Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK ja Akava kiistävät STTK:n Palolan kritiikin

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan ay-liike oli joskus edistyksellinen, muttei enää.
STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan ay-liike oli joskus edistyksellinen, muttei enää. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Esimerkkejä ay-liikkeen saavutuksista

 Kahdeksan tunnin työpäivä

 Viisipäiväinen työviikko

 Kesäloma

 Lomaraha

 Talviloma

 Sairausajan palkka

 Ylityökorvaukset

 Työterveyshuolto

 Irtisanomissuoja

 Työttömyysturva

 Vuorotteluvapaa

 Äitiys- ja vanhempainvapaa

Onko ammattiyhdistysliike kriisissä?

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi STTK:n valtuuston kokouksessa keskiviikkona, että ay-liike on menettänyt kykynsä tehdä aloitteita, uudistaa työelämää ja yhteiskuntaa ja uudistua itse.

Ay-liike oli hänen mukaansa joskus edistyksellinen, mutta ei ole enää. ”Meille on tässä näytelmässä jäänyt rooli, jossa ainoat vuorosanat ovat: ei käy.”

Palolan purkautuminen tuli hetkellä, jolloin yhteiskuntasopimus oli kaatunut. Palkansaajajärjestöt syyttivät siitä Elinkeinoelämän keskusliittoa, joka vieritti syyn SAK:laiselle Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitolle. Työmarkkinatilanne oli muutenkin tulehtunut postilakon vuoksi.

Palola kysyi, missä ovat tämän päivän ay-aloitteet?

Sellainen oli jo pöydällä. SAK oli tänä syksynä jättänyt työnantajalle tarjouksen Suomen kilpailukykyä parantavaksi sopimukseksi. ”Me olemme SAK:ssa olleet vastuullisia”, puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo.

SAK veti esityksensä pois, kun neuvottelut katkesivat.

Esitys olisi muun muassa lisännyt paikallista sopimista, tehnyt lomarahasta joustavan ja osa työnantajien maksamasta työttömyysvakuutusmaksusta olisi siirtynyt palkansaajien maksettavaksi.

Lyly ei allekirjoitakaan Palolan väitteitä. ”Syksyn aikaan on oltu aloitteellisia ja rohkeita. Ay-liike pystyy tekemään ja tekee ehdotuksia.”

Hän mainitsee esimerkkeinä työttömyysturvan suojaosuudet ja pätkätyöntekijöiden aseman parantamisen niin, että eläkkeen kertyminen ei riipu työsuhteen pituudesta.

Johtaja Maria Löfgren Akavasta sanoo, että järjestö on ollut vastuullisuudessa ”aikaansa edellä”. Akava esitti jo pari vuotta sitten, että määräaikaista työsuhdetta voisi jatkaa perusteetta, jos kyseessä on ollut pitkäaikaistyötön.

”Olemme säännöllisesti tehneet uusia aloitteita työelämän alueella. Akava oli yhteiskuntasopimuksessa mukana viimeiseen asti. Meillä oli valmius keskustella siitä SAK:n mallin pohjalta.”

Palolan mukaan ay-liike ei reagoi riittävästi muuttuvaan työelämään. ”Kun tavoitteena ovat pitenevät työurat, edunvalvonnan ytimeen on nostettava osaaminen, hyvä johtaminen, tasa-arvo, jaksaminen ja työn mielekkyys.”

Lyly myöntää, että aloitteita tarvitaan lisää.

”Työelämä muuttuu ja digitalisaation haasteeseen haetaan ratkaisuja. Palkkatyön ja freelancereiden välimaastossa hyppimiseen on saatava suojaa”, hän sanoo.

Palolan mukaan ammattiyhdistysliikkeen on osattava puhua muustakin kuin rahasta. ”Prosenttien ja eurojen rinnalle on nostettava työyhteisöjen kokonaisvaltainen hyvinvointi, joka puolestaan lisää tuottavuutta ja tuloksellisuutta alasta riippumatta.”

Näistäkin ay-liike on puhunut, mutta palkka-asiat nousevat näkyvästi pintaan. Saavutettujen etujen puolustaminen hallituksen leikkauspakettien keskellä on näyttäytynyt ei-liikkeenä. Esimerkiksi hallituksen ja työnantajien tavoite ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämisestä ei ole käynyt ay-liikkeelle.

Löfgren Akavasta myöntää, että puheissa ei-liikkeestä piilee totuutta. ”Myös työnantaja on sanonut ei.”

”Palola on oikeassa siinä, että täytyy löytää katse tulevaisuuteen ja tarjota vaihtoehtoja. Vanhalla mentaliteetilla ei pärjätä”, Löfgren sanoo.

Hän sanoo, että Akava on kantanut oman kortensa kekoon työllisyyden ja työhyvinvoinnin edistämisessä. ”Muut eivät ole olleet valmiita näitä hyväksymään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat