Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rumasta kivenmurikasta löytyi kultaa – porilaismies joi ensin termospullokahvit ja keräsi sitten vuoden geologisen näytteen

Harrastajien löytöjen avulla on perustettu 27 kaivosta. Kuuluisin niistä on Outokumpu.

Kotimaa
 
Kimmo Penttinen
”En ole koskaan löytänyt sellaista palaa, josta kullan erottaisi selvästi paljaalla silmällä”, Pentti Koivisto sanoo.
”En ole koskaan löytänyt sellaista palaa, josta kullan erottaisi selvästi paljaalla silmällä”, Pentti Koivisto sanoo. Kuva: Kimmo Penttinen
Fakta

Näytteen voi lähettää ilmaiseksi

 Ota mielenkiintoisesta kivestä tai kalliosta näyte. Nyrkinkokoinen kimpale riittää.

 Merkitse löytöpaikka kepillä tai nauhalla sekä kirjaa paikka karttaan.

 Pakkaa näyte tai näytteet pakettiin. Kokonaispainon tulee olla alle kaksi kiloa. Jos näytteitä on useampia, numeroi ne.

 Liitä pakettiin saatelappu, jossa on löytäjän nimi, osoite, puhelinnumero ja löytöpaikka. Mainitse, onko pala peräisin kalliosta vai irtokivestä.

 Lähetä paketti osoitteeseen: Geologian tutkimuskeskus, Kansannäytetoimisto, Tunnus 5003687, 00003 Vastauslähetys.

Geologian tutkimuskeskus

Todellisessa elämässä jalometallien etsintä ei ole ihan samanlaista kuin Roope-sedällä Aku Ankassa.

Porilainen geologian harrastaja Pentti Koivisto, 69, palkittiin perjantaina vuoden 2014 parhaasta kansannäytteestä Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) tilaisuudessa Tampereella.

Koivisto ei löytänyt kirkkaana hohtavaa kultakimpaletta Kalifornian vuoristoista tai edes Lapin tuntureilta. Sen sijaan hän äkkäsi rumannäköisen kiven hakkuuaukean reunalta Kokemäellä.

”Oli mukava kesäpäivä, ja pääsin ajamaan autolla ihan aukean viereen. Olin juuri ottanut termospullokahvit, kun huomasin sellaisen hyvin ruostuneen kiven. Nappasin siitä sitten palan vasaralla”, Koivisto sanoo.

Hän laittoi näytteen postipakettiin ja lähetti sen GTK:lle tutkittavaksi. Analyysissä selvisi, että näyte sisälsi kultaa ja hopeaa. Tarkalleen kultapitoisuus oli 41,4 grammaa tonnia kohti. Hopeaa näytteessä oli hieman enemmän.

”En ole koskaan löytänyt sellaista palaa, josta kullan erottaisi selvästi paljaalla silmällä. Pitoisuudet ovat niin pieniä, että se on harvoin mahdollista. Jos kivessä on arseenikiisua, sellaista hopeanvalkoista tai harmaata mineraalia, niin silloin näytteessä voi olla jalometalleja", Koivisto sanoo.

Palkinnoksi hän sai 2 000 euroa. Pääpalkinnon perusteluna oli löydön hyvä jalometallipitoisuus ja Koiviston pitkä historia alan harrastajana. GTK aikoo tehdä löytöpaikalla jatkotutkimuksia.

Kaikki erikoiset kivet kiinnostavat

GTK:n mukaan aktiivisia kiviharrastajia on Suomessa noin 1 500, ja he lähettävät vuosittain tutkimuskeskukseen 4 000–4 500 näytettä.

Harrastajia kannustetaan lähettämään näytteitä kaikista oudolta näyttävistä kivistä, koska tällä tavoin työ- ja elinkeinoministeriön alainen, verovaroin pyöritettävä yksikkö saa arvokasta tietoa maaperästä.

”Me maksamme alle kahden kilon painoisten pakettien postimaksut. Vuosien varrella kansannäytteet ovat olleet erittäin tärkeitä, sillä niiden perusteella on syntynyt Suomeen 27 metalli- ja malmikaivosta. Niistä kuuluisin on Outokumpu”, sanoo GTK:n geologi Jari Nenonen.

Hänen mukaansa näytteistä etsitään kaikenlaiseen käyttöön kelpaavia lajikkeita: rakennuskiviä, korukiviä, malmeja ja teollisuusmineraaleja. Lupaavien näytteiden perusteella tehdään jatkotutkimuksia.

"Tietääkseni vain Pohjois-Ruotsissa ja Grönlannissa on käytössä samanlainen järjestelmä, että tutkimuslaitos saa harrastajilta tietoa ja tarjoaa vastineena maksutonta palvelua ja neuvontaa", Nenonen sanoo.

Valtauksen voi perustaa toisen maille

Kiviharrastus on samantapaista puuhaa kuin sienestys, marjastus ja muu metsissä samoilu. Etsijä voi jokamiehenoikeuden turvin liikkua ja naputella vasaralla pieniä, korkeintaan nyrkinkokoisia näytteitä lähes missä vain.

Toisten mailla etsintää saa harrastaa, mutta pihoille tai esimerkiksi hautausmaa-alueille ei saa mennä luvatta.

Toisten maille voi myös lain mukaan tehdä valtauksen kaivosta varten, mutta käytännössä yksityishenkilöt ryhtyvät tällaiseen hankkeeseen harvoin. Lupaprosessit ovat pitkiä ja operaatiot kalliita toteuttaa.

”Yleensä tällaisiin hankkeisiin ryhtyvät GTK tai kaivosyhtiöt. Nykyään laki suojaa maanomistajaa sillä tavalla, että kaikki kuopat ja muut tuhot korvataan. Lisäksi kaivosyhtiö ja maanomistaja tekevät keskenään sopimuksen. Maanomistaja saa jokaisesta louhitusta tonnista pienen osuuden”, Nenonen sanoo.

Hänen mukaansa keskikokoinen kaivos tuottaa maanomistajalle arviolta 100 000 euroa vuodessa.

”Laista on tehty sellainen, ettei maanomistaja jää lehdelle soittelemaan. Lisäksi kaivoksen loppumisen jälkeen maa palautuu maanomistajalle, ellei tämä ole erikseen myynyt aluetta yhtiölle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat