Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeudessa on puhuttu törkeyksiä

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä
Helsingin hovioikeus.
Helsingin hovioikeus. Kuva: Kimmo Mäntylä

”Hyvinhän hän puhui, vaikka olikin juutalainen.”

”Olen aina sanonut, että maahanmuuttajille on annettava passit – lähtöpassit.”

Näin olivat sanoneet Helsingin hovioikeuden yhden osaston laamanni sekä saman osaston varapuheenjohtaja. Tiedot ilmenevät hovioikeuden yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoselvityksestä, joka tuli julkiseksi torstaina.

Selvitys valmistui kesällä 2013, mutta hovioikeus ei silloin suostunut antamaan julkisuuteen kuin selvityksen yhteenveto-osuuden. Se oli jo ehtinyt vuotaa MTV:n uutisille.

Helsingin Sanomat ja MTV valittivat selvityksen salaamisesta. Viikko sitten korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi vuosikirjaratkaisussaan, että selvitys on julkinen. KHO:n päätöksen mukaan asiakirjalla voi olla merkitystä arvioitaessa tuomioistuimien luotettavuutta.

Hovioikeus on salannut selvityksestään niiden henkilöiden nimet, joiden on väitetty esittäneen halventavia kommentteja ja käyttäytyneen epäasiallisesti.

Selvityksen mukaan epäasiallinen käyttäytyminen näytti keskittyneen erityisesti yhdelle osastolle, osastolle viisi. Siellä kerrottiin istuntojen tauoilla, päätösneuvotteluissa ja osaston yhteisissä tapahtumissa rasistisia ja sovinistisia vitsejä.

Ihmisistä käytettiin ilmaisuja neekeri, mustalainen, ryssä, juutalainen, homo, femakko ja venäläinen huora.

”Rasististen kommenttien todetaan olevan hovioikeudessa niin tavanomaisia, ettei ketään ole syytä yksilöidä erikseen”, selvityksessä todettiin.

Osastolla viisi puhuttiin myös naisista halventavasti:

”Tuon asianomistajan iholle olisin minäkin voinut haluta.”

”Suomen ei tarvitse huolehtia puolustuksesta, kun sotilaskodeissa on niin rumia naisia, ettei kukaan halua hyökätä Suomeen.”

Selvityksen mukaan epäasiallinen kommentointi oli jatkuvaa. Jutun asianosaisten ja syyttäjien ulkonäköä arvosteltiin. Esimerkiksi naissyyttäjien ikääntymistä kommentoitiin.

Viidennen osaston silloinen laamanni kiisti selvityksessä, että mitään ongelmia olisi. Hänen mukaansa osastolla oli hyvä ilmapiiri, jossa ”huulenheitto” on tavallista. Hän sanoi, ettei hän tunnista rasistisia kommentteja.

”Erityisesti väite siitä, että tällaiset kommentit vaikuttaisivat osaston tuomitsemistoimintaan, on täysin perusteeton.”

Kyseinen laamanni on jo jäänyt eläkkeelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat