Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maija-Leena Paavola on ensimmäinen nainen eduskunnan pääsihteerinä

Seppo Tiitisen seuraaja on työskennellyt kolme vuotta eduskunnan lainsäädäntö­johtajana.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Maija-Leena Paavola on edeltäjistään poiketen sitoutumaton. Hän ei aio hankkia minkään puolueen jäsenkirjaa vastaisuudessakaan.
Maija-Leena Paavola on edeltäjistään poiketen sitoutumaton. Hän ei aio hankkia minkään puolueen jäsenkirjaa vastaisuudessakaan. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Korkein virka

 Pääsihteeri on eduskunnan korkein virka.

 Pääsihteeri on eduskunnan sihteeri ja eduskunnan kanslian päällikkö.

 Pääsihteeriltä odotetaan ”merkittävän johtamiskokemuksen lisäksi poliittisen järjestelmän hyvää tuntemusta sekä yhteistyökykyä”.

 Pääsihteerin johtamassa eduskunnan kansliassa työskentelee noin 570 henkilöä.

 Eduskunnan pääsihteerin palkka on yli 13 000 euroa kuukaudessa.

Eduskunnan pääsihteerin virkaan perjantaina valittu varatuomari Maija-Leena Paavola, 59, puhkaisi eduskunnan ”lasikaton”. Hän on historian ensimmäinen nainen eduskunnan korkeimmassa virassa.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtajana kolme vuotta työskennellyt Paavola nousee eduskunnan pitkäaikaisen pääsihteerin Seppo Tiitisen tilalle, kun tämä jää eläkkeelle vuodenvaihteessa.

Paavolalla on takanaan pitkä ura eduskunnassa. Hän tuli töihin oikeusasiamiehen kansliaan vuonna 1991. Eduskuntasihteeriksi keskuskansliaan hänet valittiin 1997.

Paavola jännitti vaalitulosta täysistuntosalin medialehterin takapenkillä. Kun tulos selvisi, tiedotustilaisuuteen saapui huojentunut ja iloinen Paavola. Hän sanoi olevansa hieman yllättynytkin.

”Vasta eilen illalla tuli sellaista viestiä, että olen vielä mukana kisassa. Nyt kun valinta on tehty, tunnelma on ensisijaisesti hyvin nöyrä ja kiitollinen.”

Paavola on sitoutumaton eli siinäkin mielessä hänen valintansa poikkesi aiemmista. Minkään puolueen jäsenkirjaa hän ei aio ottaakaan.

”Ei ole eikä tule”, hän vastasi kysymykseen jäsenkirjasta.

Seppo Tiitinen on tunnetusti keskustataustainen.

Paavola paljasti, että Tiitinen oli ehdottanut hänelle pääsihteerin tehtävää jo viime keväänä kehityskeskustelussa.

”Hän toivoi, että olisin mukana tässä pääsihteerin valinnassa. Se oli semmoinen ensimmäinen siemen”, Paavola kertoo.

Paavola arveli, että Tiitisen ajatuksena oli, että jatkuvuus eduskunnassa säilyisi. Nimittäin täysistuntoprosessissa kokemus on tärkeää.

Suuria mullistuksia eduskunnan kanslian toimintaan Paavola ei aio suunnitella, mutta eduskuntatyöhön hän kaipaa joitakin muutoksia.

Yksi hänen kaipaamansa uudistus olisi lyhentää eduskunnan pitkiä budjettiäänestyksiä, jotka ovat ajankohtaisia taas ensi viikolla.

Paavola sai suljetussa lippuäänestyksessä eduskunnassa 107 ääntä eli runsaasti yli puolet annetuista äänistä. Suojelupoliisin eli Supon päällikkönä väliaikaisesti toimiva Antti Pelttari sai vaalissa 46 ääntä. Kokoomus oli vahvasti hänen puolellaan.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sai 27 kansanedustajan tuen. Hän on ollut ensisijaisesti Sdp:n ehdokas.

Keskustan ministeriryhmän pääsihteeri Jari Partanen puolestaan sai vain kaksi ääntä.

Hän oli alun perin keskustalaisten suosikki, mutta monien vaiheiden jälkeen puolue päätyi Paavolaan. Partanen ei olisi saanut muiden ryhmien tukea, keskustasta vahvistetaan.

Poliittista kähinää riitti yllin kyllin tämänkin valintaprosessin yhteydessä.

Perussuomalaisetkin vaihtelivat kantaansa vielä tällä viikolla.

Kansliatoimikunnan suositus Paavolan valinnasta syntyi vasta toisella yrityksellä. Keskusta ja perussuomalaiset olivat lopulta Paavolan kannalla, kokoomus Pelttarin.

Vielä tiistaina perussuomalaiset olivat kannattaneet kansliatoimikunnan koeäänestyksessä Pelttaria. Keskustalaiset olivat puolestaan olleet budjettipäällikkö Hannu Mäkisen kannalla.

Paavola ei selviytynyt sovellustesteissä neljän parhaan joukkoon, mutta hän oli pärjännyt erinomaisesti haastattelussa, HS:lle kerrotaan.

Paavolan pätevyyttä ja asiantuntemusta kehuttiin perjantaina eduskunnassa laidasta laitaan.

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) vakuutti HS:lle, että ”prosessi oli kaikkien mielestä erittäin hyvä”, vaikka keskustan ja perussuomalaisten kannat muuttuivatkin.

”Nyt haettiin sellaista ehdokasta, joka saa mahdollisimman suuren tuen”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat