Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Sydänpotilaita ohjataan sattumanvaraisesti hoitopaikasta toiseen

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Tampereen kaupungin ja Taysin Sydänsairaalan torstaina julkistettava tutkimus kertoo, että sirpaleisessa hoitojärjestelmässä potilaita ohjataan sattumanvaraisesti terveyskeskusten ja sairaaloiden välillä.
Tampereen kaupungin ja Taysin Sydänsairaalan torstaina julkistettava tutkimus kertoo, että sirpaleisessa hoitojärjestelmässä potilaita ohjataan sattumanvaraisesti terveyskeskusten ja sairaaloiden välillä. Kuva: Reijo Hietanen

Sydänpotilaiden pompottelu hoitopaikasta toiseen tulee kalliiksi. Toimiva hoitopolku vähentäisi hoidon kustannuksia jopa viidenneksen eli miljoonilla euroilla.

Tampereen kaupungin ja Taysin Sydänsairaalan torstaina julkistettava tutkimus kertoo, että sirpaleisessa hoitojärjestelmässä potilaita ohjataan sattumanvaraisesti terveyskeskusten ja sairaaloiden välillä. Tutkimusta on rahoittanut myös Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

”Tutkimustulos oli meillekin iso yllätys, mutta innostaa kyllä muuttamaan toimintatapoja”, sanoo Tays Sydänsairaalan toimitusjohtaja ja johtava ylilääkäri Kari Niemelä.

Tutkimukseen osallistui neljän vuoden aikana lähes 5 000 sydämen vajaatoiminnasta kärsivää potilasta. Hoitopolun kokonaiskustannukset tuolta ajalta olivat 150 miljoonaa euroa.

Kustannuksia aiheutti erityisesti uusiutuva ja suunnittelematon hoidon tarve. Lähes neljännes potilaista hakeutui hoitoon kuukauden sisällä edellisestä hoitokerrasta.

”Lähes neljännes näistä käynneistä johtui puutteellisesta opastuksesta”, Niemelä kertoo.

”Kun potilasta alkoi pelottaa keskellä yötä, eikä hän tiennyt mitä pitäisi tehdä, hän saattoi lähteä päivystykseen ihan vain varmuuden vuoksi.”

Tähän ongelmaan voisi Niemelän mukaan tarttua tarjoamalla ympärivuorokautista puhenlinpäivystystä, jossa annetaan potilaalle keskitetysti ohjeita eri tilanteiden varalle.

Kun potilas sairastuu, hän saattaa ensin mennä terveyskeskukseen. Sieltä hänet ohjataan aluesairaalan kautta keskussairaalaan ja edelleen yliopistosairaalaan. Järjestys voi olla sattumanvaraisesti myös ihan toisenlainen.

”Jokaisessa paikassa tehdään hyvää työtä, mutta tietämättä mitä toinen tekee. Meillä on optinen harha, eli näemme vain sen mitä on omien silmien edessä, mutta emme ole nähneet kokonaisuutta potilaan näkökulmasta”, Niemelä sanoo.

Niemelän mukana suurin yllätys oli se, että vain kaksi prosenttia hoitokäynneistä kohdistui Taysin Sydänsairaalaan. Siksi sote-uudistuksessakin tavoiteltava perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon tiivis yhteistyö olisi hänestä välttämätöntä.

Ongelman ydin on siinä, että hoitojärjestelmää ei ole rakennettu asiakkaan vaan hoitojärjestelmän näkökulmasta, sanoo Sitran johtava asiantuntija Eveliina Huurre.

Hänen mukaansa samat ongelmat toistuvat myös muiden potilaiden hoitoketjuissa. Tampereella aiotaan muuttaa toimintatapoja ja suunnitella hoitopolkuja yhteistyössä eri toimijoiden kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat