Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Evätty eläke voi viedä köyhyysloukkuun

Jasu Turpeisen vammoja on vaikea todistaa, sillä ne eivät näy röntgenkuvissa. Niinpä hänen työkyvyttömyyseläkehakemuksensa on hylätty kerta toisensa jälkeen.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Jasu Turpeista on yritetty saada takaisin työelämään kuntouttamalla ja työkokeilun avulla.
Jasu Turpeista on yritetty saada takaisin työelämään kuntouttamalla ja työkokeilun avulla. Kuva: Petteri Kivimäki

Insinööri Jasu Turpeisen ura jäi lyhyeksi. Kolme viikkoa ammattikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen, vuoden 2004 juhannuksena, hän oli ystäviensä kanssa ajamassa mikroautolla, käänsi vahingossa autonsa perän menosuuntaan, jolloin kaveri ajoi täydessä vauhdissa suoraan Turpeisen auton keulaan.

Turpeiselle jäi kolarista niskan retkahduksesta johtuva piiskaniskuvamma ja aivovamma. Nyt, yli kymmenen vuotta kolarin jälkeen, jäljellä ovat krooniset pää- ja niskasäryt, muisti- ja keskittymisongelmat ja huonosti toimiva tasapainoaisti, joka tekee kävelystäkin horjuvaa.

”Kun menen kauppaan, en välttämättä muista, miksi olen sinne mennyt. Taskussa on aina kauppalista, mutta en lue sitä, koska en muista, että minulla on sellainen. Kipuja varten minulla on kipulaastari, mutta joudun syömään lisäksi Panacodia melkein joka päivä”, Turpeinen kertoo.

Turpeisen vammoja on vaikea todistaa, sillä ne eivät näy röntgenkuvissa. Funktionaalisessa magneettikuvauksessa näkyi muutoksia, mutta koska kuvaus on tehty vasta vuosia kolarin jälkeen, eläkeyhtiön mukaan on vaikea sanoa, johtuvatko muutokset kolarista vai eivät. Niinpä Turpeisen työkyvyttömyyseläkehakemus on hylätty kerta toisensa jälkeen. Nyt asia on vakuutusoikeuden käsittelyssä.

Turpeinen on yksi tuhansista, joiden työkyvyttömyyseläkehakemus on hylätty. Hän on myös melko tyypillinen hylkäävän päätöksen saanut, sillä hylkääviä päätöksiä saavat usein ne, joilla on useita elämää vaikeuttavia oireita, joiden syyt eivät näy röntgenkuvissa tai laboratoriotutkimuksissa.

Suomessa haettiin viime vuonna työkyvyttömyyseläkettä 22 612 ihmiselle. Hakemuksista 26 prosenttia eli noin joka neljäs hylättiin. Kevan (entinen Kuntien eläkevakuutus) tänään julkistettavan tutkimuksen mukaan muita useammin hylkäyspäätöksen saavat esimerkiksi selkäkivuista kärsivät sekä masentuneet ja muut mielenterveysongelmista kärsivät.

Kaikkein heikoimmassa asemassa ovat kuitenkin työttömät. Heidän hakemuksensa hylätään selvästi todennäköisemmin kuin työssä käyvän hakemus.

Kevan työelämäasiantuntijan Riku Perhoniemen mukaan työttömien muita huonompaan tilanteeseen on monia syitä. Koska heiltä puuttuu työterveyshuolto, heidän sairautensa todetaan usein myöhemmin ja niitä hoidetaan huonommin kuin työssä olevien vaivoja. Heidän sairautensa hoito myös dokumentoidaan huonommin ja heille kirjoitetaan heikkotasoisempia lääkärinlausuntoja.

”Työterveyslääkäreillä on enemmän aikaa ja osaamista lausuntojen kirjoittamisessa kuin terveyskeskuslääkäreillä, jotka hädin tuskin ehtivät hoitaa potilaat. Lausuntojen kirjoittamiseen jää heillä todella vähän aikaa. Terveyskeskuslääkäreillä on myös työterveyslääkäreitä vähemmän tietoa siitä, millainen hyvä lausunto on”, Perhoniemi sanoo.

Työkyvyttömyyseläkettä varten kirjoitetaan niin sanottu B-lausunto, josta pitäisi selvittä mahdollisimman tarkasti hakijan sairaushistoria, sairauksien hoito ja lääkärin arvio toimintakyvystä.

Perhoniemen mukaan heikkotasoisista lausunnoista puuttuu usein kokonaan tieto siitä, miten sairautta on hoidettu.

”Sairauden hoito ja kuntoutus ovat tietysti ensisijaisia eläkkeeseen nähden. Hakemus on heikoilla, jos sairautta ei ole edes yritetty hoitaa tai hakemuksessa ei kerrota, miten sitä on hoidettu.”

Hylkäävän päätöksen saaneiden kohtalo ei näytä hyvältä. Kevan tutkimuksen mukaan heistä vain kahdeksan prosenttia koki elämänlaatunsa hyväksi, kun kaikista suomalaisista yli puolet kokee niin.

Hylkäävän päätöksen saaneilla on myös enemmän rahavaikeuksia. Lähes 70 prosenttia vastaajista kertoo joutuneensa tinkimään ruuasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä siksi, että rahat eivät riitä.

Yhtä suuri osa kertoi myös olevansa alakuloinen tai masentunut. Vain pieni osa palaa työelämään.

Perhoniemen mukaan kielteinen päätös onkin selvä syrjäytymisriski.

”Syrjäytymisvaara on selvästi olemassa. Kyselyn mukaan vastaajilla oli paljon mielenterveysongelmia riippumatta siitä, millä diagnoosilla eläkettä oli haettu.”

”Nyt pitäisikin miettiä, voisiko näille ihmisille järjestää palvelua, jossa heidän tilanteensa käytäisiin läpi ja heitä autettaisiin tarpeen mukaan. Kyseessä voisi olla vaikka yksi käynti sosiaalityöntekijän luona. Siellä annettaisiin tukea, ohjattaisiin hoitoon ja selvitettäisiin, miten toimeentulo hylkäyspäätöksen jälkeen järjestyy.”

Jasu Turpeinen pääsi viime keväänä työkokeiluun unelmiensa työpaikkaan. Hänen tehtävänään oli kehittää ja rakentaa uudenlaisia opetusvälineitä ammattikorkeakoulun projektipajassa. Kokeilu jäi muutamaan viikkoon, sillä Turpeisen voimat eivät riittäneet edes 15 tunnin työviikkoihin.

”Se oli hienoa työtä ja työkaverit olivat loistavia. Mutta kolmekin viiden tunnin työpäivää uuvutti minut niin, että loppuviikko meni nukkuessa. Neuropsykologi sanoi, että kuntoni romahti silminnähden muutamassa viikossa”, Turpeinen kertoo.

Kun eläkettä ei ole myönnetty ja työhön ei pysty, rahavaikeudet ovat jatkuvia.

”Olen joka toinen vuosi sairauspäivärahalla ja joka toinen vuosi peruspäivärahalla. Nyt eletään niin halvalla kuin mahdollista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat