Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi ilmastosopimusluonnos herätti toiveita

Kotimaa
 

Pariisi Pariisin ilmastokokouksessa julkaistiin keskiviikkona uusi neuvotteluteksti, jonka pohjalta sopu loppuviikon aikana hierotaan.

Ranskan ulkoministerin ja kokouksen puheenjohtajan Laurent Fabiuksen mukaan kolme kipeintä kysymystä on jäljellä. Ne koskevat kehitysmaiden ja teollisuusmaiden vastuunjakoa, rahoitusta ja sopimuksen kunnianhimon tasoa.

Kokouksen tunnelma oli tekstin julkistamisen jälkeen varovaisen toiveikas. Tekstissä oli edelleen paljon avoimia kohtia, mutta se sisälsi myös kunnianhimoisia lähestymistapoja.

”Kaikki ääripäät on vielä olemassa”, sanoi Ulkopoliittisen instituutin kokousta seuraava tutkija Antto Vihma.

Vihman mukaan sopimustekstissä on edelleen paljon sellaista, mikä ylittää eri maiden neuvottelumandaatit.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mukana on sananmuoto, jonka mukaan maapallon keskilämpötila rajoitetaan 1,5 asteeseen. Kirjaus olisi ennennäkemättömän kunnianhimoinen.

Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) mukaan sopimusehdotuksessa on edetty parempaan suuntaan kohdassa, joka käsittelee päästöjen läpinäkyvyyttä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi päästövähennysten tarkempaa raportointia.

Suurimmat heikkoudet liittyvät teollisuusmaiden ja kehitysmaiden väliseen vastuunjakoon ja sopimuksen voimaantulopykälään. ”Tiukka jako kehitysmaiden ja teollisuusmaiden välillä ei vastaa nykypäivän todellisuutta”, Tiilikainen sanoo.

Ympäristöjärjestöille uusi sopimusluonnos tarjosi sekä hyviä uutisia että kauhukuvia. Isot saastuttajamaat lupaavat järjestöjen mielestä yhä liian vähän.

”Jos sopimukseen saadaan kunnianhimoinen lämpötilatavoite, mutta vähän velvoitteita, jää väliin liian suuri kuilu”, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen.

Ilmastokokouksessa on tarkoitus solmia oikeudellisesti sitova kansainvälinen sopimus vuoden 2020 jälkeiselle ajalle.

Lue kaikki HS:n ilmastojutut verkossa HS.fi/ilmastomuuttuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat