Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallispoliisin tekemät puhuttelut johtivat terrorismista epäiltyjen irakilaisveljesten jäljille

Kotimaa
 
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Poliisi kertoi Tampereella rikostutkinnasta, joka liittyy raakoihin surmiin Irakissa.

Terroristien tunnistamiseen osallistuu Suomessa vajaa sata suojelupoliisin (Supo) virkailijaa sekä kymmeniä keskusrikospoliisin (Krp) ihmisiä. Tärkeä osa terrorismin torjunnassa on myös paikallispoliisilla, joka hoitaa turvapaikkapuhutteluita ympäri Suomea.

Supo hoitaa suurimman osan verkkotiedustelusta yhdessä keskusrikospoliisin kanssa. Paikallispoliisi taas saa parhaiten erilaisia vinkkejä ja vihjeitä henkilöiltä, joista monet ovat turvapaikanhakijoita.

Paikallispoliisi on siis ollut terrorismin torjunnassa paras henkilölähteiden hoitaja.

”Tiedot tähän uusimpaan pidätykseen tulivat paikallispoliisin ja Supon tiedonhankinnan kautta. Sitten me aloitimme esitutkinnan”, rikoskomisario Jari Räty keskusrikospoliisista avaa irakilaisten kaksosveljien pidätykseen liittyvää tapausta.

Myös keskusrikospoliisi valvoo internetissä avoimesti olevaa tietoa, mutta nyt tiedot tulivat muusta poliisiorganisaatiosta.

”Paikallisella poliisilla on hyvä ote kenttään”, Räty kuvailee.

Hän ei halua sen tarkemmin avata sitä, tulivatko kaksosveljien pidätykseen johtaneet tiedot juuri henkilölähteistä. Internetissä avoimesti ollut videomateriaali on kuitenkin ollut näyttönä tapahtuneesta, kun veljesten jäljille on päästy.

Terrorismin torjunnassa varsinaiset esitutkinnat hoitaa aina keskusrikospoliisi. Esitutkinta käynnistyy, kun poliisilla on sen verran näyttöä, että on syytä epäillä rikosta.

Supolla puolestaan on erityinen rooli tiedustelussa, jossa se käyttää hyväkseen muiden maiden tiedustelupalveluilta saamiaan vihjeitä.

Supo on Suomessa ainut viranomainen, joka saa tietoa muiden maiden siviilitiedusteluviranomaisilta. Ne asettavat tietojen käytölle usein monenlaisia tiukkojakin rajoituksia.

Kolme työryhmää valmistelee tällä hetkellä Supolle ja puolustusvoimille tiedustelulakeja. Ne antaisivat oikeuden suodattaa tietoliikennettä ja avata viestejä ilman konkreettista rikosepäilyä. Tällöin terroristien jäljille voisi päästä jo ennen varsinaisen rikoksen valmistelua.

Lisäksi Supo saisi toimivaltuudet puhutella henkilölähteitä ulkomailla.

Oikaisu 9.12 kello 20.35: Uutista muutettu Supon toimivaltuuksien osalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat