Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkansaajajärjestöt tyrmäävät pakkolait

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Antti Palola
Antti Palola Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Hallituksen pakkolait heikentävät työntekijöiden työehtoja

  Loppiainen ja helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi.

  Ensimmäisestä sairaslomapäivästä tulee palkaton. Sairauspäiviltä 2–9 maksetaan 80 prosentin palkka.

  Vuosiloman enimmäispituudeksi tulee 30 päivää.

  Lomarahoista leikataan 30 prosenttia.

Palkansaajakeskusjärjestöt tyrmäävät hallituksen valmisteleman kilpailukykypaketin, jota myös pakkolaeiksi kutsutaan. Järjestöjen mukaan esitykset rajoittavat merkittävästi työ- ja virkaehtosopimusosapuolten sopimusvapautta ja ovat myös ristiriidassa perustuslain, Euroopan unionin oikeuden ja Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten kanssa.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja korkeasti koulutettujen Akava ovat antaneet yhteisen lausuntonsa hallituksen ehdotuksista, jotka heikentäisivät työehtoja.

Palkansaajajärjestöt muistuttavat, että lainsäädännöllä on asetettu minimivaatimukset työntekijöiden suojan tasolle, eikä niitä ole voinut alittaa sopimuksin.

Palvelussuhteen ehdot, erityisesti palkkaus, työajat ja lomat, kuuluvat sopimustoiminnan ytimeen, järjestöt muistuttavat lausunnossaan.

Järjestöjen mukaan esitysten vaikutukset ovat ennakoimattomia ja kohdistuvat epätasaisesti eri aloille. Heikennykset kohdentuisivat erityisesti julkisen sektorin matalapalkkaisille naisvaltaisille aloille. Esitys heikentää myös epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien asemaa. Sukupuolivaikutusten arviointia esityksestä ei ole lainkaan tehty.

Sen sijaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaatii, että esitys kilpailukykypaketista pitää saada nopeasti eduskuntaan, joskin se kaipaa vielä muutoksia.

”Yhteiskuntasopimusneuvottelujen kaaduttua maan hallitus esittää Suomeen työllisyyttä parantavaa ja yritysten elinvoimaa edistävää kilpailukykypakettia. Tällä hetkellä lakiesityksessä on kuitenkin valuvika. Säästötoimet uhkaavat jäädä määräaikaisiksi, mutta yritysten lisäkustannukset muutosturvan parantamisen myötä pysyviksi”, EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoo.

”Lakien valmistelua tulee jatkaa niin, että esitys on käsitelty eduskunnassa kevätistuntokaudella 2016. Lakien on oltava voimassa ennen syksyn 2016 liittokohtaisen työmarkkinakierroksen alkua”, Oksala sanoo, mutta arvostelee pakettiin sisältyvää muutosturvaa liian kalliiksi.

Oksalan mukaan koulutussetelin eli muutosturvan on arvioitu aiheuttavan yrityksille jopa sadan miljoonan euron pysyvät vuotuiset kustannukset.

Työterveyshuollon ulottaminen työsuhteen jälkeiseen aikaan ja uusi lomaltapaluukorvaus lisäävät niin ikään yritysten kustannustaakkaa, Oksala listaa.

Kuntatyöntekijät KT taas vaatii, että työnantajia on kohdeltava tasapuolisesti kilpailukykypaketissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat