Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta päätetty karkottaa tänä vuonna 90 ulkomaalaista rikoksen takia – murhakaan ei välttämättä johda karkotukseen

Kotimaa
 
Poliisi
Pirkanmaan poliisi otti pari vuotta sitten kiinni kolme ulkomaalaista miestä, joita se epäili lukuisista varkauksista.
Pirkanmaan poliisi otti pari vuotta sitten kiinni kolme ulkomaalaista miestä, joita se epäili lukuisista varkauksista. Kuva: Poliisi

Suomi on tänä vuonna päättänyt karkottaa 90 ulkomaalaista rikosten takia. Kaikkia rikoksen tehneitä ulkomaalaisia ei karkotettu, sillä karkotusehdotuksia rikoksen takia tehtiin marraskuun loppuun mennessä 123. Kaikkiaan tänä vuonna on päätetty karkottaa 248 ihmistä. Luvuissa ei ole mukana turvapaikanhakijoiden käännytyksiä.

Ulkomaalainen voidaan karkottaa Suomesta rikoksen takia, jos hän on tehnyt rikoksen, jonka enimmäisrangaistus on vähintään vuosi vankeutta tai hän on syyllistynyt toistuvasti rikoksiin. Vakavakaan rikos ei kuitenkaan automaattisesti johda karkotukseen tai turvapaikanhakijan käännyttämiseen.

Turvapaikanhakijoiden käännytykset ja muiden ulkomaalaisten karkotukset nousivat tällä viikolla keskusteluun, kun Suomessa asuvat irakilaiset kaksosveljekset pidätettiin yhdestätoista Irakissa tehdystä murhasta.

Irakilaisveljekset ovat tulleet Suomeen syyskuussa, mutta viranomaiset eivät ole vahvistaneet, ovatko he turvapaikanhakijoita vai eivät. Sekä Yle että MTV ovat uutisoineet, että pidätys olisi tapahtunut Forssassa turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikössä. Veljekset vangittiin tänään perjantaina.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ei voi kommentoida yksittäistä tapausta, mutta muistuttaa, että turvapaikanhakijaa ei välttämättä voida poistaa maasta, vaikka hän olisi tehnyt vakavankin rikoksen.

Turvapaikkahakemus on käsiteltävä rikoksesta huolimatta, mutta se voidaan rikoksen takia ottaa nopeutettuun käsittelyyn. Turvapaikka voidaan jättää myöntämättä, jos hakija on tehnyt rikoksen rauhaa vastaan, sotarikoksen tai rikoksen ihmiskuntaa vastaan. Myös ennen Suomeen tuloa tehty törkeä rikos tai YK:n periaatteiden vastainen teko voivat johtaa turvapaikan epäämiseen. Hakijaa ei silti välttämättä käännytetä.

”Vaikka perusteita turvapaikkaan ei olisikaan, aina tutkitaan, mikä tilanne olisi, jos hakija palautettaisiin kotimaahansa. Ketään ei voida palauttaa paikkaan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muut ihmisoikeusloukkaukset”, Repo sanoo.

Revon mukaan poliisi ja maahanmuuttovirasto ovat tiivistäneet yhteistyötään sekä turvapaikanhakijoiden että oleskeluluvan saaneiden ulkomaalaisten rikosten selvittelyssä.

Yhteistyö näkyy muun muassa karkotusten määrän kasvuna. Vuoteen 2009 asti Suomesta karkotettiin reilusti alle sata ihmistä vuodessa. Vuonna 2010 karkotusten määrä lähes kolminkertaistui ja on sen jälkeen ollut joka vuosi yli 200. Vain osa karkotuksista tehdään rikosten takia, suurin osa johtuu siitä, että henkilöllä ei ole oleskelulupaa.

”Karkotusten määrä kasvoi Sellon ampumistapauksen jälkeen. Se aktivoi poliisin ilmoittamaan rikoksista herkemmin meille. Tänä syksynä, kun ulkomaalaisten tekemät rikokset ovat olleet tapetilla, yhteistyötä on tiivistetty entisestään. Toki myös ulkomaalaisten määrä Suomessa on kasvanut ja se näkyy luvuissa”, Repo kertoo.

Poliisi ilmoittaa ulkomaalaisten tekemistä rikoksista maahanmuuttovirastolle ja tekee samalla osasta tapauksista karkotusesityksen. Maahanmuuttovirasto päättää karkotuksesta, joka voidaan tehdä esimerkiksi yhden vakavan rikoksen tai toistuvien pienempien rikosten takia.

Päätöksessä pitää ottaa huomioon myös henkilön elämäntilanne ja siteet Suomeen. Suomesta on kuitenkin karkotettu jopa tänne lapsina tulleita, jotka ovat nuorena tai aikuistuttuaan tehneet useita rikoksia.

”Sellaisiakin tapauksia on, että henkilö on tullut tänne 10-vuotiaana ja ollut maassa kymmenen vuotta. Karkotuspäätös on kuitenkin tehty, kun rikoksia on ollut lukuisia tai ne ovat olleet törkeitä”, Repo kertoo.

Pakolaisasemankin saanut henkilö voidaan karkottaa, jos rikoksia on paljon tai ne ovat törkeitä ja lähtömaan tilanne on muuttunut niin, että turvapaikalle ei ole enää perusteita.

Turvapaikanhakijoiden tekemien rikosten määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Poliisin tilastojen mukaan turvapaikanhakija on ollut osapuolena tänä vuonna noin 200 rikosilmoituksessa. Luvussa ovat kuitenkin mukana myös tilanteet, jossa turvapaikanhakija on ollut uhrin asemassa, kuten polttopulloiskut vastaanottokeskuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat