Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhustyön keskusliitto: Saattohoitoon pitää saada suunnitelmallisuutta – ”Osa välttelee kuolemasta puhumista viimeiseen asti”

Kotimaa
 
Viena Kytöjoki
Vanhustyön keskusliitto haluaisi, että saattohoitoa suunniteltaisiin yhdessä vanhuksen ja hänen omaistensa kanssa.
Vanhustyön keskusliitto haluaisi, että saattohoitoa suunniteltaisiin yhdessä vanhuksen ja hänen omaistensa kanssa. Kuva: Viena Kytöjoki
Fakta

Saattohoidon muistilista

 Hoitohenkilökunnan pitää selvittää palveluyksikköön tulevan iäkkään ihmisen hoitotahto.

 Kuolema on otettava puheeksi hoitoneuvotteluissa, joissa omaisten on hyvä olla mukana.

 Kuolemasta puhuminen ihmisen voinnin muutosten yhteydessä ja hänen oman tahtonsa selvittäminen.

 Hoitovaihtoehdoista kertominen elämän loppuvaiheessa. Huomion kiinnittäminen oire- ja kivunhoitoon. Vanhuksen ja läheisten informoiminen.

 Vainajan kunnioittava valmistelu kuoleman jälkeen. Muistelumahdollisuuden järjestäminen.

 Saattohoidon myöhempi käsittely omaisten ja henkilökunnan kesken.

Lähde: Vanhustyön keskusliitto

Vanhustyön keskusliitto haluaa saattohoitoon ennakoivaa yhteissuunnittelua. Kuolevan vanhuksen saattohoitosuunnitelma ei saa olla pelkkä "ei elvytetä" -päätös. Keskusliitto julkaisi tänään kannanoton sekä muistilistan hyvän saattohoidon toteuttamisesta.

Saattohoidon suunnittelussa pitäisi liiton mukaan olla mukana niin vanhus, omaiset kuin hoitohenkilökuntakin.

”Jos esimerkiksi tehostetun palveluasumisen yksikössä on ennalta sovitut käytännöt, jotka ovat osa hoitokulttuuria, silloin ei tarvitse ajatella, että yksiköstä pitäisi lähteä sairaalaan kuolemaan”, toiminnanjohtaja Satu Helin Vanhustyön keskusliitosta sanoo.

Saattohoidon uudet painotukset ovat osa valtakunnallista Kuolevan hyvä hoito -hanketta, jossa on mukana muun muassa yhdeksän valtakunnallista keskusjärjestöä sekä Terhokoti. Kantavana ajatuksena on kuoleman luonnollisuuden korostaminen.

Ennakoivan suunnittelun avulla voitaisiin liiton mukaan välttää iäkästä kuormittavia siirtoja sairaalaan tai terveyskeskuksen vuodeosastolle elämän loppuvaiheessa.

”Kaikilla pitäisi olla tiedossa, että palveluasumisyksiköissä tai iäkkään ihmisen omassa kodissa voi myös kuolla. Kuolema on luonnollinen osa elämää, eikä tarvitse ajatella, että yksikössä on tapahtunut jotain karmeaa, kun joku asukas on kuollut ja hänelle järjestetään muistotilaisuus”, Helin sanoo.

Saattohoidon ”ennakoiva yhteissuunnittelu” tarkoittaa käytännössä vanhuksen ja hänen omaistensa kanssa käytäviä keskusteluita asiasta. Kuoleman lähestyessä hoitohenkilökunnan pitää liiton mukaan keskustella iäkkään ihmisen ja hänen läheistensä kanssa hoitovaihtoehdoista, toimenpiteistä ja hoitopaikasta. Keskusteluissa sovitaan mitä toimenpiteitä tehdään ja mistä pitäydytään.

”Aiemmin tehdyn hoitotahdon noudattaminen tai sen laatiminen tietenkin ensimmäinen signaali siitä, miten hoitoa lähdetään miettimään. Ei elvytetä -päätös liittyy vaikkapa sydämen pysähdykseen, mutta iäkäs voi myös vain hiipua pois. Saattohoito on laajempi kokonaisuus kuin elvyttämättä jättäminen.”

Vanhustyön keskusliitto kaipaa saattohoitoon myös vapaaehtoisvoimia. Vanhuksille, joilla ei ole perhettä, vapaaehtoinen voi tuoda elämän viimeisinä päivinä valtavasti tukea. Saattohoidon parissa toimivat vapaaehtoiset olisi hyvä valmentaa tehtävään.

Myös hoitohenkilöstön ja lääkäreiden koulutusta pitäisi lisätä ja saattohoitoa pitäisi käsitellä jo peruskoulutuksen aikana. Tärkeitä osaamisaluetta ovat esimerkiksi kuoleman puheeksi ottaminen sekä kuolevan ihmisen ja tämän läheisten kohtaaminen.

”Osa henkilökunnasta osaa ottaa kuoleman luontevasti puheeksi, mutta osa välttelee aihetta viimeiseen asti”, Helin sanoo.

Henkilökunnan suhtautumista saattohoitoon ja kuolemaan tukisi myös tapahtumien myöhempi käsittely yksikön sisällä yhdessä omaisten kanssa. ”Jokainen kuolema on ainutkertainen tapahtuma niin läheisille kuin hoitohenkilökunnalle”, Helin muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat