Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen Arto Satonen haluaa maahan­muuttajille samanlaista työpaja­toimintaa kuin työttömille nuorille

Maahanmuuttajat pääsisivät työpajamallissa näyttämään, mitä osaavat, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja sanoo.

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Sanelevatko perussuomalaiset turvapaikkapolitiikan?
Studio Kulmapöytä: Sanelevatko perussuomalaiset turvapaikkapolitiikan?
Hallitus julkisti tiistaina turvapaikkapoliittisen ohjelmansa. Kenen ääni ohjelmassa kuuluu? Studio Kulmapöydän vieraana kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen.

Vaikka kaikille turvapaikanhakijoille annettaisiin heti järjestelykeskuksessa käteen työlupa, on turha odottaa, että kovin moni työllistyisi nykyisillä työmarkkinoilla, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen.

”Ehkä joku hammaslääkäri.”

Siksi Suomesta turvapaikan saaville täytyy Satosen mukaan nyt järjestelmällisesti rakentaa uudenlaiset yhteiskunnan tukemat välityömarkkinat, joilla annetaan vauhtia sille, että seuraava askel on jo avoimilla työmarkkinoilla.

”Työnsaanti on kotoutumisen avain, mutta on aivan turha odottaa, että Suomesta saisi nyt töitä ilman erityistoimia. Tarvitaan uusi väliporras.”

Satonen tarkoittaa välityömarkkinoilla samankaltaista yhteiskunnan tukemaa työllistämistä kuin on nyt työttömien nuorten työpajatoiminta.

Maahanmuuttajat pääsisivät työpajamallissa näyttämään, mitä osaavat, Satonen sanoo.

Turvapaikanhakijoiden työllistymisessä tärkeintä on Satosen mielestä se, että työnantaja luottaa saavansa töihin osaajan. ”Työnantajalla on jokaista työtuntia kohden kovat kulut, kun lasketaan palkat ja sivukulut. Työnantajan täytyy olla varma siitä, että töihin tuleva osaa oikeasti homman. Työpajamalli olisi se, jossa voi antaa näytöt.”

Minipalkkojen laskemisiin tai siihen, että turvapaikan saaneita palkattaisiin puoleen hintaan, Satonen ei usko. Sen sijaan työpajatöitä tuettaisiin niin kuin nyt tuetaan nuorten työpajatoimintaa, maksamalla jokin työmarkkinatuen kaltainen korvaus.

”Valtiolle tämä tietenkin maksaa, mutta rahaa enemmän tässä tarvitaan kuitenkin uusia ideoita”, hän sanoo.

”Oleellisinta on ylittää se kynnys, että työnantaja luottaa tulijan osaamiseen.”

Voi hyvin olla, että löytyisi myös tiettyjä alihankintatyötehtäviä, jotka muutoin lähtisivät Suomen rajojen ulkopuolelle, Satonen pohtii. ”On tietenkin itsestään selvää, että tällä mallilla ei saa syrjäyttää pienyritysten työntekijöiden työpaikkoja. Pitää vain löytää sellaiset katvealueet, joissa meillä on tekemätöntä työtä.”

Suomi on Satosen mukaan täynnä tekemätöntä piilotyötä vanhojen huonekalujen korjaamisesta ympäristön kunnostustöihin. ”Esimerkiksi maatalouslomittajistakin on pulaa.”

Työpajatoiminta olisi pääosin niille, jotka ovat saaneet oleskeluluvan, mutta Satosella ei ole mitään sitä vastaan, vastaanottokeskuksista ohjattaisiin turvapaikanhakijoita talkootöihin. Sitä esittää myös hallitus tiistaina julkistamassaan turvapaikkapoliittisessa ohjelmassa. Kotouttamisesta vastaava työministeri Jari Lindström (ps) puhui siitä, että tulijat voisi pistää risusavottaan, ja kyllä se Satoselle kävisi.

”Toimettomuus on kaikkein pahinta.”

Risusavotan sijaan Satonen tosin toivoo, että löytyisi malli, jossa järjestöt ja kolmas sektori saisivat turvapaikanhakijoista väliaikaista työvoimaa. Vastuun töiden jakamisesta hän laittaisi vastaanottokeskuksien henkilökunnalle. ”Ne tuntevat asukkaansa, ja usein myös paikkakunnan.”

”Realisti pitää tietenkin olla. Puuhaa ei riitä kaikille joka päivälle. Mutta ei tee pahaa opiskella vähän suomea, vaikkei lopulta saisikaan turvapaikkaa.”

Hallituksen turvapaikkapoliittinen linjaus on sarja tiukennuksia ja kiristyksiä Suomen maahanmuuttopolitiikkaan. Satonen kehuu linjauksia. Kokoomus tekee parhaillaan myös omaa ehdotustaan kotouttamisesta. Se julkaistaan alkuvuodesta.

”Hallituksella on realistinen ote. Työtä silti riittää. Tämän paperin jatkoksi tarvitaan yksityiskohtaisempia suunnitelmia kotoutumiseen.”

Erityiskiitosta Satoselta saa se, että hallitus haluaa maahanmuuttoviranomaisten arvioivan kahdesti vuodessa turvapaikanhakijoiden lähtömaiden turvallisuustilanteen. Jos tilanne paranee, on oleskelulupa katkolla. ”Tulijat hakevat turvapaikkaa siitä syystä, että kotimaassa tilanne on vaarallinen. Kun tilanne kotimaassa muuttuu, sinne voidaan palauttaa.”

Suomen arvion pitäisi Satosen mukaan kuitenkin olla sama kuin muilla Pohjoismailla. ”Se on viiteryhmämme.”

Hallitus esittää turvapaikanhakijoiden etuuksien tiukentamista ja vastikkeellisuutta. Satonen on vastikkeellisuuden vankka kannattaja. Turvapaikkarahaa vastaan on vähintään opiskeltava suomea ja osallistuttava joihinkin työtehtäviin.

Vastikkeellisuus on yksi osa myös hallituksen turvapaikkapoliittisen ohjelman kaikkein radikaaleimmassa ehdotuksessa. Hallitus selvittää maahanmuuttajien sosiaaliturvan muuttamista niin, että oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat eivät kuuluisi Suomen normaaliin sosiaaliturvajärjestelmään, vaan heille luotaisiin oma erillinen järjestelmä.

Paine muutoksiin on kova, Satonen sanoo. ”Lähtökohta ei ole vain se, että sosiaaliturvan pitäisi olla nykyistä minimitoimeentuloa pienempää. Kyse on siitä, että tulijat täytyy saada kouluttautumaan. Yksi syy on myös se, että kuntien saama korvaus ei ole ollut riittävän suuri suhteessa turvapaikanhakijoista aiheutuviin kustannuksiin.”

Kaikki hallituspuolueet ovat asian selvittämisen takana, Satonen sanoo. ”Perustuslaki tuo varmasti omat raaminsa. Itse kytkisin turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan tason osallistumiseen – kun osallistuu koulutukseen ja töihin, saa enemmän.”

Akseli Valmunen / HS
Arto Satonen puolusti Studio Kulmapöydässä hallituksen turvapaikanhakulinjauksia.
Arto Satonen puolusti Studio Kulmapöydässä hallituksen turvapaikanhakulinjauksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat