Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen Satonen: Turvapaikan saaneet palautettava, jos kotimaan tilanne paranee

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Sanelevatko perussuomalaiset turvapaikkapolitiikan?
Studio Kulmapöytä: Sanelevatko perussuomalaiset turvapaikkapolitiikan?
Hallitus julkisti tiistaina turvapaikkapoliittisen ohjelmansa. Kenen ääni ohjelmassa kuuluu? Studio Kulmapöydän vieraana kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen.

Kokoomus tukee täysillä hallituksen tämän viikon alussa esittämiä uusia turvapaikanhakijoita koskevia linjauksia, sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen HSTV:n Kulmapöytä-haastattelussa.

”Se on koko hallituksen paketti”, sanoi Satonen ja kiisti arvelut, että ohjelmassa näkyisivät erityisesti perussuomalaisten painotukset.

Tiistaina esitellyssä ohjelmassa hallitus esittää noin 80 erilaista toimenpidettä, joilla lähinnä kiristetään turvapaikan saannin ehtoja.

Mukana on esimerkiksi esitys, että hakijoille vastedes myönnettäisiin vain määräaikaisia oleskelulupia, ja jos turvallisuustilanne lähtömaassa paranee, oleskeluluvan jo saanut henkilö voidaan palauttaa lähtömaahan.

”On luonnollista, että jos turvapaikan tarvetta ei enää ole, niin sitten palataan takaisin kotimaahan”, Satonen sanoi.

Esityksen mukaan viranomaiset Suomessa arvioisivat kahdesti vuodessa lähtömaiden turvallisuuden ja päätöksiä oleskeluluvan epäämisestä tehtäisiin sen mukaan.

Perheenyhdistämisen ehtoja halutaan myös tulevaisuudessa kiristää. Satonen sanoi tämän liittyvän pyrkimykseen, että kaikissa Pohjoismaissa olisi suunnilleen samat ehdot turvapaikan hakijoille.

”Tanskassa on esimerkiksi voimassa toimeentulovaatimus perheiden yhdistämisessä ja meillä pitäisi mennä samaan suuntaan. Eli perheelle saisi tuloluvan maahan vasta sitten, kun tulija on alkanut pärjätä omillaan Suomessa.”

Ehkä vaikeimpia kohtia perustuslaillisuuden kannalta hallituksen paketissa on esitys, että turvapaikan hakijoille ja oleskeluluvan saaneille tehtäisiin rinnakkainen sosiaaliturvajärjestelmä, jossa saadut edut olisivat muuta väestöä pienemmät.

Satonen korostaa, että tämä on vasta esitys ja hallituksen paperissa lukee, että ensin rinnakkaisjärjestelmän edellytykset selvitetään.

”On ilmaistu tahtotila, että tämä selvitetään.” Satonen arvioi, että ihan heti selvitys ei valmistu, koska kyse on isosta asiasta.

Akseli Valmunen / HS
Arto Satonen puolusti Studio Kulmapöydässä hallituksen turvapaikanhakulinjauksia.
Arto Satonen puolusti Studio Kulmapöydässä hallituksen turvapaikanhakulinjauksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat