Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa oleskelevia irakilaismiehiä epäillään joukkosurmasta Irakissa

Kotimaa
 
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Poliisi kertoi Tampereella rikostutkinnasta, joka liittyy raakoihin surmiin Irakissa.

Tampere/Helsinki

Keskusrikospoliisi epäilee kahta Suomessa oleskelevaa irakilaista miestä terroristijärjestö Isisin nimissä tehdystä joukkosurmasta Irakissa. Miehet on pidätetty, ja heitä esitetään vangittavaksi perjantaina Tampereella.

23-vuotiaat kaksoisveljet tulivat Suomeen syyskuussa. Heidän epäillään syyllistyneen 11:een terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn murhaan.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi torstai-iltana, että terrorismiepäilyn paljastuminen osoittaa poliisin tekevän hyvää työtä.

”Maailma on muuttunut, ja Suomi on uudenlaisten haasteiden edessä. Suomi on kuitenkin edelleen tavallisen kansalaisen näkökulmasta turvallinen maa”, Orpo totesi.

Kaksoisveljesten epäillään tappaneen ampumalla yksitoista vangiksi jäänyttä Irakin armeijan miestä kesällä 2014 lähellä Tikritiä.

Isis teki tilanteesta propagandavideon, joka on ollut esillä internetissä. Miesten epäillään toimineen Isisin jäseninä.

Video on olennainen osa poliisin näyttöä miesten mahdollisesta osuudesta joukkomurhaan.

Keskusrikospoliisi tutkii nyt tarkasti Isisin videota ja selvittää, millaisen näytön se muodostaa. Veljekset esiintyvät videolla mahdollisesti ilman naamioita.

”On kyse videosta, jossa epäillyt henkilöt ampuvat maassa makaavia sidottuja henkilöitä”, sanoi rikoskomisario Jari Räty keskusrikospoliisista tiedotustilaisuudessa Tampereella.

Reijo Hietanen
Jari Räty
Jari Räty

Video on hyvätasoinen, mutta Räty ei vielä halunnut ottaa kantaa, voidaanko miehet siitä tunnistaa, ainakaan vedenpitävästi. Hän kertoi, että videolla osa miehistä on ilman kasvonaamioita, osa naamioituneina.

Yksikään uhreista ei jäänyt henkiin videolla.

”Se on tyypillinen propagandavideo, jossa on esillä kyseisen terroristijärjestön lippuja. Siinä on näitä vangiksi otettuja, maassa makaavia henkilöitä, joilla on kädet sidottu kiinni. Heitä ammutaan sitten järjestään, sen tarkemmin en halua sitä kuvata”, Räty sanoi.

Uhrit olivat Irakin armeijan nuoria kadetteja, jotka olivat menossa lomille aseettomina ja siviilivaatteissa.

Tilanne liittyy suureen taisteluun Isisin ja Irakin armeijan välillä kesällä 2014, jolloin jihadistijärjestö tappoi noin 1 700 armeijan sotilasta koulutuskeskuksena käytetyssä Speicherin tukikohdassa Tikritin kaupungin lähistöllä.

Sunnalaisen Isisin kerrottiin päästäneen sunnalaiset sotilaat kotimatkalle ja valikoineen tapettavaksi vain shiialaiset ja muiden uskontokuntien edustajat.

Isisin kuvaamien videoiden perusteella osa ruumiista haudattiin ja osa heitettiin Tigrisjokeen.

Poliisi pääsi miesten jäljille omien tutkimustensa kautta. Keskusrikospoliisi tutkii mahdollisia rikoksia yhdessä suojelupoliisin kanssa.

Poliisi selvittää nyt, onko tapauksesta myös muita videoita kuin Isisin toimittama.

Poliisilla olisi tarvetta tutkinnassa saada erilaista tietoa myös Irakista. Räty totesi, ettei tiedä vielä, lähteekö suomalaisia tutkijoita sinne.

Räty ei halunnut poliisin linjauksen mukaan kommentoida lainkaan, ovatko miehet Suomessa turvapaikanhakijoina.

”Valitettavasti en voi siihen vastata”, hän sanoi toistuviin kysymyksiin miesten mahdollisesta turvapaikkastatuksesta tiedotustilaisuudessa.

”Tästä voi kyllä tehdä johtopäätöksiä.”

Epäillyt otettiin kiinni tiistaina Forssan läheltä. MTV3:n mukaan ainakin toisen epäillyn kiinniotto tapahtui vastaanottokeskuksessa Forssassa.

Poliisilla on ollut tulkkiongelma, mikä on haitannut miesten kuulusteluja. Räty ei voinut vielä kertoa esimerkiksi sitä, mikä on miesten vastaus epäilyihin.

Poliisi kertoi, että tutkinnassa on myös Suomessa kuultuja kertomuksia miesten mahdollisesta osuudesta veritekoihin. Tämä voisi viitata siihen, että joku muu Suomessa olisi myös kuullut jotain teoista.

Tapaus ei liity pari viikkoa sitten julki tulleeseen sotarikosepäilyyn, jota Tampereen keskusrikospoliisi niinikään tutkii.

Suojelupoliisin mukaan Suomessa oleskelee noin 300 ihmistä, joilla on jonkinlaisia yhteyksiä terrorismiin.

”Nämä yhteydet voivat olla hyvin eritasoisia”, sisäministeri Petteri Orpo sanoi.

Hän totesi, että terrori-iskun riski on edelleen pieni Suomessa, vaikka riski onkin kasvanut.

”Elämme avoimessa yhteiskunnassa. Emme pysty koskaan sulkemaan pois sitä, että jotain ikävää voi tapahtua”, Orpo totesi.

Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat