Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa asuvat kaksosveljekset pidätetty yhdestätoista murhasta Irakissa

Kotimaa
 
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Poliisi kertoi Tampereella rikostutkinnasta, joka liittyy raakoihin surmiin Irakissa.

Suomen keskusrikospoliisi on pidättänyt kaksi Suomessa oleskelevaa miestä, joiden epäillään surmanneen yksitoista Isisin vankia Irakissa.

Epäillyt ovat 23-vuotiaita ja irakilaisia. He ovat tulleet Suomeen tämän vuoden syyskuussa.

Turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikössä Forssassa asuva irakilaismies kertoi Ylelle, että poliisi haki veljekset yksiköstä tiistaina. Ilta-Sanomille puhunut irakilainen turvapaikanhakija Forssassa sanoi nähneensä veljeskaksikon hätämajoitusyksikössä.

Poliisi ei ole kommentoinut, ovatko pidätetyt turvapaikanhakijoita.

Isis teki tilanteesta propagandavideon, joka on ollut esillä internetissä. Miesten epäillään toimineen järjestön jäseninä. Yksi olennainen osa nyt olemassa olevaa näyttöä on juuri video, jossa Isisin miehet tappavat maassa makaavat aseettomat ja sidotut sotilaat.

Keskusrikospoliisi tutkii nyt tarkasti Isisin videota ja selvittää, millaisen näytön se muodostaa. Epäillyt ovat kaksosveljekset ja mahdollisesti esiintyvät videolla ilman naamiota.

”On kyse videosta, jossa epäillyt henkilöt ampuvat maassa makaavia sidottuja henkilöitä”, sanoi rikoskomisario Jari Räty keskusrikospoliisista tiedotustilaisuudessa Tampereella.

Video on hyvätasoinen, mutta Räty ei vielä halunnut ottaa kantaa, voidaanko miehet siitä tunnistaa, ainakaan vedenpitävästi. Hän kertoi, että videolla osa miehistä on ilman kasvonaamiota, osa naamioituneena. Yksikään uhreista ei jäänyt henkiin videolla.

”Uhrit on laitettu maahan makaamaan ja yksitellen ammuttu”, Räty sanoi.

Tapaus on osa Isisin kesäkuussa 2014 tekemää joukkomurhaa, jossa järjestö tappoi jopa 1 700 Irakin sotilasta koulutuskeskuksena käytetyssä Speicherin tukikohdassa Tikritin kaupungin lähistöllä. Sunnalaisen Isisin kerrottiin päästäneen sunnalaiset sotilaat kotimatkalle ja valikoineen tapettavaksi vain shiialaiset ja muiden uskontokuntien edustajat.

Uhrit olivat nuoria kadetteja, jotka olivat lähdössä lomille aseettomina ja siviilivaatteissa. Isisin kuvaamien videoiden perusteella osa ruumiista haudattiin ja osa heitettiin Tigrisjokeen.

Räty ei halunnut poliisin linjauksen mukaan kommentoida lainkaan, ovatko miehet Suomessa turvapaikanhakijoina.

”Valitettavasti en voi siihen vastata”, hän sanoi toistuviin kysymyksiin miesten mahdollisesta turvapaikkastatuksesta.

”Tästä voi kyllä tehdä johtopäätöksiä.”

He saapuivat Suomeen syyskuussa ja heidät otettiin kiinni tiistaina Forssan läheltä. Heidän vangitsemisoikeudenkäyntinsä on perjantaina Tampereella.

Poliisi myös selvittää, onko tapauksesta muita videoita, kuin Isisin toimittama.

Tiedotustilaisuudessa ilmeni myös, että poliisilla on pieni tulkkiongelma, mikä on haitannut juuri alkaneita miesten kuulusteluja. Räty ei voinut vielä kertoa esimerkiksi sitä, mikä on miesten vastaus epäilyihin.

Poliisi kertoi päässeensä veljesten jäljille omien tutkimustensa kautta, samoin se kertoi, että tutkinnassa on myös Suomessa kuultuja kertomuksia miesten mahdollisesta osuudesta veritekoihin. Tämä voisi viitata siihen, että joku muu Suomessa olisi myös kuullut jotain teoista.

Tapaus ei kuitenkaan liity pari viikkoa sitten julki tulleeseen sotarikosepäilyyn, jota Tampereen keskusrikospoliisi niinikään tutkii.

Jos tapaus menee joskus oikeuteen asti, se käsitellään Tampereella. Poliisilla olisi tarvetta tutkinnassa saada erilaista tietoa myös Irakista. Räty totesi, ettei tiedä vielä, lähteekö suomalaisia tutkijoita sinne.

”Olisi tarvetta saada sieltä tietoa ja sitä yritetään nyt eri tavoin.”

KRP pääsi miesten jäljille omien tutkimustensa kautta, mutta tutkii rikoksia yhdessä suojelupoliisin kanssa.

MTV3:n tietojen mukaan ainakin toinen epäilty otettiin kiinni vastaanottokeskuksessa Forssassa.

Aiemmin syksyllä Suomessa vangittiin sotarikoksesta epäiltynä irakilainen turvapaikanhakija. Hänet vangittiin internetistä löytyneen raa’an kuvamateriaalin vuoksi. Epäilty teko on tapahtunut kesällä 2014.

Syksyllä vangittu epäilty on HS:n tietojen mukaan ollut mukana shiiojen aseellisissa joukoissa, jotka taistelevat Isisiä vastaan.

Suomeen on HS:n tietojen mukaan tullut turvapaikanhakijoina useita henkilöitä, joilla on yhteyksiä Irakin aseellisiin shiia-joukkoihin ja toisaalta useita ihmisiä, joilla on yhteyksiä Isisiin.

Suojelupoliisi on kertonut, että Suomeen saapuneiden joukossa on ihmisiä, joilla on yhteyksiä konfliktialueiden väkivaltaisiin ryhmiin.

Supon mukaan se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että heistä olisi mitään uhkaa Suomessa, vaan Supon tehtävänä on löytää erikseen ne, joiden arvioidaan aiheuttavan uhkaa valtakunnan turvallisuudelle.

Jukka Harju
Rikoskomisario Jari Räty puhui tiedotustilaisuudessa torstaina.
Rikoskomisario Jari Räty puhui tiedotustilaisuudessa torstaina.
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat