Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus julkisti raportin omien työntekijöidensä törkypuheista: Rasismia ja halventavia kommentteja

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Helsingin hovioikeudessa on esiintynyt rasismia ja seksuaalista häirintää.
Helsingin hovioikeudessa on esiintynyt rasismia ja seksuaalista häirintää. Kuva: Mika Ranta / HS

”Hyvinhän hän puhui, vaikka olikin juutalainen.”

”Olen aina sanonut, että maahanmuuttajille on annettava passit – lähtöpassit.”

Näin olivat sanoneet Helsingin hovioikeuden yhden osaston laamanni sekä saman osaston varapuheenjohtaja. Tiedot ilmenevät hovioikeuden yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoselvityksestä, joka tuli julkiseksi torstaina.

Selvitys valmistui kesällä 2013, mutta hovioikeus ei silloin suostunut antamaan julkisuuteen kuin selvityksen yhteenveto-osuuden. Se oli jo ehtinyt vuotaa MTV:n uutisille.

Helsingin Sanomat ja MTV valittivat selvityksen salaamisesta. Viikko sitten korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi vuosikirjaratkaisussaan, että selvitys on julkinen. KHO:n päätöksen mukaan asiakirjalla voi olla merkitystä arvioitaessa tuomioistuimien luotettavuutta.

Hovioikeus on salannut selvityksestään niiden henkilöiden nimet, joiden on väitetty esittäneen halventavia kommentteja ja käyttäytyneen epäasiallisesti.

Selvityksen mukaan epäasiallinen käyttäytyminen näytti keskittyneen erityisesti yhdelle osastolle, osastolle viisi. Siellä kerrottiin istuntojen tauoilla, päätösneuvotteluissa ja osaston yhteisissä tapahtumissa rasistisia ja sovinistisia vitsejä. Ihmisistä käytettiin ilmaisuja neekeri, mustalainen, ryssä, juutalainen, homo, femakko ja venäläinen huora.

”Rasististen kommenttien todetaan olevan hovioikeudessa niin tavanomaisia, ettei ketään ole syytä yksilöidä erikseen”, selvityksessä todettiin.

Osastolla viisi puhuttiin myös naisista halventavasti:

”Tuon asianomistajan iholle olisin minäkin voinut haluta.”

”Suomen ei tarvitse huolehtia puolustuksesta, kun sotilaskodeissa on niin rumia naisia, ettei kukaan halua hyökätä Suomeen.”

Selvityksen mukaan epäasiallinen kommentointi oli jatkuvaa.

Jutun asianosaisten ja syyttäjien ulkonäköä arvosteltiin. Esimerkiksi naissyyttäjien ikääntymistä kommentoitiin.

Viidennen osaston silloinen laamanni kiisti selvityksessä, että mitään ongelmia olisi. Hänen mukaansa osastolla oli hyvä ilmapiiri ja että erilainen ”huulenheitto” on tavallista. Hän sanoi, ettei hän tunnista rasistisia kommentteja.

”Erityisesti väite siitä, että tällaiset kommentit vaikuttaisivat osaston tuomitsemistoimintaan, on täysin perusteeton”, laamanni sanoi.

Laamanni on jäänyt jo eläkkeelle.

Joidenkin mielestä viitososastolla suhtauduttiin vähätellen seksuaalirikoksiin.

Laamannin mukaan joskus juttua voitiin kommentoida, mutta hän kiisti, että henkilöitä ja heidän ulkonäköään olisi arvosteltu.

”Joskus on voinut tapahtua, että kommentoidaan naisen ulkonäköä tai asustetta, mutta tällaisen kommentoinnin toinen ottaa kohteliaisuutena ja toinen taas seksistisenä kommenttina”, laamanni sanoi.

Selvityksen johtopäätöksenä todetaan, että viitososastolla esiintyi rasistista ja muuten epäasiallista kommentointia, jonka osaston laamanni oli hyväksynyt tai ainakin sallinut.

Muillakin osastoilla esiintyi samoja ongelmia, mutta riittävällä ohjeistuksella ja koulutuksella pysyttäisiin tekemään selväksi, mikä on hyväksyttävää kielenkäyttöä hovioikeudessa, selvityksessä todettiin.

Myös pikkujouluissa tapahtuva naisten kouriminen ja lähentely näyttivät keskittyneen viitososastolle. Eräskin jäsen oli sanonut naiselle, että ”sinä n.n., vai mikä pimppi nyt olit”.

Laamanni piti tätä väitettä yllättävänä.

Selvityksen mukaan aktiivisimman häiriköt ovat jo jääneet eläkkeelle.

Juhlissa oli selvityksen mukaan ollut liian läheistä kanssakäymistä miesjäsenten ja naisviskaalien välillä ja toisaalta sihteerien ja miesviskaalien välillä. Selvityksessä nostettiin esille, että myös miesesittelijöihin oli kohdistunut häirintää. Häiritsijä oli ollut kansliahenkilökuntaan kuulunut nainen.

Selvityksen johtopäätöksissä pidettiin uskottavana, että juhlissa on ollut seksuaalista häirintää, mutta päivittäisessä työssä sitä ei esiinny.

Selvityksessä kiinnitettiin huomiota myös siihen, toteutuuko hovioikeudessa tasa-arvo työmahdollisuuksien suhteen. Useissa vastauksissa todettiin, että miehet etenevät urallaan nopeammin ilman asianmukaisia perusteita. Erilaisiin työryhmiin valitaan aina samat, suosiossa olevat henkilöt.

Joidenkin vastausten mukaan yleinen käsitys hovioikeudessa oli, että miehet ovat älykkäitä ja nopeita, naiset tunnollisia. Myös sellaista asennetta esiintyi, ettei miesesittelijöiltä voida vaatia samaa huolellisuutta kuin tavallisilta, hyviltä naisesittelijöiltä.

Erään osaston laamannin mukaan hovioikeudessa on ollut jonkinlainen naisiin kohdistunut kiusaamisen kulttuuri, mutta tilanne on parantunut.

Tuomareiden työtavat nostettiin myös esille. Joidenkin mielestä jotkut tuomarit olivat tulleet istuntoon ilman, että he olisivat perehtyneet asiaan.

”Väitetään esiintyneen asennetta, että jutun lopputulos on ihan sama, kunhan saadaan tulosta. Esiintyy hutilointia ja kilpailua tuloksesta”, selvityksessä todetaan.

Myös kansliapäällikön käytös nostettiin esille. Erään laamannin mukaan kansliapäällikkö ”huutaa ja rähjää”. Toinen laamanni sanoi, että kansliapäällikön tyylinä on ”korostaa asemaansa ja pomottaa”.

Myös kanslian työntekijät nostivat esille kansliapäällikön käytöksen ja kertoivat, ettei epäkohtia uskalleta nostaa esille, koska silloin joutuu kansliapäällikön luo ripitettäväksi. Kansliapäällikkö myös teki henkilöitä koskevia päätöksiä ilman, että asianosaisia kuultiin.

Selvityksessä päädyttiin suosittamaan, että kansliapäällikön kanssa keskustellaan hänen johtamistavoistaan. Myös häiriköiden kanssa suositeltiin keskusteluja ja ehdotettiin, että hovioikeuteen pyydetään asiantuntija kertomaan häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikalla.

Selvityksen teki kaksi hovioikeudenneuvosta hovioikeuden presidentin Mikko Könkkölän toimeksiannosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat