Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp: Ei ole tullut mieleenkään, että lietsoisimme pelkoa

Professori Martin Scheinin arvostelee keskusrikospoliisia: ”Terrorismin käsitettä käytetään kevyesti, lietsoo pelkoa”

Kotimaa
 
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Poliisi kertoi Tampereella rikostutkinnasta, joka liittyy raakoihin surmiin Irakissa.

Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin arvostelee keskusrikospoliisia (krp) siitä, että se käyttää vangittujen irakilaisten tapauksen yhteydessä rikosnimikettä ”terroristisessa tarkoituksessa tehty murha”.

Krp ilmoitti keskiviikkona pidättäneensä Suomessa oleskelleet irakilaiset kaksoisveljet. Heidän epäillään murhanneen 11 poliisikadettia Irakissa kesäkuussa 2014.

Todistusaineistona krp:llä on teloituksista kuvattu video, jota jihadistijärjestö Isis on käyttänyt propagandassaan.

Scheininin mukaan krp:n käyttämä rikosnimike lietsoo Suomessa ja maailmassa pelkoja siitä, että Isis lähettäisi pakolaisten mukana terroristeja länsimaihin.

Tapauksesta olemassa olevien niukkojen tietojen pohjalta Scheinin arvioi, ettei murhissa ole kyse terrorismista vaan aseettomien sotavankien surmaamisesta, mistä voisi käyttää rikosnimikettä sotarikos.

”Jotta kyse olisi terrorismista, rikoksen olisi täytynyt muodostua esimerkiksi pommi-iskusta siviilikohteeseen tai panttivankien surmaamisesta. Sotavanki ei ole sama asia kuin panttivanki. Terrorismissa tapetaan sivullisia kauhun aikaansaamiseksi väestön keskuudessa”, Scheinin sanoo.

Hän painottaa, että sotarikos ja terrorismirikokset ovat molemmat vakavia rikoksia, joista voi seurata ankaria rangaistuksia. Törkeästä sotarikoksesta voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen ja se estää pakolaisstatuksen saamisen.

Scheininin mukaan krp:n käyttämällä rikosnimikkeellä on suuri merkitys oikeusvaltion ja yhteiskunnallisen ilmapiirin kannalta.

”Rikosnimikkeellä on valtavan suuri merkitys yleisen mielipiteen, kansainvälisen keskustelun, ja myös Suomen turvallisuusuhkien arvioinnin kannalta”, hän sanoo.

”Krp:n puhe terrorismista ruokkii mielikuvaa, että Isis lähettää Suomeen terroristeja, joiden tarkoituksena ehkä on tehdä itsemurhaiskuja tai muita terroritekoja täällä. Syyte sotarikoksesta koskisi sitä tekoa, mikä ehkä on tehty Irakissa, ja antaisi ainakin mahdollisuuden uskoa, että tekijät ovat paenneet kriisialueelta, sen sijaan että heidät olisi lähetetty terroristeina Suomeen.”

”Krp:n käyttämä rikosnimike on oikeusvaltiolliselta kannalta väärä, koska terrorismin käsitettä käytetään kevyesti. Mutta se on myös vastuuton suomalaisen keskustelun ja Suomen kansallisen turvallisuuden kannalta.”

Tutkinnanjohtaja Jari Räty krp:stä kommentoi, että sotarikos ja terrorismirikos ovat olleet molemmat pöydällä. Tunnusmerkistö antoi kuitenkin aihetta ottaa rikosnimikkeeksi terrorismirikoksen.

”Kyse on sotarikoksesta, jos valtion virallinen armeija tai sen sotilaat rikkovat kansainvälisiä säännöksiä. Nyt epäillään, että kyse on Isis-järjestön tekemästä rikoksesta. Koska kyse on myös propagandavideosta, jolla aiheutetaan pelkoa ympäristöön, niin tunnusmerkit terroristisesta tarkoituksesta täyttyvät.”

Rädyn mukaan rikosnimike voi silti vielä muuttua tutkinnan ja oikeusprosessin edetessä, kun tapauksen yksityiskohdista saadaan lisää tietoa.

”Asiaa on pohdittu perusteellisesti. Ei ole tullut mieleenkään, että tässä lietsottaisiin pelkoa. Lähtökohtaisesti näyttää siltä, että tunnusmerkistöjen perusteella kyseessä voi olla terroristinen rikos.”

Marraskuussa Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi irakilaisen turvapaikanhakijan todennäköisin syin sotarikoksesta epäiltynä. HS:n tietojen mukaan epäily liittyy netissä leviäviin raakoihin valokuviin ja ruumiin häpäisemiseen.

Sotarikoksesta epäilty mies taisteli Irakissa aseellisissa shiia-joukoissa. Ne taistelevat terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan shiia-joukot ovat syyllistyneet julmuuksiin Irakin sunnalaisia siviilejä vastaan.

Kyseisessä tapauksessa rikosnimikkeeksi valikoitui kuitenkin terrorismirikoksen sijaan sotarikos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat