Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saattohoitoon halutaan lisää suunnittelua

Kotimaa
 
Viena Kytöjoki
Vanhustyön keskusliitto haluaisi, että saattohoitoa suunniteltaisiin yhdessä vanhuksen ja hänen omaistensa kanssa.
Vanhustyön keskusliitto haluaisi, että saattohoitoa suunniteltaisiin yhdessä vanhuksen ja hänen omaistensa kanssa. Kuva: Viena Kytöjoki
Fakta

Saattohoidon muistilista

 Hoitohenkilökunnan pitää selvittää palveluyksikköön tulevan iäkkään ihmisen hoitotahto.

 Kuolema on otettava puheeksi hoitoneuvotteluissa, joissa omaisten on hyvä olla mukana.

 Kuolemasta puhuminen ihmisen voinnin muutosten yhteydessä ja hänen oman tahtonsa selvittäminen.

 Hoitovaihtoehdoista kertominen elämän loppuvaiheessa. Huomion kiinnittäminen oire- ja kivunhoitoon. Vanhuksen ja läheisten informoiminen.

 Vainajan kunnioittava valmistelu kuoleman jälkeen. Muistelumahdollisuuden järjestäminen.

 Saattohoidon myöhempi käsittely omaisten ja henkilökunnan kesken.

Lähde: Vanhustyön keskusliitto

Vanhustyön keskusliitto peräänkuuluttaa saattohoitoon ennakoivaa yhteissuunnittelua. Kuolevan vanhuksen saattohoitosuunnitelma ei saa olla pelkkä ”ei elvytetä” -päätös. Keskusliitto julkaisi torstaina kannanoton sekä muistilistan hyvän saattohoidon toteuttamisesta.

”Ennakoivan yhteissuunnittelun, jossa ovat mukana niin vanhus, hänen omaisensa sekä hoitohenkilökunta, pitää nousta saattohoidon keskiöön”, toiminnanjohtaja Satu Helin Vanhustyön keskusliitosta sanoo.

”Jos esimerkiksi tehostetun palveluasumisen yksikössä on ennalta sovitut käytännöt, jotka ovat osa hoitokulttuuria, silloin ei tarvitse ajatella, että yksiköstä pitäisi lähteä sairaalaan kuolemaan.”

Saattohoidon uudet painotukset ovat osa valtakunnallista Kuolevan hyvä hoito -hanketta, jossa on mukana muun muassa yhdeksän valtakunnallista keskusjärjestöä ja helsinkiläinen Terhokoti.

Ennakoivan suunnittelun avulla voidaan välttää iäkkään ihmisen kannalta epätarkoituksenmukaisia ja kuormittavia siirtoja sairaalaan tai terveyskeskuksen vuodeosastolle elämän loppuvaiheessa.

”Kaikilla pitäisi olla tiedossa, että palveluasumisyksiköissä tai iäkkään ihmisen omassa kodissa voi myös kuolla. Kuolema on luonnollinen osa elämää”, Helin sanoo.

Saattohoidon ennakoiva yhteissuunnittelu tarkoittaa käytännössä vanhuksen ja hänen omaistensa kanssa käytäviä keskusteluita asiasta. Keskusteluissa sovitaan mitä toimenpiteitä tehdään ja mistä pitäydytään.

Vanhustyön keskusliitto kaipaa saattohoitoon myös vapaaehtoisvoimia. Vapaaehtoinen voi tuoda elämän viimeisinä päivinä valtavasti tukea vanhuksille, joilla ei ole perhettä. Saattohoidon parissa toimivat vapaaehtoiset olisi hyvä valmentaa tehtävään.

Myös hoitohenkilöstön ja lääkäreiden koulutusta pitäisi lisätä ja saattohoitoa tulisi käsitellä jo peruskoulutuksen aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat