Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsät syrjässä Pariisin ilmastokeskusteluissa

Kotimaa
 

Pariisi

Yksityiskohtaiset kirjaukset metsistä jäävät todennäköisesti pois Pariisin tulevasta, kaikkia maita koskevasta kattavasta ilmastosovusta.

Metsät ovat neuvotteluiden ikuisuusaihe, sillä ne sitovat nieluina yhdessä soiden ja merien kanssa merkittävän määrän ilmakehää lämmittävää hiilidioksidia. Avoin kysymys on, voiko nieluja käyttää osana maiden päästövähennyksiä.

Metsien nielujen laskentatavasta sovittiin vuonna 2011 Durbanin ilmastokokouksessa. Siellä sovittiin Suomelle epäedullisesta pinta-alaan sidotusta mallista, jossa Suomi joutuisi pahimmillaan ostamaan lisää päästöoikeuksia korvatakseen metsäpinta-alan pienenemisen. Euroopan unioni hyvitti Suomelle ilmaisia päästöoikeuksia.

Metsistä on sovittu myös niin kutsutussa REDD+-rahoitusmekanismissa, joka pyrkii hillitsemään kehittyvien maiden metsäkatoa tukemalla metsien suojelua ja istuttamista. REDD+ oli osana keskiviikkona esiteltyä Pariisin sopimusluonnosta.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) ympäristöjohtaja Liisa Pietola pitää Pariisin esimerkkiä merkittävänä myös metsäasioissa. ”Jos täällä on jotain linjattu, on EU:n vaikea tehdä asioita toisin”, Pietola sanoo Pariisin kokouksessa.

MTK:n tavoitteena on, että Pariisin sopimus mahdollistaisi Suomen metsätalouden myös tulevaisuudessa. Liitto toivoo, että nielujen laskentasäännöt avattaisiin uuteen tarkasteluun.

”Kaikilla maailman mailla ei ole Suomen kaltaisia resursseja metsänhoitoon”, muistuttaa MTK:n energia-asiantuntija Anssi Kainulainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat