Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Todistajina kuullut poliisit: Aarnio otti Miika Kortekallion kiinnioton henkilökohtaisesti

Kotimaa
 
Hannu Lukkarinen
Oikeussalipiirros Miika Kortekalliosta vuodelta 1988.
Oikeussalipiirros Miika Kortekalliosta vuodelta 1988. Kuva: Hannu Lukkarinen

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin torstaina Jari Aarnion suhdetta takavuosien huumesalakuljettajaan Miika Kortekallioon. Oikeudessa kuultiin todistajina kolmea miestä, jotka työskentelivät Espoon huumepoliisissa 1990-luvulla.

Miehet kertoivat Kortekallioon kohdistuneesta tutkinnasta, johon Aarnio oli suhtautunut erikoisella tavalla. Espoon huumepoliisi otti Kortekallion kiinni Helsingissä vuonna 1996 ja hänen hallustaan ja myöhemmin hänen asunnostaan takavarikoitiin yhteensä toista kymmentä kiloa hasista.

Rikosylikonstaapeli Kari Bloigu kertoi, että Kortekallio oli ottanut Aarnion puheeksi heti kiinniottotilanteen jälkeen ja sanonut, että Espoon poliisit olivat tehneet virheen. Hän oli pyytänyt Bloigua soittamaan Aarniolle.

Kuulustelujen yhteydessä Kortekallio oli kertonut tekevänsä Aarnion kanssa yhteistyötä, johon kuului vastapalveluksia. Bloigun mukaan Kortekallio ei kuitenkaan suostunut kertomaan asiaa virallisissa kuulusteluissa.

Bloigun mukaan Aarnio oli katkaissut välinsä Bloiguun vuosikausiksi tapauksen jälkeen.

Jutun tutkinnanjohtajana toiminut Jari Mustonen kertoi, että Aarnio oli soittanut hänelle Kortekallion kiinnioton jälkeen.

”Keskustelimme kiinniotosta ja Aarnio ilmoitti silloin, että Kortekallio on hänen tietolähteensä. Hän sanoi, ettei tietolähde tee hänen tietämättään mitään. Kysyin sitten, että kuuluuko siihen myös se, että Kortekallio tuo huumeita. Siihen en enää saanut vastausta. Kävimme keskustelua suurilla kirjaimilla ja huutomerkeillä. Aarnion mukaan me olimme tehneet mogan, kun olimme ottaneet Kortekallion kiinni”, Mustonen sanoi.

Tutkintaryhmässä mukana ollut, nyt eläkkeellä oleva Rainer Karen kertoi, että Aarnio tuntui ottaneen Kortekallion kiinnioton oudon henkilökohtaisesti. ”Aarnio oli ilmaissut, että Espoon poliisi käy hänen kimppuunsa. Että olisi jotenkin häneen kohdistunut henkilönä tämä, vaikka siinä ei ollut mitään sellaista”, Karen sanoi.

Karen kertoi, että huumepoliisit pyrkivät aina jollain tasolla suojelemaan tietolähteitään, mutta heille tehtiin selväksi, että jos toinen yksikkö ottaa kiinni, apua ei ole tarjolla.

”Onko mahdollista auttaa, jos oman yksikön partio ottaa kiinni?” kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen kysyi. Lain mukaan sormien läpi katsominen ei ole sallittua.

Karen sanoi, että huumerikostutkinnassa on ollut ihan normaalia, että tietolähteiltä on katsottu pieniä huumemääriä sormien läpi, jos oma yksikkö on ottanut kiinni. Hän kuitenkin huomautti, että Kortekallion tapauksessa kyseessä oli niin suuri määrä huumausainetta, ettei sormien läpi katsominen olisi ollut mitenkään mahdollista.

Aarnion ja Kortekallion välit ovat esillä oikeudenkäynnissä, koska Aarnion lisäksi syytteessä on kaksi naista, jotka ovat Kortekallion lähipiiristä. Heidän epäillään järjestäneen Aarniolle kontakteja Hollantiin ja levittäneen hasista Suomessa. Aarnion epäillään kopioineen idean naisapureista suoraan Kortekalliolta, samoin salakuljetusten ajoittamisen pyhäpäiviin.

Aarnio teki Kortekallion salakuljetusorganisaatiosta tutkielman poliisiopiston alipäällystökurssilla vuonna 1987. Aarnio oli toiminut jutussa Kortekallion kuulustelijana. (Lue lopputyön johdanto täältä) Kortekallio kuoli vankilassa helmikuussa 2000.

Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat