Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka kolmas suomalainen ostaa pääosin kotimaisia joululahjoja

Kotimaa
 
Milla Takala / Lehtikuva
Osa kuluttajista haluaa kiinnittää lahjaostoksilla aiempaa enemmän huomiota siihen, onko tuote Suomessa tehty.
Osa kuluttajista haluaa kiinnittää lahjaostoksilla aiempaa enemmän huomiota siihen, onko tuote Suomessa tehty. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 Taloustutkimus toteutti Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen internetkyselynä lokakuun puolivälissä.

 Vastaajina oli 1 107 kuluttajaa. He ovat iältään 15–79-vuotiaita.

 Tutkimuksen tilasi Suomalaisen työn liitto osana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaa.

Useampi kuin joka kolmas suomalainen aikoo ostaa pääasiassa kotimaassa tehtyjä joululahjoja.

Tuoreessa kyselyssä 37 prosenttia vastaajista arvioi, että kotimaisten ja Suomessa tehtyjen tuotteiden osuus heidän hankkimistaan joululahjoista on yli 51 prosenttia.

Tutkimuksen tilasi Suomalaisen työn liitto. Ruokahankintoja ei ole laskettu mukaan lukuihin.

Lahjojen kotimaisuudella näyttää olevan entistä suurempi merkitys erityisesti niille kuluttajille, jotka ovat kiinnittäneet tuotteiden alkuperämaahan huomiota aiemminkin. Tänä vuonna jo joka viides arvioi, että vähintään 76 prosenttia heidän lahjaostoksissaan on suomalaisia tavaroita. Vuonna 2014 vastaavaan kotimaisuusasteeseen ennakoi päätyvänsä lahjahankinnoissaan vain harvempi kuin joka kuudes.

”Porukka, jonka ostamista lahjoista yli puolet on ennenkin ollut kotimaisia, on siirtynyt suosimaan vieläkin enemmän kotimaista”, tutkimuspäällikkö Jokke Eljala sanoo.

Toisaalta niitä, jotka kertoivat kotimaisten tuotteiden osuuden antamistaan lahjoista olevan alle 30 prosenttia, on kyselyn mukaan tänä vuonna yli viidennes kuluttajista. Vain yksi sadasta sanoi, ettei aio antaa yhtäkään kotimaista lahjaa.

Eljalan mukaan kotimaisten tuotteiden arvioitu kokonaisosuus joululahjoista ei näytä kasvavan merkittävästi viime vuoteen verrattuna, vaan pysyy suunnilleen samalla tasolla.

Suomalaisen työn liitto on yhdessä yritysten kanssa toteuttamassaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjoinnissaan toistanut väitettä siitä, että maahan syntyisi 10 000 uutta työpaikkaa, jos jokainen suomalainen ostaisi suomalaisia tuotteita ja palveluita kymmenellä lisäeurolla kuukaudessa. Arvio ei välttämättä pidä paikkaansa, tai ole ainakaan kovin tarkka. Eljalan mukaan arvio perustuu Oulun yliopiston emeritusprofessorin Osmo Forssellin laskelmiin.

Suomalaisen työn liiton tutkimuspäällikön Jokke Eljalan mukaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaa on tarkoitus jatkaa myös ensi vuonna.

Täällä voit kertoa Helsingin Sanomille mielipiteesi siitä, paljonko joululahja saa maksaa.

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan Osta työtä Suomeen -tunnuksella Suomalaisen työn liitto haluaa kiinnittää lisähuomiota tuotteisiin, joilla on Avainlippu, Design for Finland -, Hyvää Suomesta - tai sirkkalehtimerkki.
Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan Osta työtä Suomeen -tunnuksella Suomalaisen työn liitto haluaa kiinnittää lisähuomiota tuotteisiin, joilla on Avainlippu, Design for Finland -, Hyvää Suomesta - tai sirkkalehtimerkki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat