Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon MM-kisat saivat vauhtia Kaliningradin puhdistamon rakennustöihin – jätevedet viimein pois Itämerta kuormittamasta

Kotimaa
 
Juha Metso
Kaliningradilaisten jätevedet ovat tähän saakka virranneet kanavaa pitkin Itämereen täysin puhdistamattomina.
Kaliningradilaisten jätevedet ovat tähän saakka virranneet kanavaa pitkin Itämereen täysin puhdistamattomina. Kuva: Juha Metso

Lähes 40 vuoden työmaa

  Kaliningradin jätevedenpuhdistamoa on rakennettu kuin Pietarissa sijaitsevaa Iisakin kirkkoa eli 40 vuotta.

  Työt aloitettiin vuonna 1976, mutta ne ovat vuosien varrella keskeytyneet milloin neuvostobyrokratian, milloin historiallisten muutosten tai talousvaikeuksien vuoksi.

  Noin 70 miljoonaa euroa maksavan puhdistamon ovat rahoittaneet Venäjä (50 miljoonaa) sekä Ruotsi ja Pohjoismaisen ulottuvuuden kumppanuushanke (20 miljoonaa).

  Hankkeeseen on linkitetty juomavesiprojekti, jota rahoittavat Pohjoismainen investointipankki NIB ja Euroopan jälleenrakennuspankki EBRD.

  Puhdistamo oli jo melkein valmis, kun rakennustyöt keskeytyivät puoleksitoista vuodeksi talvella 2013. Urakoitsijaa vaihdettiin viime toukokuussa, ja uusi urakoitsija on nyt saanut työnsä valmiiksi.

Ikuisuushankkeena pidetty Kaliningradin jätevedenpuhdistamo on viimein valmistunut Venäjällä.

Kaliningradin vesilaitoksen mukaan puhdistamon koekäyttö on saatu päätökseen ja laitokselle aletaan nyt johtaa jätevesiä. Tähän saakka lähes puolen miljoonan ihmisen jätevedet on laskettu täysin käsittelemättöminä Itämereen, jossa ne aiheuttavat leväkukintoja.

Kun puhdistamo toimii täydellä teholla, se käsittelee 135 000 kuutiota jätevettä vuorokaudessa. Määrä vastaa puolta Helsingin Viikinmäen puhdistamolla käsiteltävän jäteveden määrästä.

Viime kevääseen saakka rakennustyöt etenivät etanan vauhdilla. Kansainväliset rahoittajat uhkasivat jo vetäytyä koko hankkeesta, jolle ei näyttänyt loppua tulevan.

Ajoittain farssin piirteitä saanut puhdistamohanke sai kuitenkin vauhtia yllättävältä suunnalta: jalkapallosta.

Kaliningrad on yksi vuoden 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskisojen pelipaikka. Kaupungissa herättiin siihen, että kisoissa tarvitaan puhdasta vettä, josta Kaliningradissa on pulaa.

Juomavesiprojektia kaupungissa lainoittanut Pohjoismaiden investointipankki NIB on puolestaan laittanut rahoituksen ehdoksi jätevesien puhdistuksen. Lainarahat jäädytettiin tilille, koska puhdistamon rakentaminen ei ole edistynyt.

Painetta lisäsi Venäjän valtio, joka on uhannut lopettaa kaikkien hankkeiden rahoittamisen alueella. Yksi niistä on rakenteilla oleva jalkapallostadion.

Toukokuussa työmaalla vaihdettiin urakoitsijaa, joka lupasi valmista tulevan vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen työt alkoivat edistyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat