Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Historiallinen käänne ulkopolitiikassa” – näin luonnehtii tutkija Suomen apua Ranskalle

”On kiinnostavaa nähdä, mitä EU-maiden Ranskalle tarjoama apu on käytännössä”, sanoo ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen
Ranskan päätös pyytää muiden EU-maiden apua vetoamalla EU:n keskinäisen avunannon velvoitteeseen on historiallinen muutos EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
Ranskan päätös pyytää muiden EU-maiden apua vetoamalla EU:n keskinäisen avunannon velvoitteeseen on historiallinen muutos EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Kuva: Akseli Valmunen

Suomi aikoo vastata Ranskan Pariisin terrori-iskujen jälkeen muille EU-maille esittämään avunpyyntöön kasvattamalla suomalaissotilaiden määrää YK:n Malin-operaatiossa ja Isisin-vastaisen liittouman sotilaskoulutusoperaatiossa Pohjois-Irakin Erbilissä. Kun Mali-operaatiossa nyt voi olla korkeintaan 20 suomalaissotilasta, nostetaan määrä HS:n tietojen mukaan noin sataan. Tästä erikoisjoukkojen sotilaita on viitisenkymmentä.

Lisäksi Suomi aikoo tarjota Ranskalle Suomen käyttämättä jääviä rahtikoneen käyttöoikeuksia Nato-maiden ja Suomen ja Ruotsin yhteisestä RAC-lentotuntipoolista. Ranskan pyynnön vaikutus voi näkyä myöhemmin myös siinä, miten Suomi osallistuu jatkossa Välimeri-operaatioon ja harkitsee jatkoa Libanonin rauhanturvaoperaatiossa.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön johtama hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta käsittelee Ranskan avunpyyntöä kokouksessaan perjantaina.

Sekä Ranskan avunpyyntö että Suomen vastaus Ranskalle ovat historiallinen käänne EU:n ja siten myös Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, sanoo ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. EU-maat ottavat nyt ensimmäistä kertaa käyttöön Lissabonin sopimukseen kirjatun keskinäisen avunannon velvoitteen eli niin sanotut turvatakuut.

”Nyt luodaan ensimmäiset tulkinnat ja käytännöt sille, mitä EU:n turvatakuut tarkoittavat. On kiinnostavaa nähdä, mitä EU-maiden Ranskalle tarjoama apu on käytännössä.”

Pian nähdään, miten tosissaan EU-maat ovat Ranskalle antamassaan avussa. ”Kysymys kuuluu, miten paljon maat todella muuttavat sitä, mitä olisivat muutenkin tehneet. Mikä on siis se lisäarvo juuri tämän avunpyynnön vuoksi?”

Natoon kuulumattomalle Suomelle turvatakuupykälä on tärkeä. Se on ikään kuin EU:n vastine Naton peruskirjan artikla viidelle, joka velvoittaa kaikki toimimaan yhden puolesta. Presidentti Niinistö on jo pitkään puhunut EU:n yhteisen puolustuksen kehittämisestä, ja se, että avunantopykälä ei saisi olla vain keskinäisen solidaarisuuden symboli, on ollut vahvasti osa Suomen viestiä.

Suomelle avunantovelvoitteen täyttäminen on näytön paikka. ”Jotta Suomen politiikka olisi johdonmukaista, Suomen panoksen pitää nyt olla sellainen, että se noteerataan. Kokonaisuutta ei vielä voi täysin arvioida, kun ei tiedetä tarkalleen, mitä mikin maa Ranskalle oikein lupaa”, Tiilikainen sanoo.

Omaa pohdintaansa tehdessään Suomi on seurannut tarkkaan, mitä eri maat Ranskalle tarjoavat. Arvioon on vaikuttanut se, että Saksa ja Britannia päättivät hyvin nopeasti varsin järeistä toimista.

Britannia osallistuu Syyrian ilmaiskuihin ja antaa Ranskan käyttöön Kyproksen lentotukikohdan. Saksa lähettää Lähi-itään ja Maliin huomattavan määrän sotilaita ja Ranskan avuksi fregatin ja Tornado-tiedustelukoneita.

Se, miten EU:n turvatakuiden toimivuutta nyt testataan, on ollut yllätys, Tiilikainen sanoo.

”Ideana on auttaa Ranskaa muualla kuin Ranskassa, esimerkiksi Malissa ja Syyriassa niin, että Ranska voi siirtää omia sotilaitaan ja kalustoaan Ranskaan. Ulottuvuus on uusi, ja kysymys kuuluu, millaisia muita tilanteita EU-maille voi tulla vielä eteen. Mistä muusta jokin maa voidaan vapauttaa vetoamalla avunantosopimukseen?”

Ranska toimi nopeasti. Kun iskut olivat perjantaina 13. marraskuuta, esitti Ranskan presidentti François Hollande avunpyynnön heti maanantaina. Muut EU-maat vastasivat nopeasti, mikä ei ole yllätys, sillä ne olivat jo ehtineet ilmaista syvän myötätuntonsa. EU-maat lähtivät siitä, että iskut olivat hyökkäys koko Eurooppaa vastaan.

”Isisin terrorismi on yhteinen uhka, ja siksi reaktion olivat nopeita. Kehua voi myös Ranskan nopeasti toimivaa hallintoa – ja todeta, että Ranska saattoi olla valmistautunut toimimaan juuri näin”, Tiilikainen sanoo.

Se, että juuri Ranska avasi pelin avunantolausekkeella, ei ole yllätys. Eurooppalainen puolustus on sille tärkeää. Yllättävää oli se, että avunantopykälän aktivoi nimenomaan terrori-isku, ei jonkin maan hyökkäys.

Keskustelussa EU:n turvatakuista päädytään aina kysymään, mikä on EU:n toimien suhde Natoon: mitkä olisivat sellaisia tilanteita, joissa EU-järjestelmä aktivoidaan ilman Naton toimia. Nyt nähdään ensimmäinen esimerkki.

Natomaa Ranska vetosi nimenomaan EU-maihin ja keskinäiseen avunantovelvoitteeseen eli artikla 42.7:ään. Ei siis Natoon, vaikka sen artikla vitonen on otettu käyttöön vain Yhdysvaltojen WTC-iskujen jälkeen vuonna 2001. Syitä on monia, Tiilikainen sanoo.

Nato olisi voinut olla EU:ta hitaampi reaktioissaan, Tiilikainen sanoo. Ranska halusi myös pitää itsellään johtoroolin. Natossa se olisi mennyt Yhdysvalloille. ”Ranska pelasi varman päälle. Se haluaa eurooppalaista johtajuutta.”

Kun Ranska vetosi keskinäiseen avunantovelvoitteeseen, se voi itse käydä kunkin jäsenmaan kanssa kahden kesken neuvottelut siitä, miten kukin sitä auttaa. Jos Ranska olisi vedonnut Lissabonin sopimuksen artikla 222:een eli EU:n yhteisvastuulausekkeeseen, toimijana olisi ollut EU.

”Turvallisuuslauseke 222 olisi kuitenkin mennyt turvatakuita pidemmälle, sillä silloin mahdollisuus ottaa käyttöön kaikki unionin yhteiset resurssit, mukaan lukien sotilaalliset voimavarat. Ranska halusi kuitenkin pitää johdon omissa käsissään.”

Turvatakuilla haetaan aina myös pelotevaikutusta, Tiilikainen sanoo. ”Mitä tiiviimpi rintama nyt syntyy ja mitä saumattomammalta yhteistyö näyttää ulospäin, sen enemmän pelotevaikutus vahvistuu. Sitä ei pidä vähätellä.”

On selvää, että sekä Yhdysvallat että Venäjä tarkkailevat nyt EU-maiden toimia kiinnostuneina. Yhdysvallat esitti tällä viikolla oman pyyntönsä siitä, että Suomi ja monet muut maat lisäisivät toimiaan Isisin-vastaisessa yhteenliittymässä. Tiilikaisen mielestä Yhdysvallat saattaa haluta näin muistuttaa transatlanttisen yhteistyön merkityksestä.

Venäjän reaktiot eivät ole olleet kovin näkyviä. Syynä voi olla se, että Isis on nyt kaikkien yhteinen vihollinen, Tiilikainen sanoo.

”Venäjä mielellään vähättelee EU:n yhteistä turvallisuuspolitiikkaa. Sen tiivistyminen ei tietenkään ole Venäjän etu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat