Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsien lisähakkuista on jopa haittaa

Suurempi ilmastohyöty saavutettaisiin tutkijoiden mukaan nykyisellä hakkuutasolla ja kasvattamalla metsien hiiltä sitovia nieluja kuin ottamalla lisää puuta energiakäyttöön.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Hakkuutyömaa Hattulassa tammikuussa 2014.
Hakkuutyömaa Hattulassa tammikuussa 2014. Kuva: Reijo Hietanen

Suomen suunnittelema puunkäytön voimakas lisääminen ei tuo nopeaa ilmastohyötyä vaan päinvastoin pienentää ilmastonmuutosta hillitseviä metsien hiilinieluja. Tämän vuoksi Suomen ilmastopaneelin asiantuntijat pitävät arveluttavina metsien lisähakkuita energiantuotannon ja metsäteollisuuden tarpeisiin.

Puupolttoaineen käytöstä vapautuu jopa enemmän hiilidioksidia kuin fossiilisia polttoaineita käytettäessä.

Suomen biotalous, jolla tarkoitetaan uusiutuviin luonnonvaroihin tukeutuvaa taloutta, nojaa vahvasti metsien hyödyntämiseen. Suomi on asettanut tavoitteeksi nostaa biotalouden tuotoksen nykyisestä 60 miljardista eurosta 100 miljardiin vuoteen 2025 mennessä. Tavoite merkitsee mittavaa hakkuiden lisäystä, koska jo nyt yli puolet biotaloudesta perustuu metsiin.

Ilmastopaneelin tuoreen Metsien hyödyntämisen ilmastovaikutukset ja hiilinielujen kehittyminen -selvityksen mukaan metsien lisähakkuut eivät tuota nopeita ilmastohyötyjä. Sen sijaan hiilinielujen menetys on selvästi suurempi kuin lisähakkuilla talouskäyttöön ohjattu hiilimäärä.

Suurempi ilmastohyöty saavutettaisiin tutkijoiden mukaan nykyisellä hakkuutasolla ja kasvattamalla metsien hiiltä sitovia nieluja kuin ottamalla lisää puuta energiakäyttöön.

”Mallitarkastelut osoittavat, että lisähyödyntäminen nykyisenkaltaisella metsäteollisuuden tuotantotoiminnalla ja energiankäytöllä ei tuota ilmastohyötyjä lyhyellä aikavälillä eli 10–30 vuoden perspektiivillä”, sanoo akatemiaprofessori Timo Vesala Helsingin yliopistosta.

Selvitys ei tuottanut varmuutta ilmastohyödyistä keskipitkälläkään aikavälillä eli 50–100 vuoden jaksolla.

”Lähitulevaisuudessa puunkäytön lisääminen ei ole ilmastoystävällistä, sillä metsä ei ehdi uudistua muutamassa kymmenessä vuodessa”, Vesala sanoo.

Hiilinieluja ovat metsät, suot ja meret, jotka sitovat itseensä hiilidioksidia ja siten viilentävät ilmastoa.

Metsien lisäkäyttö johtaa ilmakehän hiilidioksidipäästöjen kohoamiseen, jonka paikkaaminen uuden kasvuston hiilensidonnalla vaatii Suomessa pitkän ajan. Tutkijoiden mukaan Suomen metsät kuitenkin säilyvät hiilinieluina jatkossakin. Hakkuut kuitenkin hidastavat hiilivarannon kasvua.

Olennaisena ilmastohyötyjen ja -haittojen tarkastelussa tutkijat pitävät metsien hyödyntämisen muotoja ja lopputuotteita.

Biotalouteen on niputettu niin puun polttaminen ja energiakäyttö, sellu- ja paperilinja, biopolttoaineet kuin uudet tuotteet ja rakentaminenkin. Vesalan mukaan eri osat pitäisi erottaa toisistaan.

”Nyt biotalous pitää sisällään kaiken ja ajatellaan, että kaikki bioenergia on ilmastoystävällistä. Puun energiakäyttö ja perinteinen sellunteko eivät tuota ilmastohyötyä vaan päinvastoin viherpesun makua.”

Vesalan mukaan puuta ei ainakaan pitäisi polttaa lisää: ”Keskitytään mieluummin puurakentamiseen. Siitä voisi löytyä ilmasto- ja ympäristöystävällisyyttä.”

Rakennuskäytössä puu tuottaa enemmän hyötyjä kuin energiakäytössä, ja puun hiilisisältö vapautuu rakennustuotteissa hitaasti ilmakehään.

Energiakäytössä puupolttoaineen käytöstä vapautuu selvästi enemmän hiilidioksidipäästöjä tuotettua yksikköä kohden kuin fossiilisista polttoaineista. Pitkällä aikavälillä puun ilmastohyödyt ovat kuitenkin fossiilisiin polttoaineisiin nähden selvät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat