Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilaiskaksoset kiistävät murhat – miehet yllättyivät kiinniotosta

Poliisi epäilee veljeksiä 11 murhasta. Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin arvostelee krp:tä siitä, että se käyttää vangittujen irakilaisten tapauksen yhteydessä rikosnimikettä ”terroristisessa tarkoituksessa tehty murha”.

Kotimaa
 
Oikeus vangitsi epäillyt Isis-kaksoset
Oikeus vangitsi epäillyt Isis-kaksoset
Poliisi aikoo hankkia todisteita myös Irakista. Kuvaus ja editointi: Reijo Hietanen.
Tästä on kyse

Miesten epäillään olleen Isisin jäseniä

 Kahden irakilaismiehen epäillään syyllistyneen Isis-järjestön jäseninä 11:een terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn murhaan kesällä 2014 Irakissa.

 Tilanne liittyy suureen taisteluun Isisin ja Irakin armeijan välillä, jolloin jihadistijärjestö tappoi noin 1 700 armeijan sotilasta koulutuskeskuksena käytetyssä Speicherin tukikohdassa Tikritin kaupungin lähistöllä.

Tampere/Helsinki

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi perjantaina irakilaiset kaksoset, joita epäillään todennäköisin syin yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta Irakissa kesällä 2014.

Poliisi saatteli tiukasti tuulipuvun huppuun päänsä piilottaneet 23-vuotiaat miehet paikoilleen istumaan median salamavalojen räpsyessä. Ulkopuoliset eivät nähneet miesten kasvoista vilaustakaan.

Poliisi pitää heitä toistaiseksi toisistaan erillään tutkinnan turvaamiseksi.

Miehet ovat suhteellisen pienikokoisia, millä saattaa olla merkitystä tutkinnassa eli varsinkin siinä, voidaanko heidät Isisin propagandavideolta tunnistaa. Luonnollisesti sekin vaikuttaa, että he ovat kaksoset.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Räty ei ainakaan kiistänyt, etteikö näin olisi. Hän totesi, että erityispiirteet otetaan aina huomioon.

Poliisilla on puoli vuotta aikaa saada esitutkinta valmiiksi ennen kuin syytteen noston määräaika on täynnä huhtikuussa.

Räty kertoi viestimille salin ulkopuolella, että nyt on tarkoitus luoda tiedonsaantikanavia Irakiin, jotta sieltäkin saadaan näyttöä.

”Kuulusteluista en voi sanoa mitään tutkinnallisista syistä”, hän kertoi.

Poliisilla on vielä useita ihmisiä kuulematta niin Suomessa kuin ulkomailla.

”Me kuulemme ihmisiä Suomessa ja myös siellä tapahtumapaikalla, jos sieltä on jotakin saatavissa. Todisteita koetetaan hankkia joka suunnasta.”

Molemmat epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

”Päämieheni kiistää olleensa mukana tällaisessa tapahtumassa, mikä videolla näkyy. Hän ei ole kyseinen henkilö, vaan on ollut ihan muualla tapahtumaaikaan. Hän toivoo, että asia saadaan selvitettyä mahdollisimman pian”, sanoi toisen miehen avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus.

Rädyn mukaan veljekset olivat yllättyneitä, kun poliisi tuli heitä hakemaan. Kuulustelut ovat hänen mukaansa menneet ”hyvässä kanssakäymisessä”.

Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin arvostelee keskusrikospoliisia siitä, että se käyttää vangittujen irakilaisten tapauksen yhteydessä rikosnimikettä ”terroristisessa tarkoituksessa tehty murha”.

Scheininin mielestä rikosnimike lietsoo Suomessa ja maailmassa pelkoja siitä, että Isis lähettäisi pakolaisten mukana terroristeja länsimaihin.

Tapauksesta olemassa olevien niukkojen tietojen pohjalta Scheinin arvioi, ettei murhissa ole kyse terrorismista vaan aseettomien sotavankien surmaamisesta, mistä voisi käyttää rikosnimikettä sotarikos.

”Jotta kyse olisi terrorismista, rikoksen olisi täytynyt muodostua esimerkiksi pommi-iskusta siviilikohteeseen tai panttivankien surmaamisesta. Sotavanki ei ole sama asia kuin panttivanki. Terrorismissa tapetaan sivullisia kauhun aikaansaamiseksi väestön keskuudessa”, Scheinin sanoo.

Törkeästä sotarikoksesta voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen, ja se estää pakolaisstatuksen saamisen.

Tutkinnanjohtaja Räty kommentoi, että sotarikos ja terrorismirikos ovat olleet molemmat pöydällä.

”Kyse on sotarikoksesta, jos valtion virallinen armeija tai sen sotilaat rikkovat kansainvälisiä säännöksiä. Nyt epäillään, että kyse on Isis-järjestön tekemästä rikoksesta. Koska kyse on myös propagandavideosta, jolla aiheutetaan pelkoa ympäristöön, niin tunnusmerkit terroristisesta tarkoituksesta täyttyvät”, Räty sanoo.

Rädyn perustelut eivät vakuuta Scheininiä ja Helsingin yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melanderia.

”Laki olisi siis erilainen valtion – vaikkapa Irak tai Syyria – sotilaille kuin heitä vastaan taisteleville kapinallisille. Taistelutoimien erilainen kohtelu konfliktin osapuolen oikeudellisen statuksen nojalla on vastoin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden perusperiaatteita”, Scheinin ja Melander totesivat yhteisessä blogikirjoituksessaan.

Reijo Hietanen
Henkirikoksista epäillyt irakilaismiehet piilottivat kasvonsa viestimien kameroilta vangitsemisistunnossa Pirkanmaan käräjäoikeudessa perjantaina. Epäillyn vieressä istuu asianajaja Mika Miesmäki.
Henkirikoksista epäillyt irakilaismiehet piilottivat kasvonsa viestimien kameroilta vangitsemisistunnossa Pirkanmaan käräjäoikeudessa perjantaina. Epäillyn vieressä istuu asianajaja Mika Miesmäki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat