Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Lahden Ku Klux Klan -miehellä ei ole yhteyksiä ääriryhmiin

Turvapaikanhakijoita vastustaneen Hennalan mielenilmauksen esitutkinta valmistuu vasta vuoden 2016 keväällä.

Kotimaa
 
Heikki Ahonen / YLE
Kymmeniä ihmisiä, joiden joukossa oli Ku Klux Klan -asuun pukeutunut mies, osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan entisen varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta.
Kymmeniä ihmisiä, joiden joukossa oli Ku Klux Klan -asuun pukeutunut mies, osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan entisen varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta. Kuva: Heikki Ahonen / YLE
Tästä on kyse

Poliisi tutkii viharikoksena

 Noin 40–50 mielenilmaukseen osallistunutta oli koolla Lahden Hennalassa, kun sinne saapui turvapaikanhakijoita perjantain 25.9. vastaisena yönä.

 Osan mielenilmauksen osallistujista epäillään heitelleen ilotulitteita ja kiviä. Esitutkinnassa poliisi on luokitellut mielenilmauksen rasistiseksi viharikokseksi.

 Kuva kaapuun pukeutuneesta osallistujasta otettiin Hennalan entisen varuskunnan portilla ennen kuin turvapaikanhakijoita kuljettanut bussi oli saapunut.

Lahden Hennalassa Ku Klux Klan -tyyliseen kaapuun syyskuussa pukeutuneella miehellä ei esitutkinnan perusteella ole yhteyksiä ääriryhmiin. Parikymppinen päijäthämäläinen mies osallistui kaapuasussa turvapaikanhakijoita vastustaneeseen mielenilmaukseen perjantain 25. syyskuuta vastaisena yönä Hennalassa.

Ku Klux Klan ajaa Yhdysvalloissa valkoisten ylivaltaa.

Miestä ei poliisin mukaan ole syytä epäillä vaaran aiheuttamisesta tai pahoinpitelystä.

Sen sijaan miestä epäillään julkisesta kehottamisesta rikokseen, Suomen lipun häpäisemisestä ja laittomasta naamioitumisesta. Epäiltyä on kuulusteltu neljästi. Hän ei mielestään ole syyllistynyt mihinkään rikokseen.

Laiton naamioituminen, josta miestä on syytä epäillä, on säädetty rikoslaissa rangaistavaksi. Laittomasta naamioitumisesta voidaan tuomita sakkorangaistukseen tai enintään kolmen kuukauden vankeuteen.

Hennalan mielenilmauksen esitutkinta on kesken. Esitutkinta valmistuu ja tapaus siirtyy syyteharkintaan todennäköisesti aikaisintaan ensi keväänä. Tapahtumiin liittyy kymmeniä ihmisiä.

Esitutkinta on luokiteltu rasistiseksi viharikokseksi. Tähän mennessä poliisi on puhuttanut tai kuulustellut kaikkiaan 20 ihmistä. Kuulematta on yhä kymmenen.

Yksi ihminen on kertonut saaneensa Hennalan mielenilmauksen yhteydessä lievän vamman, kun hänen jalkaansa on osunut kivi ja ilotulite. Lisäksi kaksi muuta on kertonut olleensa vaarassa, kun kiviä on heitetty.

Kolmikon lisäksi poliisi ei ole saanut muita yhteydenottoja ihmisiltä, jotka olisivat loukkaantuneet tai olleet vaarassa.

Mielenilmauksessa laukaistiin ilotulitteita puistoalueelta kohti Hennalan porttia. Ilotulitteita on esitutkinnan perusteella käyttänyt kolme tai neljä ihmistä, mutta heidän henkilöytensä ei ole tiedossa.

Hennalassa käytettiin myös spraymaalipurkkia ja palavaa soihtua. Ihmisille, joiden hallussa nämä esineet olivat, on jo annettu sakot. Heidän osuutensa on selvitetty aiemmin.

Tieto turvapaikanhakijoiden saapumisesta Lahteen levisi tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median kautta. Mielenilmauksella ei ollut varsinaista koollekutsujaa.

Kaavussa esiintynyt mies kertoi syyskuussa Ku Klux Klan -asuun pukeutumisen olleen hetkellinen ja tyhmä päähänpisto. Hän oli mennyt mielenilmauspaikalle kaverinsa ehdotuksesta ja hankki asuunsa tarvikkeet aiemmin illalla paikallisesta liikkeestä.

HS kertoi lokakuun alussa, ettei kaapuun pukeutunut mies poliisin silloisten tietojen mukaan pitänyt asua päällään, kun turvapaikanhakijoiden bussi saapui Hennalaan. Tämä on nyt esitutkinnassa varmistettu.

Kuva miehestä Suomen lippu kädessään on otettu joitakin tunteja ennen bussin saapumista. Lippu ei ollut miehen oma, ja hän piti sitä vain kuvaamisen ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat