pysyvät kuitenkin kiellettyinä.

 Samalla sähkösavukkeille on tulossa tupakan tavoin 18 vuoden myynti-ikäraja.

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sähkötupakkaa käyttää noin kolme prosenttia 15–64-vuotiaista suomalaisista.

Sähkötupakan makeat makuaineet voivat altistaa vakavalle keuhkosairaudelle. Obliteroivasta bronkioliitistä käytetään kansankielistä nimeä popcornkeuhko.

Harvardin yliopiston tutkijat testasivat nimenomaan nuorten makuun olevia hattaran, hedelmän ja kuppikakun makuisia arominesteitä.

75 prosenttia testatuista nesteistä sisälsi diasetyyliä, joka on hengitettynä yhdistetty keuhkosairauteen. Popcornkeuhko-nimitys syntyi yli kymmenen vuotta sitten, kun sairautta löydettiin mikropopcornien voiaromeita hengittäneiltä elintarviketyöläisiltä.

Suomalainen keuhkolääkäri pitää 51 makunesteen tutkimusta tärkeänä askeleena sähkötupakan vaarojen selvittämisessä. Testeissä jäljiteltiin koneellisesti ihmisen tapaa hengittää tupakansavua.

”Me lääkärit kutsumme tautia obliteroivaksi bronkioliittiksi, mutta suomeksi sitä voisi kutsua myös paskaksi taudiksi. Se kun aiheuttaa keuhkoille peruuttamattomia muutoksia”, keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki Ekroos Porvoon sairaalasta kertoo.

Sairaus tuhoaa keuhkojen pinnan ja arpeuttaa sen kudoksia. Sairaus aiheuttaa muun maussa hengenahdistusta ja kuivaa yskää.

Pahimmillaan popcornkeuhko voi johtaa kuolemaan, mutta sähkötupakan käyttäjälle riski on pieni.

”Eihän kukaan jatka sähkötupakan käyttöä, kun henki vinkuu ja pihisee, eikä jaksa kävellä viittä metriä pidempään hengästymättä. Kyllä viimein silloin ymmärtää, että jokin on vialla”, Ekroos arvioi.

Hän painottaa, että Harvardin tutkimus kertoo vain se, että sähkötupakkanesteistä löytyy vaarallisia aineita. Sähkötupakan käytöstä ei ole pitkäaikaistutkimuksia.

”Meillä ei ole mitään tietoa siitä miten, kauan sähkötupakkaa tulee käyttää, jotta tulee tällainen karmea keuhkoreaktio. Kuitenkin jo sen mahdollisuus hirvittää minua ”, Ekroos sanoo.

Diasetyyli kuten useat muut sähkötupakan ainesosat on kehitetty alunperin elintarviketeollisuuden käyttöön.

”Nämä aineet on hyväksytty syötäviksi, mutta nyt ihmiset vetävät niitä keuhkoihinsa”, Ekroos toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat