Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähettääkö Isis terroristeja Eurooppaan turvapaikanhakijoiden joukossa? Asiantuntijat vastaavat

Kotimaa
 
Reuters
Isisin lippua kantava mies Raqqan kaupungissa Syyriassa.
Isisin lippua kantava mies Raqqan kaupungissa Syyriassa. Kuva: Reuters

Eurooppaa koetteleva pakolaiskriisi on synnyttänyt uhkakuvia siitä, että jihadistijärjestö Isis pyrkisi käyttämään tilannetta hyväkseen lähettämällä terroristeja turvapaikanhakijoiden joukossa Eurooppaan toteuttamaan iskuja.

Suomessa huoli kasvoi, kun poliisi ilmoitti pidättäneensä irakilaiset kaksoset epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. Miehet ovat todennäköisesti Irakista saapuneita turvapaikanhakijoita.

Poliisin todistusaineistona on Isis-järjestön propagandavideo, jossa näytetään järjestön tekemiä teloituksia kesäkuussa 2014 Irakissa.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan paljoakaan todisteita siitä, että Isis ainakaan laajassa mittakaavassa olisi soluttanut terroristeja turvapaikanhakijoiden joukkoon.

Jihadistiliikkeitä maanpuolustuskorkeakoulussa tutkivan kapteeni Antti Parosen mukaan kysymys on merkittävin ja polttavin terrorismintutkimuksessa tällä hetkellä.

”Jos tarkastellaan globaalien jihadistiliikkeiden toimintaa pidemmällä aikavälillä, niin on ollut trendejä, joissa ihmisiä koulutetaan iskuihin ja lähetetään heitä tekemään niitä jonnekin muualle. Mikään empiria ei kuitenkaan tällä hetkellä osoita, että Isis olisi ainakaan mittavassa määrin pyrkinyt hyödyntämään pakolaisreittejä soluttamisoperaatioissa”, Paronen sanoo.

”Toisaalta en myöskään yllättyisi siitä, jos tällaisia alkaisi paljastua.”

Samoilla linjoilla on konfliktinhallintajärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee.

”Ei ole olemassa suoria todisteita siitä, että Isis olisi näin tehnyt.”

Irakin Kurdistanissa Erbilissä asuva tutkija Wladimir van Wilgenburg puolestaan arvioi, että Isis lähettää terroristeja Eurooppaan.

”He tekevät mitä tahansa vain pystyvät. Taustalla ei välttämättä ole edes suunnitelmaa tai strategiaa”, van Wilgenburg sanoo.

Hänenkään mielestä kyse ei välttämättä ole suuresta määrästä soluttautujia.

”He ovat menettäneet paljon alueita [Irakissa]. Niinpä he pyrkivät tekemään iskuja Euroopassa vain siirtääkseen huomion omista tappiostaan.”

Itse asiassa moni asia puhuu sen puolesta, että Isisille tärkeintä on kiihdyttää muuttovirtaa Euroopasta Syyrian ja Irakin suuntaan, ei toisin päin.

Järjestö on muun muassa julkaissut useita propagandavideoita, joissa se tuomitsee Eurooppaan lähdön vääräuskoisena ja korostaa ”islamilaiseen valtioon” muuttamisen olevan muslimien uskonnollinen velvollisuus.

Parosen mukaan on silti otettava huomioon, että globaalin jihadistiliikkeen strategiaan kuuluu halu suorittaa operaatioita myös ulkomailla.

”Jos heitä vastaan isketään, niin he pyrkivät kostamaan teon jossakin muualla. Pariisin isku on klassinen esimerkki tästä”, Paronen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat