Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset haluavat antaa joululahjaksi elämyksiä – HSTV: Saako sukulaiselle ostaa euron lahjan?

Suomalaiset haluavat antaa lahjaksi entistä enemmän elämyksiä, HS:n kysely kertoo

Kotimaa
 
Saako sukulaiselle antaa euron arvoisen joululahjan?
Saako sukulaiselle antaa euron arvoisen joululahjan?
HSTV piipahti Hamleys-lelukaupassa kysymässä, paljonko ihmiset upottavat lahjoihin tänä vuonna rahaa. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS, musiikki: Alexander - Jingle Bells / orangefreesounds.com
Fakta

HS:n joululahjakysely

  Helsingin Sanomien joululahjakyselyyn vastasi 300 HS:n verkkosivujen lukijaa 9.–10. joulukuuta.

 Vastaajilta kysyttiin, kuinka paljon he ovat valmiita korkeintaan sijoittamaan joululahjoihin, kun lahjan saajat on eritelty ryhmiin (esimerkiksi puoliso/oma lapsi/perhetuttu).

  Lisäksi vastaajilta kysyttiin, millaisia lahjoja he voisivat antaa.

Taantuma ei vaikuta suomalaisten jouluintoiluun. Nordean teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät tänä vuonna lahjoihin ja muihin jouluvalmisteluihin lähes tismalleen yhtä paljon rahaa kuin viime vuonna, eli keskimäärin noin 500 euroa. Lahjojen osuus summasta on yli puolet.

Kaupan liitto tosin huomauttaa, että joulumyynti pienenee tänä vuonna puolitoista prosenttia, mutta tähän vaikuttaa hintojen lasku, ei kulutus.

Yhä useampi suomalainen kertoo ostavansa joululahjoja netistä. Verkkokaupan suosio on kasvanut jo useita vuosia peräkkäin. Verkosta lahjoja haalivien osuus on jo lähes yhtä suuri kuin niiden, jotka koluavat perinteisiä putiikkeja.

Helsingin Sanomien teettämän verkkokyselyn mukaan eniten rahaa, keskimäärin jopa 150 euroa, ollaan valmiita laittamaan omien lasten ja puolison lahjoihin.

Elämyksiä halutaan antaa lahjaksi entistä enemmän samalla, kun perinteisten suklaarasioiden suosio osoittaa pieniä laantumisen merkkejä.

Lapsille halutaan antaa lahjaksi esimerkiksi kulttuuririentoja, matkoja ja kirjoja. Puolisolle taas valitaan ravintolaillallinen, lahjakortti tai hemmotteluhoito. Sekä lapsille että puolisoille moni toivoo voivansa antaa enemmän aikaa yhdessä.

”Kaikista läheisimmille haluan antaa ylellisyyttä ja jotain arjesta kohottavaa”, kertoo eräs HS:n kyselyn vastaajista.

Artikkeliin liittyvät

Toisaalta moni korostaa, ettei tärkeintä ole hinta vaan ajatus.

”Tärkeämpää kuin rahallinen arvo on tunne- ja käyttöarvo.”

”Annan immateriaalisia lahjoja: retkiä, yhteisiä päivällisiä, letunpaistoa lasten kanssa ja lukuhetkiä. Vanhemmille ihmisille annan lahjaksi ulkoilua ja kahvittelua. Muille kirjoitan runoja ja kiitän kuluneesta vuodesta”, eräs vastaaja kertoo.

Taloudellinen tilanne korostuu vastauksissa. Kaikista läheisimpiin halutaan panostaa rahatilanteesta huolimatta, mutta sukulaisille ja ystäville ei monen mielestä tarvitse antaa lahjaa ollenkaan.

Kaupan liiton edunvalvontapäällikön Tuula Loikkasen mukaan joululahjaostokset aloitetaan perinteisesti veronpalautusten jälkeen joulukuun alussa, ja ehdottomasti vilkkainta kauppa-aikaa on joulua edeltävä viikonloppu.

”Kaupat aloittavat kuitenkin nykyään kampanjoinnin aiemmin, ja myös lahjaostoksia tehdään enemmän ripotellen. Tänä viikonloppuna kaupoissa on varmasti erittäin kiireistä”, Loikkanen toteaa.

Akseli Valmunen / HS
Kaktu-tonttu hiippailee Stockmannin sisällä toimivassa Hamleys-lelukaupassa.
Kaktu-tonttu hiippailee Stockmannin sisällä toimivassa Hamleys-lelukaupassa.

Stockmannin tavaratalon kuudennessa kerroksessa sijaitsevassa, uudessa Hamleys-lelupuodissa on käynyt vilske, vaikka kauppa avattiin alle kuukausi sitten. Hamleysin Suomen verkkokauppa ei vielä ole toiminnassa, mutta myymäläpäällikkö Daniel Abildin mukaan ihmiset ovat löytäneet hyvin paikan päälle.

”Nyt joulun alla tänne tulee paljon aikuisia joululahjalistojen kanssa”, hän kertoo.

Kaupaksi käyvät erityisesti Star Wars -tuotteet ja perinteikkäät Legot, sekä Hamleysin oma puinen lelusarja.

Kaikki lelut eivät mene lapsille.

”Aikuiset käyvät ostamassa itselleen Star Wars -keräilyhahmoja ja pehmoleluja”, Abild paljastaa.

Akseli Valmunen
Espoolainen Ritva Hämäläinen etsi perjantaina yksivuotiaalle lapsenlapselleen lahjaa Stockmannin lelukauppa Hamleysista.
Espoolainen Ritva Hämäläinen etsi perjantaina yksivuotiaalle lapsenlapselleen lahjaa Stockmannin lelukauppa Hamleysista.

Suomalaisten joulun kulutuskäyttäytymisessä on erityispiirteitä muuhun Eurooppaan verrattuna, pienlainoihin erikoistuneen rahoitusyhtiö Ferratumin joulubarometri kertoo.

Lelujen ja pelien sijaan lahjaostosten kärjessä keikkuvat vaatteet, urheilutarvikkeet ja kirjat. Alkoholiin kuluu runsaasti rahaa, ja jouluun panostetaan rahallisesti suhteessa enemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Kaupan liiton mukaan jouluostokset toivat suomalaisten kauppojen kassaan 770 miljoonaa viime joulukuussa, eli noin 20 prosenttia keskimääräisen kuukausimyynnin päälle.

”Joulu on kulutuksen juhlaa, ei siitä pääse mihinkään”, sanoo Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Mika Pantzar.

”Mutta ei se ole mitenkään negatiivinen asia, koska kulutus liittyy ystävien ja läheisten muistamiseen”, hän sanoo.

Akseli Valmunen / HS
Roope Ihamäki, 11, tutkii Tähtien sota -leluja Stockmannin Hamleys-lelukaupassa Helsingissä.
Roope Ihamäki, 11, tutkii Tähtien sota -leluja Stockmannin Hamleys-lelukaupassa Helsingissä.
Akseli Valmunen / HS
Kaktu-tonttu hiippailee Stockmannin sisällä toimivassa Hamleys-lelukaupassa.
Kaktu-tonttu hiippailee Stockmannin sisällä toimivassa Hamleys-lelukaupassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat