Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Influenssatapaukset ovat nousussa

Kotimaa
 
Juha Metso
Influenssarokotteen suojan kehittyminen täyteen mittaan vie noin kaksi viikkoa.
Influenssarokotteen suojan kehittyminen täyteen mittaan vie noin kaksi viikkoa. Kuva: Juha Metso
Fakta

Muista käsihygienia

 Parhaiten influenssalta suojaa rokote. Rokotteessa on kolmea virustyyppiä: molempia nyt kiertäviä A-tyypin viruksia ja yhtä kahdesta B-tyypin viruksesta.

 Influenssarokotteen voi yhä ottaa. Täyden suojan kehittyminen kestää pari viikkoa.

 Influenssa-aikaan on tärkeää pitää huolta hyvästä käsihygieniasta. Kädet tulee pestä huolellisesti saippualla usein ja aina esimerkiksi ennen ruokailua. Käsien desinfiointiaineita voi myös käyttää.

 Hengitystieinfektioon sairastuneita ihmisiä kannattaa välttää.

 Sairastuneiden tulee yskiä ja aivastaa kertakäyttönenäliinaan tai hihaan, jotta virukset eivät leviäisi ympäristöön.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan influenssatapaukset ympäri Suomea ovat lisääntyneet selvästi. Varsinaisesta epidemiasta ei silti voida vielä puhua.

”Tartuntatautirekisterin tapausmäärät ovat lisääntyneet parin viime viikon aikana. Influenssatapauksia on tavattu kaikissa sairaanhoitopiireissä”, erikoistutkija Niina Ikonen THL:sta sanoo.

”On vaikea sanoa, milloin tapaukset lähtevät lisääntymään niin, että ylitetään epidemiakynnys. Se voi tapahtua milloin tahansa, koska viruksia jo kiertää Suomessa.”

Ikosen tietojen mukaan epidemia ei ole vielä kunnolla käynnistynyt myöskään Euroopassa.

Suomessa on todettu nyt molempia influenssa A -viruksia eli tyyppejä H3N2 ja H1N1. Niistä H1N1 on vuonna 2009 pandemian aiheuttaneen sikainfluenssaviruksen jälkeläinen. Pandemian jälkeen se on kiertänyt Suomessakin joka vuosi kausi-influenssaviruksena.

Joinakin kausina A(H1N1)-virus on ollut influenssaepidemian valtavirus.

”Aikaisemmista kausista tiedämme, että kun valtaviruksena on ollut A(H3N2)-virus, sairaalahoidossa on enemmän vanhuksia. Kun valtaviruksena on A(H1N1), vanhusten ja riskiryhmäläisten lisäksi sairaalahoidon tarvetta on enemmän myös nuorilla perusterveillä aikuisilla”, Ikonen sanoo.

Hänen mukaansa on vielä aikaista sanoa, kummasta A-viruksesta kehittyy Suomessa valtavirus tänä vuonna vai esiintyykö molempia A-virustyyppejä lähes saman verran. Euroopan tilastoissa sikainfluenssaviruksen jälkeläistä on tällä hetkellä todettu hieman enemmän.

Useimpina vuosina epidemia käynnistyy vuodenvaihteen jälkeen, ja sen huippu saavutetaan helmi–maaliskuussa.

Viime kausi oli poikkeuksellinen influenssavuosi, koska epidemia käynnistyi jo joulukuun alussa ja jatkui poikkeuksellisen pitkään. Ensin suomalaisia sairastuttivat influenssa A -virukset. Sen jälkeen samanaikaisesti A-virusten kanssa poikkeuksellisen paljon esiintyi myös influenssa B-virusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat